Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (18. díl) – únor 1941

Další první středa v měsíci, konkrétně 2. února 2011, znamená další DVD od vydavatelství Codi. Cyklus, který mapuje den po dni měsíce největšího celosvětového konfliktu minulého století pokračuje a na pultech je Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (18. díl) – únor 1941. Ke koupi za 59,- Kč včetně bonusu, kterým je Boj o Čínu.  

V severní Africe končí spojeneckým úspěchem Operace Kompas, první velká spojenecká ofenzíva ve druhé světové válce. V zajateckých táborech se po jejím ukončení ocitlo kolem 130 000 italských vojáků – Italů a Libyjců, italská 10. armáda prakticky zaniká a pozice Osy na africkém kontinetu je vážně otřesena. Z Mussoliniho snu o nové Římské říši jsou trosky. Současně však v Tripolisu v Libyi přistávají první jednotky Rommelova Afrika Korpsu a to v brzu přinese další zvrat strategické situace v oblasti, tentokrát v neprospěch zatím osaměle bojující Velké Británie a Commonwealthu.

 

 

 

Velmi úspěšně pokračují operace Spojenců ve východní Africe. Jednotky složené z Britů, Indů, Jihoafričanů, Belgičanů, Svobodných Francouzů a afrických vojáků bojujících pod vlajkami britských kolonií v Africe obsazují Eritreu a Italské Somálsko a úspěšně postupují v Etiopii a Britském Sůdánu a Britském Somálsku.

 

 

 

Významné boje se uskutečňují i na moři. Pokračuje a zintezivňuje se ponorková válka proti Velké Británii, jejímž cílem je Británii izolovat od dodávek životně důležitého zboží a surovin z USA, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu a z britských kolonií v Africe a Asii. Těžké boje se odehrávají ve Středozemním moři v souvislosti s boji v severní Africe a v Rudém moři v souvislosti s východoafrickými operacemi. Štěstí se obrací jednou na tu, podruhé na onu stranu. V Tichomoří vzrůstá významně napětí v souvislosti s agresivní politikou Japonska.

 

 

 

V USA se bojuje na politické půdě a příznivci angažovanosti ve prospěch Velké Británie upevňují své pozice. Hitlerovské Německo se připravuje na útok proti Řecku, jemuž bude předcházet vstup německých vojsk do Bulharska, které stále ještě kolísá mezi snahou zůstat neutrální, nebo se plně připojit k mocnostem Osy. Sovětský svaz, kde se velení ujali nově jmenovaní velitelé, se připravuje na obranu země.

 

 Menu DVD

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 59 minut + bonus (58:21 + 1:02:08)  

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Alfréd Strejček)  

Titulky: žádné  

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi, Boj o Čínu (The Battle of China)  

 

Proč bojujeme

 

Boj o Čínu

 

Japonská hrozba