Sony – V moci pekla

Protože Sony s nikým, kdo se motá kolem trafikových DVD, nekomunikuje, a podle náhledu obalů na předchozích titulech opravdu nejde všechno poznat, alespoň dodatečně informujme, že ve středu 9. února 2011 vyšel další televizní film (poprvé u nás na DVD, jak hlásá obálka) V moci pekla za 60,- . A jak se stává módou, i tentokrát jde o děsivý příběh založený na skutečné události.

Co se stane, když jedna zdánlivá maličkost vede nezadržitelně k obrovské tragédii? Film, který je – bohužel – založen na skutečné události popisuje vše, co se zběhlo poté, co v belgickém dole Marcinelle došlo 8. srpna 1956 k nehodě. To by samo o sobě ještě nic neznamenalo, ovšem trestuhodné závady v bezpečnostních systémech, nepochopitelná zdržení provázející zahájení a průběh záchranných opatření, včetně neschopnosti některých zodpovědných pracovníků a cynického jednání majitelů dolů, nakonec vedly k tragické smrti více než dvou set horníků. Ti všichni se totiž ocitli v děsivé moci pekla, z něhož nevedla jiná cesta, než do náruče nelítostné a kruté smrti.

Obal francouzského vydání 

Na imdb.com prostřednictvím pouhých 18 hlasů takřka 80 procent, u nás bez hodnocení a komentářů, informace se dají najít spíš v souvislosti se samotnou důlní katastrofou.

Marcinelle je valonské město v belgické provincii Hainaut. Do roku 1977 mělo vlastní samosprávu. Mnoho populárních tvůrců francouzsko-belgických komiksů tvořilo právě zde, proto město dalo jméno slavnému výtvarnému stylu, který si vysloužil označení škola Marcinelle.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Ráno 8. srpna 1956 vypukl v místních dolech požár, kterému nakonec podlehlo 262 obětí. V době tragédie v dole Bois du Cazier pracovalo 274 lidí. Důlní vozík, nesprávně umístěný ve výtahu, udeřil do olejového potrubí a elektrického vedení v okamžiku, kdy se dala výtahová klec do pohybu. To způsobilo požár, který uvěznil všechny horníky v nižších podlažích. Katastrofu přežilo pouhých 12 horníků, většina obětí byli přistěhovalci. Zahynulo 136 Italů, 95 Belgičanů, osm Poláků, šest Řeků, pět Němců, pět Francouzů, tři Maďaři, jeden Angličan, jeden Holanďan, jeden Rus a jeden Ukrajinec, i když záchranné akce probíhaly až do 23. srpna. Incident vyvolal snahy o zlepšení postavení především italských gastarbeiterů v Belgii a také trestní stíhání, které ale skončilo osvobozením všech obviněných. Až po odvolání bylo v roce 1961 rozhodnuto o podmíněném trestu pro důlní manažery a zaplacení víceméně symbolické pokuty.

Film podává komplexní informaci o tragédii, televizní délka umožnila režisérům jít při zpracování opravdu do hloubky.  

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: Itálie / Polsko

Rok vzniku: 2003

Délka: podle zahraničních zdrojů 190 minut, podle obalu 121 minut  (2:01:10)  

Původní název: Marcinelle / Inferno Bellow

Světová premiéra: 23. listopadu 2003 – Itálie

Režie: Andrea Frazzi, Antonio Frazzi

Scénář: Franco Marotta, Laura Toscano

Produkce: Alessia Anibaldi, Antonio De Simone, Anna Giolitti, Angelo Rizzoli

Hudba: Luis Bacalov

Kamera: Fabio Zamarion

Střih: Claudio M. Cutry

Kostýmy: Mariolina Bono

Společnost: Bendom Film / Produzione Duemilla S.r.l. / Radiotelevisione Italiana – RAI Fiction / Rizzoli Audiovisivi

Natáčeno: Bytom, Slaskie, Polsko / Chorzów, Slaskie, Polsko / Roma Studios, Řím, Lazio, Itálie / Řím, Lazio, Itálie / Trieste, Friuli-Venezia Giulia, Itálie / Zabrze, Slaskie, Polsko

Hrají: Wojciech Alaborski (Lumbard), Claudio Amendola (Antonino), Giorgio Antonini, Elena Arvigo (Carmelina), Alessia Barela, Adam Bauman, Antonio Berardinelli, Lidia Biondi, Krzysztof Bochenek, Zbigniew Bogdanski, Carla Calò, Maria Cecilia Cinardi, Linda Colaicamo, Maria Grazia Cucinotta (Santina), Agnieszka Czekanska (Moglie Delanoi), Maciej Damiecki (Constantini), Witold Debicki, Luigi Di Fiore, Gioele Dix (Rodolfo Cammara), Teresa Dzielska (Marie Ducrotová), Sara Franchetti, Emanuela Garuccio, Gualtiero Giorgini, Jerzy Gniewkowski, Giorgio Gobbi (Nestore Venanzi), Urszula Grabowska (Josiane Massonová), Lorenza Indovina (Angela Venanziová), Igor Kujawski, Marcin Kuzminski, Jerzy Lapinski, Janusz Lentowski, Wojciech Lesniak, Olaf Lubaszenko (Martin), Natalia Malec, Antonio Manzini (Duilio), Mauro Marino (Don Vito), Renato Marotta, Andrzej Mazur, Stefano Maria Mioni (Berto Vinci), Ilona Ostrowska (Mogile Ernestoová), Arturo Paglia (Michele Marino), Adrian Perdjon, Monica Piseddu, Pier Francesco Poggi (Toni Nardi), Rolando Ravello (Pino Calabrò), Massimo Sangermano, Luciano Scarpa (Tano Lo Faro), Jerzy Schejbal (Chailleux), Francesco Siciliano (Turi Calò), Nicola Siri, Ilaria Stivali, Edoardo Sylos Labini, Natalia Szygula, Adelmo Togliani (Rocco Calò), Roberto Turchetta, Francesco Venditti, Magdalena Walach (Giselle), Robert Wdaniek, Lucio Zagaria, Zbigniew Zamachowski, Tomasz Zaród, a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky

Titulky: česky

 

Titulky 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (podle zahraničních zdrojů 1,66:1)

Bonus: žádný