DVD edice – Ohnivé ženy

Zahraniční březnové tituly DVD edice jsou vyčerpány, dostali jsme se k domácí produkci a hlavně k tomu nejzajímavějšímu – postupně vyjde celá duchařská trilogie o proměnách dvou středověkých čarodějnic. Jako první jsou tu Ohnivé ženy za nově zavedených 69,- Kč. Na pultech od pondělí 7. března 2011.

První díl české klasické duchařské komediální televizní trilogie. To by člověk vyskočil z kůže…

Když ji on nechtěl, vzala se hůl nebo laskavec, ve vážnějších případech pomohl kámen lásky. Když ji chtěl až moc, podstrčil se mladíkovi extrakt z pelyňku, svízele a anýzu trochu přiostřený pálenkou…

Manželské recepty na první pohled jednoduché a zřejmě i velmi účinné, soudě podle postihů těch, kteří se čarodějnou alchymií tajně zabývali. Za spolčování s nečistými silami a posedlost ďáblem se ještě před třemi sty lety posílalo do šatlavy nebo odsuzovalo k trestu smrti upálením.

Právě takový osud potkal Magdalenu, farskou kuchařku, a Martu, vdovu po parukáři. Jako čarodějnice byly odsouzeny, aby jejich duše navěky bloudily bez útěchy. Popravě přihlížející farář hned na místě vyslovil obavu, aby se duším nepokojných ženštin nepodařilo nalézt nové tělesné schránky. Stalo se tak přesně za tři sta třináct let, kdy se Magdalenině a Martině duši podařilo "vtělit" do tělesných schránek dvou moderních žen…

Do manželské poradny malého městečka mají nastoupit dvě doktorky psychologie. Ty však zahynou při autohavárii, a duše dvou čarodějnic tak po dlouhém bloudění na místě upálení konečně získávají těla, do nichž mohou vstoupit. Parukářka Marta a farská kuchařka Magdalena vedou manželskou poradnu s neobyčejným úspěchem. Jejich čarodějnické schopnosti dobře fungují i v moderním světě, a vyřeší i složitý případ místního lékaře, jehož vztah k osamělé ženě s pubertálně žárlící dcerou vypadal beznadějně.

Autorka s humorem konstatuje, že ženy všech století mají mnoho společného, že mentalita ženy se stoletími nemění. Když naše "ohnivé ženy" použijí moudrost a zkušenost zažitou několika stoletími, mohou rozumět a řešit i problémy a spory dnešních moderních lidí.

Na dobu vzniku poměrně vydařená komedie, stojící především na hereckých výkonech. V době uvedení působila jako zjevení. První díl byl nejvydařenější, pokračování připomínají vylouhovaný pytlík s čajem.

Zadní strana 

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1983

Délka: 75 minut

Režie: Zdeněk Podskalský

Asistent režie: Zuzana Fialová

Scénář: Hermína Franková

Dramaturgie: Jana Dudková

Produkce: Jiřina Pokorná-Makoszová

Hudba: zdroje se rozcházejí, Vítězslav Hádl nebo Rostislav Valčík

Kamera: Petr Polák

Střih: Jana Malásková

Zvuk: Hugo Markes

Architekt: Leopold Zeman

Kostýmy: Irena Greifová

Masky: Josef Adamička, Zuzana Báťková

Společnost: Československá televize

Hrají: Jana Hlaváčová (Marta – vdova po parukáři), Dagmar Veškrnová-Havlová (Magdalena – farská kuchařka), Karel Roden (Janek), Josef Bláha (Jonáš), Eva Horká (zdravotní sestra Zuzka), Bohuslav Čáp, Jan Kanyza (Vondrák), Jana Brejchová (Eva), Jan Pohan, Zuzana Bydžovská (Berta), Ladislav Potměšil (předseda),  Božena Fixová (Jirkova matka)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL 16:9

Bonus: