FilmX – Kráska dne

Podařilo se mi přehlédnout další titul řady dobrých filmů týdeníku Reflex ve sběratelské edici III. řady FilmX, je tedy čas doplnit, že ve čtvrtek 24. února 2011 za 99,- Kč bude s číslem 129 v prodeji Kráska dne z katalogu Hollywood Classic Entertainment. Na pomezí snu a reality. Dráždivé… skandální… originální! Luis Buñuel nabízí mnohovrstvenatý pohled do lidské duše ve fascinujícím filmu, v němž jsou hranice mezi realitou s fantazií setřeny!

Snový náhled do duše křehké tajuplné ženy. Krásná Severine má poklidné manželství, kterému ale schází opravdový žár a vášeň. Mladá žena se však nebojí překročit meze a splnit si své skryté touhy! Tajný život prostitutky v luxusním nevěstinci paní Anais jí přináší uspokojení i osvobození.

Vnitřní strana

Jiskřivé dílo, oscilující na rozhraní pikantní reality a surrealistické vize a řadící se k nejdůmyslnějším průhledům do podvědomí moderních žen. Na příběhu mladé mondénní dámy – oddané manželky i rafinované děvky – se Buñuel opět zabývá dvojí morálkou měšťácké společnosti.

kraska_dne_01_dvd

kraska_dne_02_dvd

kraska_dne_03_dvd

kraska_dne_04_dvd

Séverine žije v neuspokojivém manželském vztahu s bohatým chirurgem Pierrem. Od rodinného přítele se dozví o existenci luxusního nevěstince, do něhož začne každý den odpoledne potají docházet, aby zde bez nároku na honorář poskytovala pod pseudonymem Belladonna sexuální služby. Buñuel vedle sebe bez přechodu klade útržky snů, představ a reality a tak bez velkých technických prostředků dosahuje surrealistického účinku svého filmu.

Vnitřní strana

Necelých 80 procent na imdb.com, necelých 90 na csfd.cz: Catherine Denevue je vkusná a krásná. Vrstevnatá, mnohoznačná, palčivá, inteligentní analýza ženské duše, u níž lze pochybovat, co všechno má symbolizovat prostituční chování hlavní hrdinky, a přesto je to nádherný a strhující film.

Zadní strana

Žánr: Drama

Země původu: Francie / Itálie

Rok vzniku: 1967

Délka: 96 minut (1:35:45)

Původní název: Belle de jour / Bella di giorno

Světová premiéra: 24. května 1967 – Francie

Kinopremiéra v ČR: 21. října 2010

Režie: Luis Buñuel

Námět: Joseph Kessel

Scénář: Luis Buñuel, Jean-Claude Carrière

Produkce: Raymond Hakim, Robert Hakim

Kamera: Sacha Vierny

Střih: Louisette Hautecoeur

Kostýmy: Hélène Nourry

Společnost: Robert et Raymond Hakim / Paris Film Productions / Five Film Rome

Natáčeno: 1 Square Albin-Cachot, Paris 13, Paříž, Francie / 79 Champs Elysées, Paris 8, Paříž, Francie / Bois de Boulogne, Paris 16, Paříž, Francie / Chalet de la Grande Cascade, Bois de Boulogne, Paris 16, Paříž, Francie / Champs Elysées, Paris 8, Paříž, Francie / Paris 16, Paříž, Francie

Hrají: Catherine Deneuve (Séverine Serizy / Belle de Jour – Kráska dne), Jean Sorel (Pierre Serizy), Michel Piccoli (Henri Husson), Geneviève Page (madam Anais), Pierre Clémenti (Marcel), Françoise Fabian (Charlotte), Macha Méril (Renee), Muni (Pallas), Maria Latou (Mathilde), Claude Cerval, Michel Charrel, Iska Khan (Asiat), Bernard Musson (majordomus), Marcel Charvey (profesor Henri), François Maistre, Francisco Rabal, Georges Marchal (vévoda), Francis Blanche (monsieur Adolphe), Luis Buñuel (muž v kavárně), a další

kraska_dne_menu

Údaje o DVD:

kraska_dne_kapitoly

Zvuk: Dolby Digital 2.0 francouzsky, česky

Titulky: česky

kraska_dne_nastaveni

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: žádný, jen na začátku DVD upoutávky (Chuť lásky; Horší už to nebude; Delta Fór; Zabij, nebo budeš zabit)