Filmexport Home Video – Erotikon

Filmexport Home Video přichystal na pátek 4. března 2011 DVD s filmem Erotikon v digipacku za 99,- Kč. Několik sloganů – Banální zápletka v mistrovském balení. Příběh svedené slečny. Český film světových kvalit.

Po heslovitých výkřicích kompilát ze všech možných zdrojů:

Erotikon režiséra Gustava Machatého patří mezi několik málo snímků, které vybočují z podprůměrné úrovně české kinematografie 20. let. Zařadil se mezi několik málo reprezentativních děl české němé kinematografie, jimž se podařilo vybřednout z tehdejšího domácího provincionalismu.

Jednoduchý a poněkud kýčovitý námět milostného zklamání dcery železničního hlídače, která váhá mezi vášnivým citem k lehkomyslnému milenci a usedlým manželským soužitím, v ničem nevybočoval z dějových klišé „červené knihovny“, v meziválečném období často inspirující tuzemskou filmovou produkci. Vpravdě banální námět v podobě „filmového manuskriptu“ Panenství napsal Vítězslav Nezval. V titulcích však uveden není, neboť se obával konfliktu s kolegy z avantgardního sdružení Devětsil, jež se stavělo proti spolupráci svých členů s filmaři.

Přesto režisér Machatý se svými spolupracovníky dokázal vytvořit stylově originální a na svoji dobu progresivní dílo, v němž prostá dějová linie otevírá prostor pro řadu formálních experimentů. Kompozičně důmyslné záběry, detaily roztoužených tváří, sugestivní světelné kontrasty či podmanivé využívání vizuálních symbolů (splynutí dvou kapek deště na okně ve chvíli, kdy mezi milenci dojde k sexuálnímu aktu) a dynamická montáž, jsou dokladem režijního i kameramanského mistrovství, jež z Erotikonu učinilo dílo světového významu.

Zamýšlený kosmopolitní charakter filmu dokládá jak mezinárodní herecké obsazení filmu v čele se slovinskou královnou krásy Itou Rinou, tak zasazení do neutrálního prostředí. Dále ve snímku hráli norský herec Olaf Fjord, Němka Charlotte Suza a Ital Luigi Serventi. Na Theodora Pištěka zbyla malá, ale velmi důležitá epizoda. Významnou složkou byla silně emotivní kamera Václava Vícha.

Němé „drama lásky o sedmi dílech“ mělo tvůrci dopomoci k mezinárodnímu věhlasu. Skandální pověstí opředený film byl očekáván s takovým zájmem, že byl ještě před dokončením prodán do zahraničí. Ačkoliv se filmu nakonec dostalo veskrze pozitivních ohlasů z řad odborné veřejnosti, jeho uvedení do distribuce až počátkem roku 1930, kdy byla česká kina zaplavena ranými zvukovými filmy, znamenalo pro výrobce značné finanční ztráty.

Za deštivé noci poskytne dobrácký železniční hlídač na malém nádraží nocleh elegantnímu cestujícímu, kterému ujel vlak. Když je hlídač odvolán do služby, zůstane George, jak se cestující jmenuje, s jeho dcerou Andreou v domku sám. Na Andreu mladý světák velmi zapůsobí a ještě téže noci mu dívka podlehne. Ráno George odjede. Andrea po čase zjistí, že čeká dítě. George pokračuje ve městě ve svém nevázaném životě a stýká se důvěrně především s vdanou paní Gildou. Když dostane od hlídačovy dcery dopis, že je těhotná, pošle jí peníze. Andrea odjede do města, aby tam tajně porodila. Dítě se však narodí mrtvé. Andrea se později provdá za muže, který ji zachránil na opuštěné cestě před znásilněním. Andrea mu dala vlastní krev pro nutnou transfuzi po zranění, které mu násilník způsobil. Jednoho dne se náhodou ve společnosti svého manžela setká s Georgem, který ji začne znovu svádět. Záhy se i v mladé ženě probudí znovu dřívější touha, opouští manžela a chce odejít s Georgem. V jeho bytě je svědkem výstupu Gildina muže s Georgem a s hořkostí si uvědomí, že George má další milenky. Žárlivý Gildin muž Georga zastřelí. Andrea se vrací domů ke svému muži, jehož lásky si nyní mnohem víc váží.

erotikon_01_dvd

erotikon_02_dvd

erotikon_03_dvd

erotikon_04_dvd

Na DVD vyšla zrekonstruovaná a technicky restaurovaná verze z roku 1993. Kopie na nitrátovém podkladu, kterou NFA v roce 1989 koupil od sběratele Milana Wolfa, je o čtyři sta metrů delší než ostatní dostupné verze. Původní hudba Erna Košťála, ilustrující ozvučenou verzi obnovené premiéry filmu z roku 1933, se nedochovala. Nahrazuje ji partitura Jana Klusáka, zkomponovaná pro rekonstrukci z roku 1993. Snímek vydal v edici Zlatý fond české kinematografie Filmexport Home Video ve spolupráci s NFA jako dvoudiskový komplet. První disk obsahuje film a v rámci řady FEX „standardní“ bonusy, druhý disk je věnovaný speciálním bonusům. Na stánky dozajista dorazí opět pouze polovička, jen první disk s filmem.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1929

Délka: 87 minut (1:24:50)

Premiéra v kinech: 27. února 1929 – Karlovy Vary, 3. ledna 1930 – Praha

Režie: Gustav Machatý

Námět: Gustav Machatý, Vítězslav Nezval

Scénář: Gustav Machatý, František Čáp, Václav Krška

Hudba: Erno Košťál, 1993- Jan Klusák

Kamera: Václav Vích

Střih: E. B. White

Architekt: Julius von Borsky, Alexander Hackenschmied

Společnost: Geem-Film / Slaviafilm

Natáčeno: Karlovy Vary, Praha

Hrají: Karel Schleichert (hlídač na dráze), Ita Rina (hlídačova dcera Andrea), Olaf Fjord (svůdce Georg Sydney), Theodor Pištěk (Hilbert), Charlotte Susa (Hilbertova žena Gilda), Luigi Serventi (Jean, Andrein manžel), Ladislav H. Struna (povozník), Milka Balek-Brodská (porodní bába, Andreina teta), Bohumil Kovář (železničář), Bedřich „Beda“ Saxl (majitel krejčovského salonu), Vladimír Slavínský (krejčí), Bronislava Livia (návštěvnice salonu krásy), Václav Žichovský (majitel obchodu s klavíry), Jiří Hron, Willy Rösner

erotikon_menu

Údaje o DVD:

erotikon_kapitoly_1

erotikon_kapitoly_2

erotikon_kapitoly_3

Zvuk: němý film s mezititulky a hudebním doprovodem

Titulky: anglicky (překlad českých mezititulků)

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, soudobá dokumentace na DVD-ROM

erotikon_bonusy

erotikon_bonusy_bio

erotikon_bonusy_titul