Sherlock Holmes 9 – Prázdný dům / Druhá skvrna

Již zítra se nám, milovníkům Sherlocka Holmese dostane dopingu v podobě dalších dvou dílů tohoto skvělého seriálu. Škoda jen, že DVD se přehraje tak rychle, a těch čtrnáct dní do vydání dalších dvou příběhů se vleče tak neskutečně pomalu. Tentokrát obsahuje případy nazvané Prázdný dům a Druhá skvrna. Vyjde zítra, v pátek dne 16.5.2008. Cena 49,–.

Prázdný dům
Vlna protestů a nevole, která se spontánně zvedla, když se Arthur Conan Doyle rozhodl sprovodit ze světa svého hrdinu Sherlocka Holmese zkušenou rukou melodramaticky démonického profesora Mariartyho (Vzpomínky na Sherlocka Holmese), překvapila patrně i autora a při vší grotesknosti zůstává dodnes čítankovým příkladem známého faktu, s nímž se v dějinách literatury setkáváme nejednou: románová postava, spisovatelem vytvořená fikce, jakmile na ni čtenář přistoupí a oblíbí si ji, vymkne se autorovi z rukou, přestane být jen jeho a začne „žít“ podle vlastních, nezadatelných zákonů, na svém tvůrci už víceméně nezávislých.

Doyle však naléhání svých čtenářů odolával skoro devět let: mezi rokem 1894 a 1902 se z jeho pera žádné nové holmesovské dobrodružství neobjevilo. Teprve po neobyčejném úspěchu Psa baskervillského a po návrhu amerického nakladatele, který Doyla prostě uplatil, nedokázal autor déle vzdorovat a odpověděl nakladateli lakonickou dopisnicí: „Very well. A. C. D.“, to jest souhlasem, že bude v holmesovském cyklu pokračovat. A tak v říjnu 1903 konečně v časopise The Strand Magazine vychází povídka Prázdný dům, v níž je noželitelný a dobře systemizovaný hrdina „obživen“, jeho smrt anulována, vše více či méně uspokojivě vysvětleno. Holmes s Watsonem se vydávají za dalšími dobrodružstvími v nové sérii povídek, která o dva roky později, když se rozrostla v knihu, dostala faktický a vlastně jediný možný název – Návrat Sherlocka Holmese.
Sherlock Holmes přežil souboj s profesorem Moriartym a vrací se do Londýna. Zde však musí čelit dalšímu nebezpečí.

Země původu: Anglie
Rok vzniku: 1985
Originální název: The Return of Sherlock Holmes: The Empty House
Režie: Howard Baker
Námět: Arthur Conan Doyle
Dramatizace: John Hawkesworth
Hrají: Jeremy Brett, Edward Hardwicke, Rosalie Williams, Robert Addie, Patrick Allen, Richard Bebb, James Bree, Naomi Buch, Colin Jeavons, Paul Lacoux, John Palmer, Eric Porter, Elizabeth Ritson, Roger Rowland
Produkce: Michael Cox, June Wyndham-Davies
Hudba: Patrick Gowers
Kamera: Ken Morgan
Střih: Victoria Price

Druhá skvrna
Artur Conan Doyle ústy doktora Watsona v úvodu povídky říká: Původně jsem plánoval, že „Opatské sídlo“ bude posledním případem mého přítele Sherlocka Holmese, s kterým veřejnost seznámím. K tomuto rozhodnutí mě nevedl nedostatek materiálu, jelikož mám poznámky o stovkách případů, o nichž jsem se ještě nikdy nezmínil, ani je snad neovlivnil ochabující zájem mých čtenářů o vynikající osobnost a jedinečné metody tohoto pozoruhodného muže. Pravým důvodem je nelibost, kterou Holmes projevil nad dalším publikováním svých zážitků. Pokud se aktivně věnoval svému povolání, měly pro něho zápisky o jeho úspěších jistou praktickou cenu; od té doby však, co definitivně odešel z Londýna a odebral se na odpočinek do sussexského hrabství, aby se tam věnoval chovu včel a jejich studiu, jakýkoli věhlas se mu znechutil a kategoricky mě požádal, abych toto jeho přání respektoval. Teprve když jsem mu vylíčil, že jsem „Dobrodružství druhé skvrny“ slíbil uveřejnit, až k tomu bude vhodný čas, a patřičně zdůraznil, že by tato dlouhá řada příhod rozhodně měla vyvrcholit nejvýznačnějším mezinárodním případem, který kdy vyšetřoval, podařilo se mi posléze získat jeho souhlas k tomu, aby veřejnosti smělo být předloženo velmi obezřelé vypsání zmíněného případu.

Na ministerstvu pro evropské záležitosti se ztratil důležitý dokument. Kdyby se dostal do nepovolaných rukou, mohlo by dojít k válce. Muž podezřelý z jeho krádeže je však nalezen mrtev.

Země původu: Anglie
Rok vzniku: 1986
Originální název: The Return of Sherlock Holmes: The Second Stain
Režie: John Bruce
Námět: Arthur Conan Doyle
Dramatizace: John Hawkesworth
Hrají: Jeremy Brett, Edward Hardwicke, Rosalie Williams, Patricia Hodge, Stuart Wilson, Harry Andrews, Colin Jeavons, Sean Scanlan, Yves Beneyton, Yvonne Orengo, Alan Bennion
Produkce: Michael Cox, June Wyndham-Davies
Hudba: Patrick Gowers
Kamera: Ray Goode
Střih: Paul Griffiths-Davies

Údaje o DVD:
Délka: 100 minut
Zvuk: stereo 2.0 anglicky, polsky (lektor)
Titulky: polské, české
Obraz: barevný, 4:3, full frame, PAL
Regiony: 2,4
Formát disku: DVD-5

Příbuzné texty:
• Sherlock Holmes 8 – Spolek ryšavců, Poslední případ