Supraphon – Jazzman Cimrman – kompletní

Pro ty, kdo kompletují vše o našem géniovi a kdo s radostí kupovali CD vydavatelství Codi, obsahující rozhlasové nahrávky Cimrmanologů, tu máme tiskovou zprávu z vydavatelství Supraphon. 

  

Dlouho nedostupná nahrávka s Jiřím Šebánkem a Karlem Velebným vychází na CD poprvé v nezkrácené podobě… 

V archivu vydavatelství Panton (který od roku 1999 patří Supraphonu) se našel původní pás nahrávky z legendárního představení Jazzman Cimrman. Právě vydávané CD tak nečekaně rozšiřuje původní vinylový záznam tohoto hudebně zdravotního semináře. Oproti původnímu LP, kde byl celkový čas záznamu 49 minut, je nyní na CD přes 78 minut. Jedno z mála veřejných vystoupení Salonu Cimrman reprezentovaného Jiřím Šebánkem a jazzmanem instrumentalistou Karlem Velebným, kteří stáli původně také u zrodu Divadla Járy Cimrmana, se uskutečnilo v roce 1985 v pražské Malostranské Besedě.

Pro současné milovníky Cimrmanova díla bude CD Jazzman Cimrman, které je typické spojením jazzu v podání skvělého S+HQ Karla Velebného a mluveného slova jistě milým překvapením. 

 

Karel Velebný

Ve čtvrtek 17. března 2011 si připomeneme nedožité osmdesátiny tohoto skvělého jazzového hudebníka a pedagoga. Vystupoval se skupinou S+HQ. Pod pseudonymem Evžen Hedvábný spoluzakládal rozhlasovou Vinárnu U pavouka a divadlo Járy Cimrmana a později vystupoval s odštěpenou částí Salónem Cimrman. Byl všestranně nadaným multiinstrumentalistou – velmi dobře ovládal hru na velké množství hudebních nástrojů, zejména žesťových, hrával ale i na vibrafon, xylofon, bicí a klávesové nástroje. Karel Velebný zemřel 7. března 1989 v Praze.  

 

Jiří Šebánek

Byl jedním ze zakladatelů Divadla Járy Cimrmana (1967) a po neshodách s částí souboru se osamostatnil a podílel na založení Cimrmanova badatelského týmu Salón Cimrman. Šebánek je autorem nebo spoluautorem knih: Jára (da) Cimrman; Cimrman v říši hudby; Já, Jára Cimrman; Byli jsme a buben – Odvrácená tvář Járy Cimrmana; Za Járou Cimrmanem až do hrobu – Anabáze Cimrmanova šťastného konce; Laco Deczi na plný plyn a divadelní hry Domácí zabijačka. Vytvořil scénáře a náměty k filmům:Vrah skrývá tvář (námět); Volná noha (námět a scénář); Stůj nebo se netrefím (scénář); Vracenky (námět). Napsal scénáře k oblíbeným televizním večerníčkům: A je to; Bob a Bobek – králíci z klobouku. Jiří Šebánek se narodil 8. února 1930 v Trutnově a zemřel 4. dubna 2007 v Praze.