Bontonfilm – Mongol – Čingischán

Bontonfilm se konečně pohnul a na svých stránkách, věnovaných „levné" trafikové produkci, potvrdil další tituly. Řady edice Cinema Club v pátek 4. března 2011 rozhojní Mongol – Čingischán za 99,- Kč. Byl zrozen k vítězství.

První část připravované trilogie ruského režiséra Sergeje Bodrova zachycuje dětství a mládí mongolského vojevůdce Čingischána. Dílo navazuje na tradici nákladných epických příběhů, v nichž se prolínají scény velkolepých bitev a melodramatické motivy. Mladý Temudžin, z nějž se později stane bojovník známý jako Čingischán, usiluje o získání dívky svého srdce a o sjednocení mongolských kmenů, které se rozpadly poté, co byl zavražděn jeho otec. Snímek se natáčel ve skutečném prostředí kazachstánských stepí a v čínské provincii ve vnitřním Mongolsku. Pro podporu autenticity jsou všechny dialogy ve filmu v mongolském jazyce. Hlavní roli mladého Temudžina ztvárnil japonský herec Tadanobu Asano.

 

Režisér zfilmoval příběh z let 1167 – 1227, který vypráví o vizionářském zakladateli mongolské říše Čingischánovi (rodným jménem Temüdžin). Zobrazuje život mladého Čingischána, jeho vzestup v rámci mongolské kmenové kultury k jeho ničivým a úspěšným válečným tažením, která mongolská říše vyvolala.

Toto filmové dílo mongolské historie spočívá hlavně v tom, že zachycuje složitý vývoj Čingischána od raného věku na cestě k moci. Říše, kterou vytvořil, byla mocná a veliká, bylo v ní mnoho národů i náboženství. Byl to první dobyvatel, který v mnoha dobytých zemích postavil zákon nad vlastní moc…

 

Byl zrozen k vítězstvím. Ovládal polovinu tehdy známého světa, sjednotil Mongolsko, dobyl tisíce let trvající okolní říše, podmanil si Čínu a jeho vojska se zastavila až v Evropě. Čingischán byl jedním z nejúspěšnějších vládců a vojevůdců světa, ale jeho životní příběh začal prostě – světový stratég, vladař a politik vyšel z nuzných a neuspořádaných poměrů. Bylo to na sklonku 12. století uprostřed Mongolských stepí v jedné z mnoha vesnic suverénně ovládaných rodinnými klany, které soupeřili mezi sebou.

 

Devítiletý Temudžin odjíždí v doprovodu svého otce vybrat si nevěstu do vesnice, se kterou má jeho rodina nevyřízené účty. Nejenže Temudžina cestou do vesnice okouzlí při jedné jejich zastávce o něco starší Börte, která bude mít na jeho další život až magický vliv, ale otec je později v cíli jejich cesty zákeřně zavražděn. Mladého chlapce jeho vlastní lidé zradí, neuznají za chána a i s jeho rodinou je nechávají napospas osudu. Nový pán klanu se Temudžina nepřestane bát a pokouší se ho zabít. Temudžin se mu zatím nedokáže postavit, ale také mu nedá příležitost, aby se ho jen tak zbavil, a utíká do stepi. Právě tady se zrodil tvrdohlavý bojovník, který si umí naklonit Bohy a v samotě nachází rovnováhu a odvahu vymykat se tehdejšímu společenství.

 

Když Temudžin dospěje, odjíždí si pro Börte a společně začnou pomalu budovat svůj domov. Na cestě ke spokojenému životu je ale spousta překážek a pár je několikrát násilně odloučen. Temudžin projde mnoha krvavými bitvami, je prodán do otroctví, ale vždy se dokáže zase postavit na nohy a vrátit se na cestu k vysněnému cíli – stát se chánem všech Mongolů, stát se Velkým Chánem, Čingischánem.

Velkolepě koncipovaný film diváky zavede do mongolských a kazašských stepí, i magických čínských měst a klášterů. Vyvolává údiv nad schopnostmi muže, který vzešel z národa kočovníků abyl schopen ovládnout starodávné říše, aniž by zničil jejich kulturu a náboženství.

 

Temudžinovo dětství líčí jako neustálý zápas o holý život, ve kterém může obstát jen opravdu výjimečný člověk. Režisér Sergej Bodrov v tomto strhujícím filmu překračuje hranice hned několika žánrů a nabízí silnou romanci, historické bitvy, mytologický podtext a především neuvěřitelně pečlivě připravenou podívanou.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Kolem 70 procent a většinou nespokojení komentující: Čekáte epický velkofilm o vládci jedné z největších říší? Místo toho uvidíte utíkání, věznění, povídačky o bouřce, lásce, o tom jak vybrat ženu apod. Jde o mytologický snímek, romantickou legendu, libující si v dlouhých záběrech mongolských stepí, postavu dobyvatele silně idealizující a vynechávající vše, co se do tohoto obrazu nehodí.. Bitvy jsou nacpány do 20 minut a vysvětlujících titulků…

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Drama / Historický / Životopisný / Romantický / Válečný

Země původu: Německo / Kazachstán / Rusko

Rok vzniku: 2007

Délka: 120 minut (2:00:08)

Původní název: Mongol

Světová premiéra: 10. srpna 2007 – Rusko (Vyborg Russian Cinema Festival)

Kinopremiéra v ČR: 17. dubna 2008

Režie: Sergej Bodrov

Scénář: Arif Alijev, Sergej Bodrov

Produkce: Stefan Arndt, Bob Berney, Sergej Bodrov, Bulat Galimgerejev, Marcos Kantis, Anton Melnik, Ulli Neumann, Thomas Schneider, Alec Schulmann, Sergej Seljanov, Manuela Stehr, Max Wang

Hudba: Tuomas Kantelinen

Kamera: Rogier Stoffers, Sergej Trofimov

Střih: Valdís Óskarsdóttir, Zach Staenberg

Kostýmy: Karin Lohr

Společnost: Kinokompaniya CTB / Andreevsky Flag Film Company / X-Filme Creative Pool / Eurasia Film Production / Kinofabrika

Natáčeno: Čína / Kazachstán

Hrají: Tadanobu Asano (Temudjin), Honglei Sun (Jamukha), Khulan Chuluun (Börte), Aliya (Oelun, Temudjinova matka), Ba Sen (Esugei, Temudjinův otec), Amadu Mamadakov (Targutai), He Qi (Dai-Sechen), Ben Hon Sun (mnich), Ji Ri Mu Tu (Boorchu), A You Er (Sorgan-Shira), Hong Jong Ba Tu (Altan), E Er Deng Ba Te Er (Daritai), Bao Di (Todoen), Su „You Le Si Ren" Ya La Su Rong (Girkhai), Sai Xing Ga (Chiledu), Tegen Ao (Charkhu), Zhang Jiong (velitel), Odnyam Odsuren (mladý Temudjin), Bayertsetseg Erdenebatová (mladá Börte), Amarbold Tuvshinbayar (mladá Jamukha), Ba Ti (Juchi), Li Jia Qi (Mungun), Bu Ren (Taichar), Ba Yin Qi Qi Ge(Temulun), Ba De Rong Gui (mladý Taichar), Ba Te (Khasar), Tunga (Sochikhel),  a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 mongolsky, 5.1 česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 2,35:1 – ať máchám pravítkem sebevíc, mě vychází obraz na disku v poměru 1,77:1)

Bonus: žádný