Bontonfilm – Odpor

Bontonfilm v edici Cinema Club v pátek 11. března 2011 připravuje film Odpor za 99,- Kč. Každý den svobody znamená vítězství. Odpor je příběhem o rodině, cti, mstě a spáse, natočený podle mimořádných, pravdivých událostí druhé světové války.

Film režiséra Edwarda Zwicka vznikl podle neobyčejného skutečného příběhu o rodině, cti, odplatě a spáse ve 2. světové válce. Píše se rok 1941 a Židé po celé Evropě jsou vražděni po tisících. Tři bratři se pokouší uniknout jisté smrti skrz hluboké lesy, které znají od dětství. Právě tady začíná jejich zoufalá bitva s nacisty. Svádí primitivní zápas o přežití, jenž se mění v něco mnohem důležitějšího – možnost pomstít smrt svých blízkých tím, že zachrání životy tisíců jiných.

 

 

Příběh bratrů Bielskich je jedním z nejzajímavějších příběhů 2. světové války. Poprvé se na světlo světa dostal v Bělorusku v roce 1944, když byli místní lidé svědky ohromujícího, téměř surrealistického obrazu: více než 1200 lidí vyšlo z hlubokých a neobydlených běloruských lesů.

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Příběh se začal skládat dohromady díky vzpomínkám a vyprávění, které si lidé mezi sebou šeptali. Bratři Tuvio, Zuse a Asael Bielski vyrůstali ve farmářské rodině v Bělorusku, které v té době bylo součástí Sovětského svazu. Charismatičtí bratři byli známí jako rváči a rebelové s odporem k autoritám. Když v červnu 1941 nacisté obsadili jejich kraj, byli rychle označeni za vyvolávače nepokojů a sledováni příslušníky SS i místní policií. Brzy se událo několik zdrcujících tragédií. Rodiče a další členové jejich rodiny byli hromadně s dalšími 4000 Židy popraveni. Aby zachránili holé životy, utekli bratři do hlubokých a rozlehlých lesů, které od dětství velmi dobře znali. Tam sestavili partyzánskou skupinu. To, co začalo jako bitva o přežití a touha po pomstě, přerostlo v odhodlání zachránit co největší počet Židů. Pod vedením Tuvii se mise stala úspěšnější, než si kdo kdy dokázal představit. Pro milióny lidí znamenal příchod nacistů nezvratitelný rozsudek smrti. Ale pro židovské bratry Bielské se to stalo voláním "vzhůru do zbraně", zkouškou testující jejich bratrství, odvahu a vůli bojovat proti zlu kolem sebe. Jejich odhodlání přivedlo tisíce dalších do zoufalé bitvy za přežití. Bratři se odvážili vracet do ghett a pomáhali utéci uvězněným Židům, kteří tam čekali na deportaci a následnou smrt v koncentračních táborech. Po měsících neustálého přesouvání se jim konečně podařilo v lesích založit osadu. Žili v podzemních chatrčích, tzv. zemljankách, postavili si nemocnici, mlýn, pekárnu, lázně a dokonce divadlo a synagogu. Uprostřed okolního hororu vyrostlo místo plné života, které jeho obyvatelé pojmenovali "Jeruzalém v lesích".

Zadní strana dosavadního vydání 

Kolem 70 procent: Vzdálený příbuzný Schindlerova seznamu, výborný námět v bohužel hollywoodském provedení. Patetické a výborně herecky obsazené.

Žánr: Akční / Drama / Historický / Thriller / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Délka: 131 minut (2:11:09)

Původní název: Defiance

Světová premiéra: 31. prosince 2008 – USA

Kinopremiéra v ČR: 16. dubna 2009

Režie: Edward Zwick

Námět: Nechama Tec (román "Defiance: the Bielski Partisans")

Scénář: Clayton Frohman, Edward Zwick

Produkce: Pieter Jan Brugge, Clayton Frohman, Marshall Herskovitz, Alisa Katz, Troy Putney, Roland Tec, Gary Tuck, Edward Zwick, Alex Boden, Andrew Litvin

Hudba: James Newton Howard

Kamera: Eduardo Serra

Střih: Steven Rosenblaum

Kostýmy: Jenny Beavan

Společnost: Paramount Vantage / Grosvenor Park Productions / The Bedford Falls Company / Defiance Productions / Pistachio Pictures

Natáčeno: Litva

Hrají: Daniel Craig (Tuvia Bielski), Liev Schreiber (Zus Bielski), Jamie Bell (Asael Bielski), Alexa Davalos (Lilka Ticktinová), Allan Corduner (Shimon Haretz), Mark Feuerstein (Isaac Malbin), Tomas Arana (Ben Zion Gulkowitz), Jodhi May (Tamara Skedelskyová), Kate Fahy (Riva Reichová), Iddo Goldberg (Yitzchak Shulman), Iben Hjejle (Bella), Martin Hancock (Peretz Shorshaty), Ravil Isyanov (Viktor Panchenko), Jacek Koman (Konstanty ‚Koscik‘ Kozlowski), George MacKay (Aron Bielski), Jonjo O’Neill (Lazar), Sam Spruell (Arkady Lubezanski), Mia Wasikowska (Chaya Dziencielsky), Mark Margolis (židovský starší), Markus von Lingen (průzkumník SS), Rolandas Boravskis (Gramov), Algirdas Dainavicius (Motl Lubczanski), Aurelija Prashuntaite (Rachel), Vidas Petkevicius (Avram Rubinski), Ina Frismanaite (Avramova dcera), Ana Goldberg (Lila), Rimante Valiukaite (Miriam), Leonardas Pobedonoscevas (Jacov), Kristina Bertasiute (tmavovlasá krasavice), Kristina Skokova (zrzka), Remigijus Bilinskas (Pinchas Zuckerman), Rimgaudas Karvelis (Oppenheim), Leonas Ciunis (účetní), Janina Matiekonyte (dobře oblečená žena), Aleksandr Zila (otec Chayai), Iveta Nadzeikiene (matka Chayai), Clayton Frohman (Isadore Skidelsky), Marc Levy (Yechael Efrati), Zoe Rosenblum (Sarah Oppenheimová), Sakalas Uzdavinys (Lova Volkin), Saulius Janaviciu (Israel Kotler), Leonid Kotik (Krensky), Dalia Smalskiene (Rosa), Tadas Kavaliauskas (Levine), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: upoutávka