Hollywood Classic Entertainment/Universal – Schindlerův seznam

Na pulty dorazí film, který by před pár lety v trafice asi nikdo nečekal, a to za cenu, kterou by tehdy taky nikdo nečekal. Hollywood Classic Entertainment nabídne v pátek 11. března 2011 za 199,- Kč film s logem studia Universal Schindlerův seznam. Každý, kdo zachrání jeden lidský život, zachrání celý svět. Vítěz 7 Oscarů včetně ceny za Nejlepší film.

K dispozici máme dvě varianty obálky, které se liší v „nepodstatném" detailu – jedna z nich udává, že balení obsahuje 2 DVD. Která z nich je ale pro pátek ta správná, to zatím nevíme.

Film Stevena Spielberga "Schindlerův seznam" je stěžejní dílo světové kinematografie a jako takové se stalo jedním z nejoslavovanějších snímků všech dob.

Vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režie. Film získal hned sedm cen Britské filmové akademie.

Vnitřní strana

Vnitřní strana

Vnitřní strana 

Za nejlepší snímek roku jej označili takové instituce jako Svaz New Yorských filmových kritiků, Národní asociace filmových kritiků, Svaz producentů, Svaz Los Angelských filmových kritiků, Svazy filmových kritiků v Chicagu, Dallasu a Bostonu, Cena Christophera, Zlatý globus od Asociace mezinárodních novinářů.

Steven Spielberg dále získal cenu Svazu Amerických filmových režisérů.

Vnitřní strana 

Film vypráví nezapomenutelný příběh charismatického Oskara Schindlera, člena Nacistické strany, velkého svůdníka a muže nemilosrdně vydělávajícího na válečném utrpení, který dokázal v době Holocaustu zachránit 1100 Židů. Je památníkem člověka, jenž tváří v tvář jedné z nejtemnějších kapitol lidstva našel odvahu se zlu postavit a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci.

Vnitřní strana 

Koncem roku 1939 do Krakova přijíždí šarmantní bonviván Oskar Schindler. Člen nacistické strany a neúspěšný průmyslník, který má zálusk na získání rychlého bohatství v podobě továrny na smaltované nádobí. Továrnu umisťuje právě na kraj nově vzniklého krakovského ghetta. Chce ve své továrně zaměstnávat tu nejlevnější ožnou pracovní sílu, Židy z ghetta a s jejich hledáním mu pomáhá bývalý účetní židovského původu Itzhak Stermann, který se snaží "dohazovat" práci v nové továrně co možná největšímu počtu lidí. Továrna prosperuje a Schindler začíná vydělávat bohatství. Novým správcem ghetta se stává Aman Goeth, který má odpor nejen vůči Židům, ale i vůči životu jako takovému. Ke konci války se správa Třetí říše rozhodla přesunout všechny krakovské Židy do Osvětimi. Schindler chce za každou cenu zachránit co největší počet lidí prostřednictvím nové továrny na granáty v Svitavách-Brněnci v Československu. Goeth však nechce o nějakém přesunu ani slyšet, protože si myslí, že Schindler chce Židy chránit…

Vnitřní strana 

Ústřední postava Oskara Schindlera, rodáka z moravských Svitav, sice ve filmu působí až příliš pozitivně – na rozdíl od skutečnosti, ovšem tento fakt nemůže nic změnit na špičkové filmařině, s níž byl film natočen. Strhující příběh o zlu, které přinesla 2. světová válka a především nacistická totalita, ale i o dobru v nás lidech, vyniká vedle výtvarné a hudební stránky především vysoce nadprůměrnými výkony všech zúčastněných. Jak Liama Neesona v hlavní roli a Bena Kinsgleyho alias Izáka Sterna, tak zrůdného velitele tábora Amona Goetha, Ralpha Fiennese (všichni tři získali Oscarové nominace).

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Hodnoceno 90 procenty, na csfd.cz pátý nejlepší film: Výborní zabijáci v důchodu, na jejichž hereckých výkonech adaptace stojí a (ne)padá. Jasná oldschool týmovka pro nostalgiky.

Zadní strana - 1. varianta

Zadní strana - 2. varianta 

 

Žánr: Životopisný / Drama / Historický / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1993

Délka: finální obal udává namísto předchozích 107 už 187 minut (2_08:17 + 58:53)

Původní název: Schindler’s List

Světová premiéra: 30. listopadu 1993 – USA, Washington

Kinopremiéra v ČR: 10. března 1994

Režie: Steven Spielberg

Námět: Thomas Keneally

Scénář: Steven Zaillian

Produkce: Irving Glovin, Kathleen Kennedy, Branko Lustig, Gerald R. Molen, Robert Raymond, Lew Rywin, Steven Spielberg

Hudba: John Williams

Kamera: Janusz Kaminski

Střih: Michael Kahn

Kostýmy: Anna Biedrzycka-Sheppard

Společnost: Universal Pictures / Amblin Entertainment

Natáčeno: Auschwitz-Birkenau Concentration Camp, Oswiecim, Malopolskie, Polsko / Jerusalem, Izrael / Kraków, Malopolskie, Polsko

Hrají: Liam Neeson (Oskar Schindler), Ben Kingsley (Itzhak Stern), Ralph Fiennes (Amon Goeth), Caroline Goodall (Emilie Schindlerová), Jonathan Sagall (Poldek Pfefferberg), Embeth Davidtz (Helen Hirschová), Malgorzata Gebel (Wiktoria Klonowska), Shmuel „Schmulik" Levy (Wilek Chilowicz), Mark Ivanir (Marcel Goldberg), Béatrice Macola (Ingrid), Andrzej Seweryn (Julian Scherner), Friedrich von Thun (Rolf Czurda), Krzysztof Luft (Herman Toffel), Harry Nehring (Leo John), Norbert Weisser (Albert Hujar), Adi Nitzan (Mila Pfefferbergová), Michael Schneider (Juda Dresner), Miri Fabian (Chaja Dresnerová), Anna Mucha (Danka Dresnerová), Albert Misak (Mordecai Wulkan), Michael Gordon (pan Nussbaum), Aldona Grochal (paní Nussbaumová), Jacek Wójcicki (Henry Rosner), Beata Paluch (Manci Rosner), Piotr Polk (Leo Rosner), Ezra Dagan (rabín Menasha Lewartow), Beata „Nowak" Deskur (Rebecca Tannenbaumová), Rami Heuberger (Josef Bau), Leopold Kozlowski (investor), Jerzy Nowak (investor), Uri Avrahami (Chaim Nowak), Adam Siemion (O. D.), Magdalena Dandourian (Nuisa Horowitzová), Pawel Delag (Dolek Horowitz), Shabtai Konorti (garážový mechanik), Oliwia Dabrowska (Red Genia), Henryk Bista (pan Löwenstein), Tadeusz Bradecki (předák DEF), Wojciech Klata (Lisiek), Elina Löwensohn (Diana Reiterová), Ewa Kolasinska (iracionální žena), Bettina Kupfer (Regina Perlmanová), Grzegorz Kwas (Mietek Pemper), Vili Matula (vyšetřovatel), Stanislaw Koczanowicz (vrátný), Hans-Jörg Assmann (Julius Madritsch), Geno Lechner (Majola), August Schmölzer (Dieter Reeder), Ludger Pistor (Josef Liepold), a další

Menu 1. DVD 

Nabídka 2. DVD 

Menu 2. DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol na 1. DVD

Výběr kapitol na 2. DVD 

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 5.1 česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků na 1. DVD

 

Nastavení zvuku a titulků na 2. DVD 

 

Obraz: černobílý PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: Hlasy ze seznamu (1:17:29), Steven Spielberg: Příběh nadace Shoah Foundation (11:27)

 

Bonusy (2. DVD)

 

Hlasy lidí ze seznamu

 

Příběh nadace

 

Příběh nadace