Sony – Tajné spiknutí

Opravdu mám pocit, že to Sony dělá schválně. Zveřejněné náhledy obalů neumožňují přelouskat jména herců, podle nichž by se titul dal dohledat, a zvolené české názvy s názvem v originálu mají pramálo společného. Nejinak je tomu ve středu 16. března 2011. Co má český název Tajné spiknutí společného s původním názvem Cheaters, navíc když je film všem českým databázím znám pod jménem Podvodníci? Přitom opět vcelku příznivé hodnocení… Opět bez dabingu jen s titulky za 60,- . Převáží touha po vítězství nad čestností?

Může být vítězství získané podvodem skutečným vítězstvím?

Americký snímek ze středoškolského prostředí vypráví o skutečném případu podvodu studentů v prestižní celostátní znalostní soutěži, který vyvolal řadu otázek o morálním aspektu oceňování v americkém školství.

Obal zahraničního vydání 

Ve střední škole na periferii Chicaga, kam chodí jen ti, kdo na lepší vzdělání nemají, učí dr. Gerard Plecki. Sám moc dobře ví, jak těžko se žije potomkům emigrantů a těm, kteří před sebou nemají pořádnou budoucnost. Proto se snaží zájem svých studentů povzbudit, zvlášť když se škola přihlásí do celostátní soutěže Academic Decathlon.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Na podzim roku 1994 začne s týmem sedmi studentů tvrdou přípravou na náročné testy, která měla vyvrcholit na akademickém desetiboji státu Illinois následujícího roku. Připravuje své svěřence opravdu svědomitě, nicméně jeho skupina tak tak postoupí do finále – rozdíl mezi skutečně prestižními školami a tou jejich je přece jen propastný.

A pak se stane něco, co poznamená další život nejen studentů, ale i jejich oblíbeného profesora. Dvěma chlapcům se totiž podaří získat vyřešené testy závěrečného kola soutěže a zbývá zodpovědět jednoduchou leč základní otázku: použít je nebo ne?

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Když překvapivě vyhrají národní kolo, případem se začne zabývat zvláštní komise. Okolnosti, které vyšly najevo, nadlouho poznamenaly život všem zúčastněným. Snímek z produkce HBO byl nominován na prestižní televizní cenu Emmy.

Na imdb.com takřka 70 procent, csfd.cz 60: Zajímavý námět, poměrně nudné zpracování, překvapivě „nehodnotící" přístup tvůrců a skutečnost, že podvádění je vlastně normální…

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2000

Délka: cca 101 minut (1:41:33)

Původní název: Cheaters

Světová premiéra: 20. května 2000 – USA

Režie: John Stockwell

Scénář: John Stockwell

Produkce: Liz Amsden, Suzanne Coston, Rick Dallago, Suzanne De Passe, Greg Gugliotta, Mark S. Hoerr, Kevin Reidy, Gloria Jean Sykes

Hudba: Paul Haslinger

Kamera: David Hennings

Střih: Eric A. Sears, Scott K. Wallace

Kostýmy: Lisa Martin

Společnost: De Passe Entertainment / Home Box Office

Natáčeno: Central Tech. High School, Toronto, Ontario, Kanada / Chicago, Illinois, USA / Gage Park High School – 5630 S. Rockwell Street, Gage Park, Chicago, Illinois, USA / Toronto, Ontario, Kanada / Whitney M. Young Magnet High School – 211 S. Laflin Street, Near West Side, Chicago, Illinois, USA

Hrají: Jeff Daniels (Dr. Gerald Plecki), Jena Malone (Jolie Fitchová), Paul Sorvino (Constantine Kiamos), Luke Edwards (Darius Bettus), Blake Heron (Matt Kur), Dov Tiefenbach (Irwin Flickas), Dan Warry-Smith (Paul Kurgan), Anna Raj (Agnieska Maryniarczyková), Dominik Podbielski (Dominik Wesolowski), Ned Eisenberg (Robert Clifford), Robert Joy (Larry Minhoff), Lenka Peterson (paní Pleckiová), Alex Poch-Goldin (Jerry Marconi), Karen Glave (Corrine Davisová), Marcia Bennett (Jean Isenbergová), Ed Wadley (statistik), Jackie Richardson (paní Fadelyová), Jeff A. Wright (Josh Haden), Karyn Dwyer (Angela Lamová), Joan Esposito (reportérka WNBC), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: 2.0 anglicky

Titulky: česky

 

Nastavení 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (1,33:1)

Bonus: žádný