Filmag zábava 2 – Oheň a led

Jako druhý titul v řadě Zábava inzeruje Filmag na sobotu 17. května 2008 za 39,– Kč animovaný příběh Oheň a led. Zápletka poněkud provařená, viděná již nesčetněkrát, z poslední doby stojí například za zmínku ruská variace „Vlkodav z kmene Šedých psů“. Pro ty, kdo ještě nezabrali – nejčastější přirovnání zní „animovaný Conan“, jako bonus hlavní hrdinka spíš neoblečená než oblečená…

Téměř celý svět byl již pohlcen gigantickým ledovcem, putující ledovou pevností mocného vládce a černokněžníka Nekrona, jenž se prostřednictvím černé magie snaží ovládnout a podřídit si vše živé. Ničí vše, co mu přijde do cesty. Svému osudu neunikne ani malá vesnička, ale jeden z jejích obyvatel přežije. Mladík Larn přísahá pánovi ledu pomstu a vydá se po jeho stopách. Jedinou odolávající enklávou zůstává Věčný oheň, sídlo dobrotivého krále Jarola, ovládajícího sílu sopečné lávy. Aby si Nekron zařídil Jarolovu poslušnost a dosáhl vítězství bez boje, unese krásnou královskou dceru Teegru.V zajetí je obtěžována Nekronovými poskoky, kteří mají blíž k opicím, než k klidem. Princezně se však podaří ze zajetí uniknout a na svém útěku se setká s osamělým bojovníkem Larnem, který hodlá učinit přítrž všem nepravostem. V jeho srdci plane oheň, před kterým taje i ten největší led. Na cestě zpět domů jim pomáhá tajemný rytíř Darkwolf a právě z jeho hlavy pochází i plán, kterak zlo porazit na věky. Poslední bitva mezi dobrem a zlem, mezi ohněm a ledem, může začít…

Režisér animovaným filmů Ralph Bakshi dosáhl vrcholu své kariéry v průběhu sedmdesátých a na začátku osmdesátých let. Jako první se na filmové plátno pokusil přenést, byť tehdy pouze v animované podobě, Tolkienova Pána prstenů (1978). Žánru fantasy zůstal věrný i při svém dalším ceněném projektu Oheň a led (1983), který platí za výkladní skříň schopnosti ruční animace zachytit lidský pohyb v kterékoliv jeho podobě (při natáčení byl nicméně použit proces „rotoscoping“ – to znamená, že jednotlivé scény byly nejprve nasnímány s živými herci, jejichž pohyby byly posléze překresleny).

Při realizaci Ohně a ledu navíc Bakshi spojil své tvůrčí síly s uznávaným malířem obrazů s prvky fantasy Frankem Frazettou, jenž film vybavil originálním a poutavým pozadím. Po technické stránce animace se tedy dá Ohni a ledu jen stěží něco vytknout, rušivá je snad pouze občasná plochost obrazu způsobená malířskou podstatou Frazettových pozadí.

Oheň a led recykluje motivy žánru fantasy, kterým ale nedodává ani špetku originality nebo emocionální hloubky. Stojí kdesi na pomezí mezi Pánem prstenů a Barbarem Conanem. Aby v konkurenci ostatních fantasy titulů obstál, potřeboval by řádnou porci přidané hodnoty, která by jej vůči ostatním odlišovala.

Navíc drtivou většinu osmdesátiminutové stopáže okupuje předlouhá sekvence útěku princezny Teegry a velké množství soubojů. Pro hlubší psychologii postav zůstává jen málo prostoru a motivace některých hrdinů se zcela ztrácejí kdesi v neznámu.

Zatímco Nekron připomíná bělovlasou karikaturu Michaela Jacksona a jeho pohůnkové jsou ošklivci spojující rysy opů a amerických indiánů, jsou zastánci dobra atraktivní a jakoby tesáni z mramoru. Ženy jsou vnadné, ve správných partiích náležitě zaoblené a jejich atraktivní těla zakrývá jen nezbytné minimum svršků. Muži jsou patřičně svalnatí a jejich bujnou muskulaturu také příliš mnoho šatstva nehalí. V některých momentech tak Oheň a led připomíná spíše mírně lechtivý snímek s množstvím erotických podtextů než film s motivy žánru fantasy.

Oficiální text:
Mocný vládce Nekron putuje na svém ledovci světem a ničí vše, co mu přijde do cesty. Svému osudu neunikne ani malá vesnička, ale jeden z jejích obyvatel přežije. Mladík Larn přísahá pánovi ledu pomstu a vydá se po jeho stopách. Ty vedou do ohnivé pevnosti dobrotivého krále Jarola. Jeho půvabná dcera, princezna Teegra je zajata a obtěžována Nekronovými poskoky, kteří mají blíž k opicím, než k klidem. Larn už se ale blíží a hodlá učinit přítrž všem nepravostem. V jeho srdci plane oheň, před kterým taje i ten největší led. 

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Mysteriozní / Fantasy
Země původu: USA
Rok vzniku: 1983
Délka: 79 minut
Původní název: Fire and Ice
Světová premiéra: 25. března 1983
Režie: Ralph Bakshi
Scénář: Ralph Bakshi, Gerry Conway, Frank Frazetta, Roy Thomas
Produkce: Ralph Bakshi, Lynne Betner, Frank Frazetta, John W. Hyde, Richard R. St. Johns
Hudba: William Kraft
Kamera: Francis Grumman
Společnost: PSO / Polyc International BV
Natáčeno: Aspen, Colorado, USA / Great Sand Dunes National Monument, Mosca, Colorado, USA

Hrají: Randy Norton (Larn), Cynthia Leakeová (Teegra), Steve Sandor (Darkwolf), Sean Hannon (Nekron), Leo Gordon (Jarol), William Ostrander (Taro / hlas Larna), Eileen O’Reillová (Juliana), Elizabeth Lloyd Shawová (Roleil), Micky Mortonová (Otwa), Tamarah Parková (Tutor), Big Yank (Monga), Greg Wayne Elam (Pako), Jimmy Bridges (podčlověk), Shane Callan (podčlověk), Archie Hamilton (podčlověk), Michael Kelloff (podčlověk), Douglas Payton (podčlověk), Dale Park (podčlověk), Susan Tyrrellová (Juliana – hlas), Maggie Roswellová (Teegra – hlas), Alan Koss (Envoy – hlas), Clare Nono (Tutor – hlas), Hans Howes (kapitán – hlas), Ray Oliver (podčlověk – hlas), Nathan Purdee (podčlověk – hlas), Le Tari (podčlověk – hlas)

Údaje o DVD: 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky, anglicky
Titulky: česky on/off
Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,78:1)
Bonus: žádný
(citujme internetové zdroje – ačkoliv si můžete ve Spojených státech pořídit i limitované dvoudiskové vydání, na českém trhu je Oheň a led k dostání pouze v jednodiskové edici, která kromě samotného filmu postrádá jakékoliv bonusové materiály)

E-shop Řitka video s.r.o.