Filmag válka 12 – Torpédové bombardéry

Filmag v edici Válka přinese ve čtvrtek 3. dubna 2008 plánovaný titul Torpédové bombardéry za 39,– Kč. Dočkáme se tak drsné výpovědi o posádkách bombardérů za druhé světové války.

Film byl natočen na základě krátkých příběhů ruského spisovatele Jurije Germana. Píše se rok 1944. Válka není zdaleka u konce, ale nepřítel je na ústupu. Mnoho pilotů si přivedlo své rodiny na leteckou základnu nedaleko Baltického moře, aby si navodili zdání normálního života po mnoha letech válečného teroru. Kdykoli může přijít povel k útoku a pro každého se může tento let stát posledním.

Torpédové bombardéry nejsou válečným filmem ve stylu výpravných epopejí typu Boje o Moskvu. Daly by se spíš označit jako sonda do života letců startujících na zamrzlých pláních, s posláním naprat německým konvojům do kožichu tolik torpéd, kolik jen to bude možné. Druhá světová válka se sice chýlí ke konci, ale příležitostí pro hrdinství je pořád dost. Ano, torpédoví letci neváhají zvolit kamikadze kurs, ani kličkovat s hořícím letadlem mezi záblesky střel, aby spustili poslední torpédo do nejvýhodnější pozice slibující jasný zásah. A ti, co se vrátí, jdou domů na kafe, popřípadě oslaví se Šurou její narozeniny. Ano, Torpédové bombardéry jsou spíše kaleidoskopem příběhů ze života letců, v němž nechybí dialogy typu: „Dostal jsem dopis z dětského domova, můj Igorek se málem utopil v sudu.“ „To je dobře, bude z něj námořník“, nebo smutek Nasti, která přišla o svého manžela zrovna v den, kdy zavítal na návštěvu její bývalý ex přítel, či tuberačka Marusja, která věří, že nad nemocí zvítězí stejně jako Sověti nad fašismem.

Sledujeme pragmatický život kolem letadel, kterými jsou skutečné bombardéry Il-4 – nosiče torpéd či létající čluny MBR-2, život v kantýně a na ubikacích. Nechybí válečné scény, i když ty jsou spíše v druhém gardu a mnohdy navíc prostříhané s archivními záběry ze skutečné války. Trikové záběry jsou poplatné úrovni doby vzniku – čadící modely na neurčitém pozadí. Příjemná je snaha o maximální věrnost bojové techniky a občasný záblesk originálního stylu kamery, díky čemuž vychází z Torpédových bombardérů jasná koupě pro všechny skalní fandy.

Žánr: Drama / Válečný
Země původu: SSSR
Rok vzniku: 1983
Délka: 96 min.
Původní název: Торпедоносцы / Torpedonostsy / Torpedo Bombers
Premiéra v ČR: 27. ledna 2003 (Febio Film Festival)
Režie: Semjon Aranovič
Scénář: na námět povídek Jurije Germana Svetlana Karmalitová
Hudba: Alexander Knaifel
Kamera: Vladimir Iljin
Studio: Lenfilm
Hrají: Rodion Nachapetov, Alexej Žarkov, Andrej Boltněv, Stanislav Sadalskij, Tatjana Kravčenková, Věra Glagoljevová, Naděžda Lukaševičová, Vsevolod Šilovskij, Sergej Bechtěrjov, Alexandr Filippenko, Jurij Duvanov, Jurij Kuzněcov, Eduard Volodarskij, Vladimír Baranov

Opět i v originále: 

Режисер: Семён Давидович Аранович
Сценарист: Светлана Игоревна Кармалита
Сюжетная основа: военные рассказы Юрия Германа
Композитор: Александр Аронович Кнайфель
Актеры: Родион Нахапетов (старший лейтенант Белобров), Алексей Жарков (старшина Черепец), Андрей Болтнев (инженер-капитан Гаврилов), Станислав Садальский (старший лейтенант Дмитриенко), Татьяна Кравченко (Маруся-повариха), Вера Глаголева (Шура), Надежда Лукашевич (Настя), Александр Сирин (майор Плотников), Юрий Кузнецов (подполковник Фоменко, командир авиаполка), Юрий Дуванов (Веселаго), Всеволод Шиловский (Артюхов), Александр Филиппенко (генерал), Владимир Баранов, Евгений Артемьев, Митя Михайлов (Игорь Гаврилов), Сергей Бехтерев (подполковник Курочкин), В. Внуков, Эдуард Володарский (капитан Вячеслав Воронин), Р. Имнаишвили (доктор), Александр Поляков (Семушкин В. Ситанов), Н. Сметанин, В. Хлуднев, Любовь Малиновская, Елизавета Никищихина (мама Шуры), С. Костюкова

Údaje o DVD:


Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky
Titulky: žádné
Obraz: barevný PAL 4:3, údajně v odstrašující kvalitě
Bonus: Fotogalerie