Filmexport Home Video – Sedm smrtelných hříchů 2 – Obžerství a Smilstvo

Filmexport Home Video v pondělí 4. dubna 2011 pokračuje v představování vlastností, jež ty, kteří se jimi honosí, údajně přivedou do pekla. Vychází další DVD s názvem Sedm smrtelných hříchů 2 – Obžerství a Smilstvo, v prodeji v digipackovém balení za 99,- Kč.

Na 3 DVD postupně vyjde: Pýcha, Závist, Obžerství, Smilstvo, Hněv, Lakomství, Lenost.

3. Obžerství (epizoda 3: Gluttony)

O hříchu obžerství či nestřídmosti se Bible sice výslovně nezmiňuje, avšak již ve 4. století křesťané věřili, že přejídání by je mohlo přivést do pekla. V temném středověku byli teologové toho názoru, že existuje celkem sedm způsobů, jak se lidé mohou dopustit hříchu obžerství, včetně přejídání či požitkářství. V Božské komedii Dante líčí, že hříšnici jsou v pekle nuceni pojídat ropuchy a jinou havěť. Nestřídmost je považována za příčinu obezity a alkoholizmu a v boji proti tomuto hříchu byly a jsou využívány veškeré dostupné prostředky, náboženské půsty či prohibici nevyjímaje.

4. Smilstvo (epizoda 1: Lust)

Křesťanství vždy považovalo rozkoš za hřích, zatímco ve starověkém Řecku a Římě byla opěvována. Dějiny ovšem v tomto ohledu odhalily mnohá překvapení, včetně orgií gnostických křesťanů, puritánských zákonů zakazujících tělesnou lásku i vymítačů, kteří sváděli bitvu o lidské duše se smilným démonem jménem Ašmodaj. Moderní vědci jsou přesvědčeni, že rozkoš či smyslnost je dána spíše naší genetickou výbavou než svobodnou volbou. Mohou to ovšem dokázat?

Žánr: Dokument / Historický

Země původu: USA

Rok vzniku: 2008

Původní název: Seven Deadly Sins: Gluttony, Lust

Délka: 100 minut

Režie: Geoffrey Sharp, Tim Evans

Scénář: Brittany Graham

Produkce: Douglas Cohen, Louis Tarantino, Brittany Graham, Vincent Lopez, Russell McCarroll, Tim Evans, Lisa Insana

Hudba: Eric Amdahl

Kamera: Ken Stipe

Střih: Paul Kavadias

Kostýmy: Kathryn Shemanek

Společnost: Flight 33 Productions / History Channel

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný 16:9

Bonus: žádný