Moon Picture – Říše neonů

Sice došlo ke snížení četnosti výskytu triumvirátu převoditelů VHS klasik na DVD a tím i posunům termínů, leč první pondělky v měsíci zůstaly vyhrazeny společnosti Moon Picture, takže 4. dubna 2011 by se na pultech měl objevit další titul Říše neonů za 69,- Kč. …a nebude tam nic, jenom herny a casina…

Las Vegas, nejznámější město zábavního průmyslu a hazardu má svou historii. Byl o tom napsán nejeden příběh a natočen nejeden film. Toto akční drama je jedním z nich.

 

Když ovládáte obchod s hazardem a policajti vám nedají nikde pokoj, přijdete jednoho krásného dne na nápad založit si vlastní město plné hotelů a heren ve státě, kde vás zákony nechají žít. Nezbývá, než k nápadu přesvědčit ostatní mafiánské klany, spojit síly s kapitálem, město postavit, zavést pravidla a nepsané zákony Las Vegas.

 

Původně dvoudílná televizní minisérie v délce 186 minut popisuje historické události čtyřicátých let, kdy se původní westernové městečko z hrubě přitesaných klád změnilo v sofistikované centrum hazardních her, zábavy a luxusu. Newyorský gangster Junior Moloff a majitel baru v Las Vegas, kovboj Frank Weston, začínají válku v rasově odděleném městě. Obě strany bojují o kontrolu cenných nemovitostí, jejich spor komplikuje atraktivní Westonova milenka Miranda, a chráněnec Juniora Vic Rothman.

 

Soupeřící gangster Vito Carnesecca vystopuje a zavraždí Juniora, Vicovu manželku a malého syna. Vic a Weston se stanou spojenci a společně zabijí Vita. Weston usoudí, že je čas místo opustit, a přestěhuje se do podobného malého města Lake Tahoe, kde zahájí svoje podnikání znovu, zatímco Vic zůstává a je nositelem moderní éry v Las Vegas.

Na imdb.com skoro 70 procent, na csfd.cz jediný komentář bez procent: Obyčejná gangsterka bez překvapení, záležitost spíš pro fanoušky žánru.

Trailer je k vidění zde.  

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1989

Délka: 100 minut (podle imdb.com 116 minut, počítadlo ukazuje 1:56:46)

Původní název: The Neon Empire

Režie: Larry Peerce

Scénář: Edward Anhalt, Pete Hamill

Produkce: Charles W. Fries, Richard Maynard

Hudba: Lalo Schifrin

Kamera: Gerald Hirschfeld

Střih: Bob Wyman

Kostýmy: Robert Turturice

Společnost: Fries Entertainment / Richard Maynard Productions

Natáčeno: Casa Grande, Arizona, USA / Coolidge, Arizona, USA / Florence, Arizona, USA

Hrají: Ray Sharkey (Junior Molov), Gary Busey (Frank Weston), Linda Fiorentino (Lucy), Dylan McDermott (Vic), Martin Landau (Max), Julie Carmen (Miranda), Harry Guardino (Nick), Michael Zelniker (Burt Stone), Richard Brooks (Tampa), Andreas Katsulas (Vito), Dale Dye (Chief Bates), Tyra Ferrell (Samantha), Natalia Nogulich (Mildred), Cecile Callan (Bridgit), Felice Orlandi (Luciano), Gary Groomes (Collins), Amy Michelson (Candy), Matt Roe (Metzger), James Arone (zabiják), Ken Gibbel (západní čtyřka), Robert Mangiardi (domovník), Richard Wheeler, Karon Kearney (servírka), Earl Finn (zabiják), Steve Kopy (Joey), Ken Love (Shaw), Tom Rankin (major), John Ingle (doktor), Renata Scott (doktorova žena), Mary Chalon (právníkova žena), a další

 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: trailer, obchodní informace