Codi – Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (20. díl) – duben 1941

První středa v měsíci znamená a ještě dlouho znamenat bude další díl rozsáhlého cyklu. 6. dubna 2011 přichází další DVD od vydavatelství Codi ze série, která mapuje den po dni měsíce největšího celosvětového konfliktu minulého století, na pulty dorazí Deník 1939 – 1945 – Druhá světová válka (20. díl) – duben 1941. Ke koupi za 59,- Kč včetně bonusu, kterým má podle obalu být tentokrát dokument Noviny v Německu.  

Hitlerova vojska spolu s dalšími účastníky Tripartitního paktu – Itálií, Maďarskem a Bulharskem- zahajují další fázi bleskové války, tažení na Balkán. Jsou napadeny Jugoslávie a Řecko a ani jeden z těchto států není schopen účinné obrany. Situaci nemůže zachránit ani účast britsko-australsko-novozélandského expedičního sboru v počtu 63 000 mužů. Vždyť Němci a Italové mají proti Řecku nasazeno 1,245.000 mužů oproti necelým pěti stům tisícům vojáků na straně Řecka, letadel 1200 oproti 300 spojeneckým a tanků 1360 oproti stovce tanků na straně Řecka. Podobný nepoměr panuje i na jugoslávském bojišti a proto není divu, že tažení netrvá ani měsíc. Následuje po něm další „Dunkirk“ – evakuace spojeneckých expedičních jednotek a části řecké armády do Egypta a na Krétu, která se ovšem okamžitě stává dalším německým cílem.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

Nepříliš optimistická je i situace v Africe. Zatímco na východoafrické frontě je v podstatě vítězství Spojenců jisté, v severní Africe se stupňuje tlak ambiciózního německého generála Rommela a jeho Deutsche Afrikakorpsu, kterému se ve spolupráci s italskými jednotkami podařilo postoupit až na libyjsko-egyptskou hranici a přístav Tobruk, bráněný australskými, britskými, československými, indickými a polskými vojáky sevřel do kleští pevného obklíčení. Válka však probíhá také v Atlantiku, ve Středozemním moři, ve vzdušném prostoru západní Evropy a v Číně.

 

Spojené státy se také připravují na válku, i když prezident Roosevelt neustále opakuje, že přímá účast na konfliktu není jeho cílem. Zvyšuje se počet vojáků, na tempu nabírá výroba zbraní a výstroje v amerických továrnách, prudce se zvyšuje stavba lodí, výroba dopravních prostředků, roste objem dopravovaného zboží včetně exportu do Velké Británie a Spojené státy již samy cítí potřebu zajistit lodní dopravě náležitou ochranu, protože ztráty v důsledku činnosti německých ponorek se zvyšují.

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Délka: 65 minut (1:02:35)  

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky (Alfréd Strejček), bonus anglicky   

Titulky: žádné  

Obraz: černobílý/barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: z nabídky Codi, Noviny v Německu (22:51)  

 

Bonusový film Noviny v Německu by se spíš měl jmenovat Týdeníky (či aktuality) z Německa, nejde o tištěné noviny, ale filmy. Navíc slogan 60 minut dosud nezveřejněných záběrů v originálním znění je trochu mimo mísu, dokument v němčině bez titulků má necelých 23 minut.  

 

Bonusový film - Noviny v Německu

 

Bonusový film - Noviny v Německu