Deník – Mach a Šebestová na prázdninách

Již pošesté se tuto sobotu 21. června 2008 setkáme s večerníčkovými pohádkami na DVD za 49,– Kč. Tentokrát to bude Mach a Šebestová naprázdninách.

Mach a Šebestová jsou postavičky našim dětem blízké, neboť se dá říci, že jsou to vlastně jedni z nich. Sympatické je, že to nejsou žádní vykonstruovaní pseudohrdinové typu Barbie a Ken. Jsou to normální školáci, kteří mají své záliby i problémy, a příhody, které prožívají, se podobají těm běžným situacím ve škole či na výletě. I když je pravda, že díky kouzelnému sluchátku zažívají i velice neobyčejná dobrodružství, ale od toho je to pohádka, aby se v ní dělo i něco fantastického. Vcelku ale lze říci, že je to jeden z těch povedených seriálů, které mají rádi nejen děti, ale i mnozí dospělí. Šebestová a Mach pronikli dokonce i do hraného filmu, i když (jak jsme již psali v jiném článku), to nebyla infiltrace právě nejpovedenější. Těmto dvěma postavičkám, jak je nakreslil malíř Adolf Born, zkrátka nejlépe sedí prostředí animovaného kresleného krátkého filmu, s jedinečným komentářem Petra Nárožného.

O tom, že Mach a Šebestová jsou žáci 3.B, kteří kdysi dostali kouzelné sluchátko, ví v Čechách a na Moravě snad každé malé dítě. Mach a Šebestová s tím sluchátkem prožili nejednu dobrodružnou příhodu. A protože je sluchátko stále na světě a Mach se Šebestovou už prošli třetí třídou a těší se na prázdniny, je jen správné, když se za nimi v novém animovaném seriálu podíváme. Hned na začátku je tu problém. Šebestová se těší k babičce a k dědečkovi a Mach má odjet s rodiči do Bibione. Protože ale mají kouzelné sluchátko, vše se nakonec vyřeší a Mach, s Šebestovou, se psem Jonatánem a pochopitelně i s kouzelným sluchátkem prožijí ty nejkrásnější prázdniny ve Slámové Lhotě. Co všechno se při tom přihodí? S pomocí kouzelného sluchátka udělají Mach se Šebestovou z dědečka Tarzana, pomohou malíři, panu Kolouškovi stát se žákem slavného Leonarda da Vinci, potrestají chamtivou paní Tláskalovou, zaviní zmizení hodného chlapce Lukáše Tůmy a splní dokonce životní sen staré paní Janderové. Odehraje se při tom plno zvláštních a pozoruhodných událostí. Slámová Lhota se přestěhuje do Afriky a pak se hned u ní rozleje opravdové moře. Mach se Šebestovou jsou také pokládáni za anglický královský pár a při jednom dobrém skutku jim dokonce přestane fungovat kouzelné sluchátko.

Zkrátka a dobře, tyhle prázdniny jsou plné veselých a zvláštních příběhů, které nikoho nezarmoutí. Seriál Mach a Šebestová na prázdninách, který navazuje na prvních třináct příběhů o kouzelném sluchátku, opět napsal Miloš Macourek a jeho výtvarnou podobu vytvořil Adolf Born. Třetího z trojice tvůrců, zesnulého animátora a režiséra Jaroslava Doubravu, nahradila jeho dlouholetá spolupracovnice – animátorka a režisérka Cilka Dvořáková. Seriál vyrobila Česká televize v koprodukci se Studiem Bratři v triku, Krátkého filmu Praha.

Seznam kapitol:

01. Jak Mach a Šebestová jeli na prázdniny – 7:07

02. Jak Jonatán chytil blechu – 6:53

03. Jak Mach a Šebestová udělali z dědečka Tarzana – 7:56

04. Jak Mach a Šebestová prožili deštivé odpoledne – 7:37

05. Jak Mach a Šebestová udělali z malíře Kolouška žáka Leonarda da Vinci – 7:45

06. Jak Mach a Šebestová poslali lístek paní Kadrnožkové – 6:33

07. Jak Mach a Šebestová potrestali paní Tláskalovou – 6:16

08. Jak Mach a Šebestová zavinili zmizení Lukáše Tůmy – 7:52

09. Jak Mach a Šebestová splnili životní sen paní Janderové – 7:53

10. Jak Šebestovi přijeli za dcerou na víkend – 7:39

11. Jak Mach a Šebestová navštívili cirkus – 7:56

12. Jak se stal Jonatán hrdinou dne – 7:52

13. Jak se Mach a Šebestová vrátili z prázdnin – 8:30

Žánr: animované pohádky

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1999

Délka: 98 minut

Režie: Cilka Dvořáková

Námět: Miloš Macourek

Výtvarník: Adolf Born

Vypravěč: Petr Nárožný

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital český 2.0

Titulky: české

Obraz: 4:3, barevný, PAL

Regiony: All

Formát disku: DVD9

Bonusy: Upoutávka k filmu MACH, ŠEBESTOVÁ A KOUZELNÉ SLUCHÁTKO.

Vydavatel: Centrum českého videa, Bontonfilm, a.s.,

Distribuce: Země pohádek, a.s.

© Česká Televize a Krátký film Praha a.s., 1999