FilmX – Říjnové nebe

Dobré filmy týdeníku Reflex ve sběratelské edici číslo IV by se měly vrátit k dávné četnosti a periodicitě a Hollywood Classic Entertainment by měl v edici FilmX ve čtvrtek 2. června 2011 nabídnout jako druhý film za 99,- Kč drama Říjnové nebe. Film o mladém studentovi s velkou fantazií, který toužil objevit vzdálené světy, byl natočen podle pravdivého příběhu.

Neuvěřitelný příběh, který se skutečně stal a úžasný film, na který nikdy nezapomenete. Příběh o tom, že žádný sen nemusí zůstat jenom snem. Režiséru Johstonovi se i bez velkých hereckých hvězd podařilo natočit velmi působivý film.

Homer Hickam je mladý student s velkou fantazií, který touží objevit vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze satelit a rozhodne se sestrojit si vlastní raketu. I přes nesouhlas rodičů zvládne téměř nemožné a splní si svůj velký sen.

 

Výborný film podle skutečného příběhu o jednom z mladých průkopníků raketových letů ve Spojených státech. Parta čtyř mladíků z hornického městečka se pokusí změnit svůj předem nalinkovaný osud horníků. První pokusy narážely jen na nepochopení nebo výsměch, nakonec ale skutečně sestrojili řadu modelů, které se střídavým úspěchem odpalovali daleko za městem. Kvůli raketám se pořádně zakousli do chemie, fyziky a matematiky a nakonec se jim podařilo sestrojit překvapivě funkční rakety. O svá další studia se zasloužili účastí v soutěži technické zdatnosti s jedním z prototypů.

Kolem 80 procent: Žádný sen nemusí zůstat snem. Hodně americký film.

Žánr: Drama / Biografický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1999

Délka: 108 minut

Původní název: October Sky

Světová premiéra: 19. února 1999 – USA

Režie: Joe Johnston

Námět: Homer H. Hickam Jr. (román "Rocket Boys")

Scénář: Lewis Colick

Produkce: Peter Cramer, Larry J. Franco, Charles Gordon, Marc Sternberg

Hudba: Mark Isham

Kamera: Fred Murphy

Střih: Robert Dalva

Kostýmy: Betsy Cox

Společnost: Universal Pictures

Natáčeno: Fountain City Elementary School – 2910 Montbelle Drive, Knoxville, Tennessee, USA / Gresham Middle School – 500 Gresham Road, Knoxville, Tennessee, USA / Harriman, Tennessee, USA / Jacobs Building – 3301 Magnolia Avenue, Knoxville, Tennessee, USA / Knoxville, Tennessee, USA / Oak Ridge, Tennessee, USA / Oliver Springs, Tennessee, USA / Petros, Tennessee, USA / Tennessee Valley Railroad, Chattanooga, Tennessee, USA / Tennessee, USA / Wartburg, Tennessee, USA

Hrají: Jake Gyllenhaal (Homer Hickam), Chris Cooper (John Hickam), Laura Dern (slečna Frieda Rileyová), Chris Owen (Quentin Wilson), William Lee Scott (Roy Lee Cook), Chad Lindberg (Sherman O’Dell), Natalie Canerday (Elsie Hickamová), Scott Miles (Jim Hickam), Randy Stripling (Leon Bolden), Chris Ellis (ředitel Turner), Elya Baskin (Ike Bykovsky), Courtney Cole-Fendley (Dorothy Plattová), David Dwyer (Jake Mosby), Terry Loughlin (pan Dantzler), Kailie Hollister (Valentina Carminaová), David Copeland (trenér Gainer), Don Henderson Baker (Jensen), Tom Kagy (Lenny), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný