Filmexport Home Video – Řeka

Filmexport Home Video v pátek 22. dubna 2011 vydává další pamětnický titul Řeka v digipacku za 99,- Kč. Lyrický příběh z překrásného Posázaví o chlapci, který chce potěšit dárkem svou milou.

Starosta Sychra v mládí rád pytlačil a nyní se obává, že jeho jediný syn Pavel zdědil tuto vášeň po něm. Také proto ho chce poslat do města na studia. Pavel je však slušný chlapec, i když je pravým dítětem přírody. Miluje les, řeku i svou spolužačku Pepičku, dceru z chudé rodiny chalupníka, která ještě nikdy neměla boty.

V tůni u řeky plaší ryby stará štika a ředitel blízkého hotelu vypíše odměnu pro toho, kdo ji chytí. Pavel ví, že za oněch 200 korun by mohl Pepince koupit boty a halenku. Ryba se chytí na Pavlovu návnadu, ale úporně bojuje o svůj život. Při zápasu s ní uplavou Pavlovi šaty a chlapec sám se dostane do proudu, který ho strhne s sebou.

Zlomyslný pytlák řekne Pepičce, že se Pavel asi utopil, protože jeho šaty našli voraři. Dívka utíká s nářkem do vsi a všichni vesničané začnou po chlapci pátrat. Ten zatím šťastně vytáhl štiku a odnesl ji do hotelu. Za získanou odměnu koupil Pepičce svetr a boty, aby nemusela chodit bosa, a dárek jí tajně položil na postel. Unaven pak usne mezi kolejemi, kde ho najde tulák a odnese spícího domů. Zoufalí rodiče, kteří uvěřili, že Pavel zahynul, se radují z nečekaného shledání.

Jednoduchý příběh dětského milostného vzplanutí je převýšen originální stylovou koncepcí filmu, v němž malebná prezentace přírody vystupuje coby významotvorný prvek a jenž se v době svého vzniku těšil velkému mezinárodnímu zájmu. Rovenského "Řeka" stojí spolu s některými díly Karla Antona z němého období u samého počátku proslulých fenoménů českého filmového lyrismu (později reprezentovaného snímky typu "Touha", "Romance pro křídlovku" či "Vojtěch řečený sirotek") a tzv. "české kameramanské školy".

Film byl uveden na II. MMF v Benátkách v roce 1934. V NFA je uložena také německy namluvená kopie o délce 2006 metrů, která film zpopularizovala také v Německu.

Hodnocení skoro 70 procent: Film o nedotčené přírodě. Scénář řiďounký a konec nikde.

Žánr: Drama

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1933

Délka: 85 minut

Premiéra v kinech: 13. října 1933

Režie: Josef Rovenský

Asistent režie: Václav Dražil

Námět: Jindřich Snížek

Scénář: Jan Reiter, Josef Rovenský

Produkce: Jan Sviták

Hudba: Josef Dobeš

Kamera: Jan Stallich

Střih: Marie Bourová

Zvuk: Josef Hora

Architekt: Ferdinand Fiala

Společnost: Reiter

Hrají: H: Jarmila Beránková (Pepička Matuková), Václav Jalovec (Pavel Sychra), Jaroslav Vojta (Jan Sychra, Pavlův otec), Hermína Vojtová (Pavlova matka), Jan Sviták (pytlák Václav Zimák), Rudolf Deyl st. (učitel), Jan W. Speerger (četník), Antonín Marlé (kupec), Bedřiška Wardasová (tulačka), Jan Chaloupka (tulák), Emanuel Hříbal (hostinský), Jaroslav Marvan (vedoucí hotelu), F. X. Mlejnek (jednooký v pohádce), Antonín Jirsa (obr v pohádce), Josef Rovenský (pytlák), Bohdan Lachman (farář), Karel Schleichert (hráč karet), Věkoslav Satoria (vesničan), Václav Menger (vesničan), Saša Razov (dirigent orchestru), Josef Dobeš (houslista), Antonín Kuneš (otec vesnického chlapce), František Filipovský (host v hotelu), Karel Němec (host v hotelu), Luigi Hofman (host v hotelu), Robert Ford (host v hotelu), Václav Piskáček (host v hotelu)

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, soudobá dokumentace DVD-ROM, Festivaly a ocenění