Eusebius – Taking Off

Eusebius po minulém dokumentu z katalogu MagicBoxu sáhne do režisérovi hrané tvorby a v pátek 22. dubna 2011 nabídne první americký film Miloše Formana Taking Off, předpokládaná cena 69,- Kč.

Film plný originálního formanovského humoru, znalosti obyčejných lidí i tužeb.

Patnáctiletá Jeannie odejde z domova, aby se mohla zúčastnit pěveckého konkursu, zatímco její rodiče Lynn a Larry ji marně hledají po New Yorku v panice, že se dcera někde zfetovala.

 

Otec se vydá hledat Jeannie po okolních hospodách s mužskou polovičkou spřátelené manželské dvojice, ale jejich bezvýsledná snaha skončí tím, že se opijí. Obě manželky si zatím doma zaujatě vyměňují sexuální zkušenosti.

 

Jeannie se vrátí v pořádku domů, rodiče ji však podrobí natolik necitlivému výslechu, že uteče z domova. Způsob, jímž Larry a Lynn po dceři pátrají, svědčí o hlubokém nepochopení Jeannie, jejich citové vlažnosti a zpohodlnělosti. Své četné protějšky najdou manželé ve Společnosti rodičů toulajících se dětí. Snaží se pochopit, co je motivovalo a přitom zjistí, jak jsou sami nezralí. V rámci snahy o pochopení psychiky dětí absolvují kurz kouření marihuany. Sblíží se tu s párem stejně postižených rodičů. Jejich společné drogové a alkoholové opojení vrcholí svlékacím pokerem, při kterém je přistihne Jeannie…

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Hodnocení k 80ti procentům: Rýpavý český pohled do světa Američanů narazil. Film byl komerčně neúspěšný a vlastně dodnes pochopení nalézá jen v Evropě. Jde vlastně o jeden z posledních filmů české nové vlny, byť natočený za oceánem.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Komedie / Drama / Hudební

Země původu: USA

Rok vzniku: 1971

Původní název: Taking Off

Délka: 93 minut (1:28:44)

Světová premiéra: 28. března 1971 – USA , New York

Premiéra v ČR: 12. ledna 2005

Režie: Miloš Forman

Scénář: Miloš Forman, John Guare, Jean-Claude Carrière, John Klein

Produkce: Alfred W. Crown, Michael Hausman

Hudba: Catherine Heriza

Kamera: Miroslav Ondříček

Střih: John Carter

Kostýmy: Peggy Farrell

Společnost: Universal Pictures

Natáčeno: New York City, New York, USA

Hrají: Lynn Carlin (Lynn Tyneová), Buck Henry (Larry Tyne), Georgia Engel (Margot), Tony Harvey (Tony), Audra Lindley (Ann Lockstonová), Paul Benedict (Ben Lockston), Vincent Schiavelli (Schiavelli), David Gittler (Jamie), Ike Turner (sám sebe), Tina Turner (sama sebe), Linnea Heacock (Jeannie Tyneová), Rae Allen (paní Divitoová), Frank Berle (muž v komisi), Philip Bruns (policista), Gail Busman (Nancy Lockstonová), Corinna Cristobal (Corinna Divitoová), Barry Del Rae (Schuyler), Robert Dryden (Dr. Bronson), Allen Garfield (Norman), Madeline Geffen (žena v komisi), Anna Gyory (Ellen Lubarová), Jack Hausman (Dr. Bob Besch), Carrie Kotkin (Laurie), Herman Meckler (prezident SPFC), Ultra Violet (členka SPFC), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: mono anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: