DVD edice – Plamen a Citron (BR)

Byť jsem již několikrát vyslovil pochybnost o prodejnosti blu-ray disků z DVD edice, založené na dotazech v místních trafikách, v plánu jich je celá dlouhá řada. Další disk slibující dokonalý FULL HD obraz a barvy a křišťálově čistý zvuk za jedinečnou cenu by měl být k dispozici opět za 199,- Kč někdy začátkem května. Tentokrát půjde o koprodukční válečné drama Plamen a Citron. Strhující válečný velkofilm podle skutečných událostí. Na pultech od čtvrtka 5. května 2011.

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Dva bojovníci hnutí odporu jsou pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Mladého asociálního zabijáka (skutečným jménem Bent Faurschou-Hviid) zvaného kvůli zrzavým vlasům Plamen doprovází Citron (Jørgen Haagen Schmith), muž středních let se sklony k závislostem.

 

Přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník.

 

Historická velkoprodukce Plamen a Citron vychází z reálných událostí. Tvorbě scénáře předcházely rozhovory s pamětníky. Film sleduje legendární dvojici dánského odboje, která byla během druhé světové války zabita nacisty. Na rozdíl od německého Rudého barona nebo Verhoevenovy Černé knihy, které měly podobně vysoký rozpočet, představuje tento film vizuálně vytříbenou psychologickou studii lidí, kteří by v mírovém čase nejspíš živořili, ale válka dala vyniknout jejich radikální morálce.

 

Hodnocení mezi 70 až 80 procenty: Vynikající, byť poněkud dlouhé. Nečernobílý pohled na skutečnost, že odbojová činnost se snadno zvrhne v nechtěný terorismus.

Zadní strana 

Žánr: Válečný / Drama / Akční / Thriller / Historický

Země původu: Dánsko / Německo / Norsko / Francie / Švédsko / Finsko / Česká republika

Rok vzniku: 2008

Délka: 130 minut

Původní název: Flammen & Citronen

Světová premiéra: 28. března 2008 – Dánsko

Režie: Ole Christian Madsen

Scénář: Lars K. Andersen, Ole Christian Madsen

Produkce: Christoph Fisser, Kristina Kornum, Pavel Muller, Arno Neubauer, Søren Green Nielsen, Lars Bredo Rahbek, Stefan Schubert, Ralph Schwingel, David B. Sørensen, Charlie Woebcken, Sonja B. Zimmer

Hudba: Karsten Fundal

Kamera: Jørgen Johansson

Střih: Søren B. Ebbe

Kostýmy: Manon Rasmussen, Margrethe Rasmussen, Rikke Simonsen

Společnost: B. A. Filmproduktion / Brass Hat Films / Castel Film Romania / Claussen Wöbke Putz Filmproduktion / Krabat Filmproduktion / MSM Studios / Seven Pictures Film

Natáčeno: Berlín, Německo / Copenhagen, Dánsko / Praha, Česká republika / Valby Bakke, Frederiksberg, Dánsko

Hrají: Thure Lindhardt (Plamen), Mads Mikkelsen (Citron), Stine Stengade (Ketty Selmerová), Peter Mygind (Aksel Winther), Mille „Hoffmeyer" Lehfeldt (Bodil), Christian Berkel (Hoffmann, velitel Gestapa), Hanns Zischler (Gilbert, německý plukovník), Claus Riis Østergaard (Banán), Flemming Enevold (Spex), Lars Mikkelsen (Frode Jacobsen aka Ravnen), Jesper Christensen (Flammens Far), Lærke Winther Andersen (Cap), Peter Plaugborg (Lillebjørn), Martin Hestbæk (Storebjørn), Thomas Voss (Teddy), Thomas Voss (Teddy), Martin Greis (Heinrich), René „Benjamin" Hansen (Carl), Jeppe Vig Find (Bob), Jesper Aron Kaplan (Skolelæreren), Rasmus Bjerg (Smalle), Jaques Lauritsen (Vinhandler), Charlote Rathnow (Lis Bomhoffová), Henrik Jandorf (Helmer Bomhoff), Rasmus Botoft (majitel obchodu), a další

Údaje o BR neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 dánsky a německy, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 1080p (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: