Bontonfilm – Máj

Bontonfilm zřejmě střídá dosavadní Hvězdnou edici sérií českých titulů, po Velikonočním pondělí v úterý 26. dubna 2011 figuruje v nabídce Máj za 99,- Kč. Probouzející se jarní příroda tiká erotikou jako pekelný stroj.

Jsou díla, která inspirují k dalším výkladům. Jsou pocity, které vytvářejí nové emoce a jsou slova, která lze měnit v obrazy. V básni Máj toto vše určitě je. Slyšíte verš a vidíte obraz, přečtete stránku a složíte část příběhu. Dočtete knihu a vrátíte na začátek, abyste si znovu užili ten neopakovatelný pocit prožitku. A ten prožitek je nádherné zachovat. Zachovat ho třeba v obrazech filmu, v emocích hrdinů a v dálkách krajin. Máj má svůj otisk již zachován. Zachován ve film, kde všechny umělecké složky vytvořily celek té nejsilnější emoce – lásky. A nyní se můžeme kdykoliv vrátit a zažít znovu Máj, který se jen slovy možná popsat nedá…

 

Výpravný filmový projekt s názvem „Máj" režiséra a kameramana F. A. Brabce je koncipován jako celovečerní hraný film pro celou rodinu, který vznikl na motivy stejnojmenné básně Karla Hynka Máchy. V mnoha ohledech navazuje na film Kytice, který v době svého uvedení slavil s návštěvností přes 600 000 diváků na české poměry výrazný divácký úspěch. Podobně jako Kytice je i námi připravovaný projekt „Máj" především odvážným autorsko-režisérským nápadem. I když tuto látku zná každý ze školních lavic, dosud nikdo se ji neodvážil zpracovat filmově. Již po přečtení scénáře je jednoznačné, že kameraman a režisér F. A. Brabec toto dílo ztvární okouzlenýma očima třetího tisíciletí a znovu dokáže, že i na klasika se dá masově chodit do kina.

 

Vrcholné dílo českého romantismu adaptoval autor filmu v epickém duchu. Filmový Máj je příběhem Kata, který se vrací po sedmi letech do svého kraje. Tento podivný vypravěč nám postupně odhaluje strhující příběh o milostném trojúhelníku dvou mužů a jedné dívky. Mlynář Schiffner je zralým mužem, stavějícím na jistotách, pro něž lze obětovat syna i city. Jarmila je dívka plná smyslné touhy a vášně v mladém a krásném těle, jehož hříchem by bylo nehřešit, a trojúhelník doplňuje Schiffnerův syn Vilém, rebel a vůdce loupežnické bandy, která okrade vesničany v kostele při májové mši, vyrabuje mlýn a přepadne poštovní dostavník.

 

Láska, vášeň, ale i vina a trest, to vše se odehraje ve filmu Máj na pozadí přírody – démonické a lhostejné síly, která jako všudypřítomná bytost tepe vlastním rytmem, konfrontována s lidskými vášněmi. Film Máj zaujme především silným příběhem, skvělými hereckými výkony, nádhernou kamerou a moderní filmovou hudbou – spojením kytarových partů skupiny Support Lesbiens a velkého symfonického orchestru.

 Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Kolem 40 procent: Po předchozích kouscích šlápl F. A. Brabec opravdu vedle. Zpackaná předloha, ubozí herci v hlavních rolích, nevhodná hudba. Celkově strašlivé zklamání.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Romantický

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2007

Délka: 70 minut (1:09:44)

Kinopremiéra v ČR: 21. srpna 2008

Režie: František A. Brabec

Námět: Karel Hynek Mácha

Scénář: František A. Brabec, Ivana Nováková

Šéfdramaturg ČT: Ivan Hubač

Dramaturg ČT: Bedřich Ludvík

Produkce: Miloš Remeň, Marcela Rojíčková, Jaroslav Kučera, Jaroslava Halmiová, Jiří Koštýř

Hudba: Support Lesbiens

Kamera: František A. Brabec

Střih: Filip Issa

Zvuk: Jiří Klenka

Kostýmy: Jaroslava Chlostová

Masky: Ivana Chlostová

Architekt: Jindřich Goetz

Společnost: Beltfilm, s.r.o.

Hrají: Matěj Stropnický (Vilém), Nina Divíšková (Tietzeová), Kryštof Hádek (Valdemar), Vladimír Javorský (farář), Juraj Kukura (Schiffner), Sandra Lehnertová (Jarmila), Iveta Jiříčková (loupežnice), Filip Menzel (varhaník), Bronislav Poloczek (Hindl), Jan Přeučil (Kamp), Jan Tříska (kat), a další

 Menu DVD

Údaje o DVD:

 Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1, 2.0 česky

Titulky:  

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný 16:9

Bonus: Film o filmu, Upoutávky, Klip Support Lesbiens, Acylpyrin, A.C.E.  

 Bonusy

Film o filmu

Film o filmu

Trailer

Trailer