Codi – Smrt na bitevním poli – Vzdušní bandité

Ve čtvrtek 28. dubna 2011 pokračuje Codi ve vydávání cyklu Tajemství bitevního pole, známého z obrazovek ČT, za 69,- Kč bude v prodeji třetí pokračování Smrt na bitevním poli – Vzdušní piráti. Riskantní mise spojeneckých letců na strojích dřevěné konstrukce za 2. světové války. Odvážná akce prvních skutečně univerzálních stíhacích bombardérů de Havilland Mosquito.

Vetřelci – Intruders – na svých báječných létajících strojích de Havilland Mosquito (Komár) tvořili téměř po celou válku, již od roku 1941, dokonalé spojení muže-pilota, muže-střelce a skvělého stroje. Mosquita pronikala v utajení stovky kilometrů nad nepřátelské území a vykonávala ty nejodvážnější útočné akce celé letecké války. Němci nazývali letce na Mosquitech vzdušnými bandity.

 

Obrazovka z DVD 

 

A jaký to byl stroj, který pilotům Mosquit pomohl získat pověst vzdušných banditů? De Havilland Mosquito byl nejvšestrannějším letounem druhé světové války. V roce 1940 jej postavila britská firma de Havilland na základě projektu šéfkonstruktéra Erica Bishopa. Ač z počátku tento letoun nebudil pro svoji dřevěnou konstrukci přílišné nadšení britských vojenských míst, po předvedení prototypu vojenským a leteckým odborníkům byl velmi rychle zaveden do výzbroje RAF a později dalších vojenských letectev, včetně amerického. Mosquito sloužil jako výškový bombardér, noční bombardér, noční stíhač, bitevník pro přímou podporu pozemních sil, námořní bitevník a fotoprůzkumný letoun. Byl zároveň prvním skutečně univerzálním stíhacím bombardérem na světě. Vždyť unesl stejný náklad bomb jako americká „Létající pevnost“ B-17, ale měl o více jak dvě stě kilometrů vyšší maximální rychlost, takže jej v horizontálním letu nedostihl žádný německý vrtulový letoun a měl větší dostup i stoupavost, jen dolet měl o třetinu kratší. Také pro vzdušné boje a útoky na pozemní cíle byl vybaven skvěle, nesl čtyři 20 mm kanony Hispano-Suiza a čtyři kulomety Browning ráže 7.7 mm.

 

Obrazovka z DVD 

 

V tomto dílu seriálu se vracíme na oblohu nad válečnou Evropou, abychom odkryli tajemství legendy vetřelců – vzdušných banditů.

Obrazovka z DVD 

A ČT uvádí:

Během druhé světové války vzlétala německá Luftwaffe z letišť po celé Francii a napadala slabě bráněné svazy spojeneckých bombardérů. Spojenci na hrozbu reagovali vývojem rychlého letounu dřevěné konstrukce, který nazvali Moskyto. Stal se veleúspěšným stíhacím bombardérem Spojenců, nasazovaným do nejriskantnějších misí. Spolu s historikem Normem Christiem se vydáme po stopách těchto válečných operací, ve šlépějích strojů i mužů, kteří s nimi létali. Tito narušitelé byli tak efektivní, že si u Němců vysloužili přezdívku "vzdušní bandité".

 

Ačkoli letoun Moskyto nikdy nebyl terčem tolika oslavných fanfár jako stíhačky Spitfire nebo bombardéry Lancaster, faktem zůstává, že čtyři roky byl díky skvělé kombinaci rychlosti, ovladatelnosti a palebné síly nejuniverzálnějším vzdušným strojem Spojenců. Stovky riskantních misí na těchto strojích urychlily konec druhé světové války a bezpochyby zachránily mnoho životů, které by jinak byly zmařeny. 

Země původu: Kanada

Rok vzniku: 2007

Původní název: Battlefield Mysteries 

Délka: 44 minut (43:29)  

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné 

Obraz: barevný/černobílý  

Bonus: z nabídky Codi