Amercom – Velké bitvy historie (33. díl) – Ludendorffova ofenzíva 1918

Amercom se v ediční řadě Velké bitvy historie tentokrát bude věnovat první světové válce. Ve čtvrtek 28. dubna 2011 předpokládáme další ve fólii společně zatavené DVD a knihu s pořadovým číslem 33 a názvem Ludendorffova ofenzíva 1918, cena tradičních 99,90 Kč.

Jako vždy pár předběžných informací z polských zdrojů, kde je tento díl číslem 33 v polské řadě Wielkie Bitwy Historii.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

Polský obal DVD 

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Jarní Ludendorffova ofenzíva – Kaiserschlacht 1918

Připojení Spojených států k Dohodovým mocnostem v roce 1917 hrozilo zvrátit stav na frontě, Německo bylo stále více vyčerpáno a demoralizováno. Německé velení spatřovalo šanci vyhrát válku pomocí útoků v nebývalém rozsahu po celé západní frontě. Německý generál Erich Ludendorff naplánoval na rok 1918 jarní ofenzívu, která měla konečně přinést průlom ještě před příchodem vojenských posil z USA. Německo potřebovalo zničit nebo alespoň donutit ke kapitulaci nepřátelská vojska dřív, než se Američanům podaří vstoupit do boje ve významnějším rozsahu.

Krev a ocel - Císařova bitva 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Tato kniha popisuje den po dni boje na obou stranách konfliktu. Přestože na první pohled by se zdálo, že Německo si odneslo z bitvy velkolepé vítězství, ve skutečnosti tvrdě zaplatilo za tuto akci obrovskými ztrátami, které nebyla jak zacelit, zatímco Dohodovým vojskům připlouvalo na pomoc měsíčně 300 000 amerických vojáků. Celkový výsledek se tak ukázal být pro Německo katastrofou…

Zadní strana polského vydání 

A po vydání ještě oficiální text:

Vstup Spojených států amerických do první světové války v roce 1917 zvýšil vojenskou řevahu dohodové koalice ve všech směrech. Německé vrchní velení vidělo proto šanci na konečné vítězství ve válce hlavně v podobě rychlých ofenziv, které by zničily nebo aspoň výrazně oslabily francouzské a britské protivníky dříve, než budou Američané schopni vstoupit do války v plné síle. Tento film popisuje jak se německý plán, označovaný jako Ludendorffova ofenziva, den po dni vyvíjel. Ačkoli se zprvu zdálo, že německá armáda dosáhla na jaře 1918 velkého vítězství, byla nucena za pouhý taktický úspěch zaplatit tak vysokou cenu, že prakticky ztratila naději na vítězství v celé válce.  

Kniha Ludendorffova ofenziva 1918 (Kaiserschlacht 1918, vydáno 1991) má opět 96 stran. Autor Randal Gray, překlad PhDr. Jiří Fidler, PhD. Zadní strana naštěstí stále pokračuje ve vyjmenovávání plánovaných dalších dílů…   

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 48 minut (47:33)

Původní název: Blood and Steel: Kaiserslacht

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný