Filmexport Home Video – Vzestup a pád Sparťanů 1 – Kodex cti

Filmexport Home Video přináší další minisérii a nabídne v pondělí 2. května 2011 dokument z líhně History Channel Vzestup a pád Sparťanů 1 – Kodex cti, jak jinak než digipack za 99,- Kč. Život a smrt ve starověké Spartě.

Ve své době vzbuzovali obdiv i strach. Tito starověcí válečníci vynalezli kromě výcvikových táborů, frontálního útoku a systému bezplatného vzdělávání i životní styl a výchovu, které se podle nich nazývají dodnes.

V roce 480 př. n. l. se v úzkém horském průsmyku u Thermopyl střetlo tři sta spartských těžkooděnců se statisícovým vojskem perského krále. Celé tři dny se Sparťanům zázrakem dařilo odolávat nezměrné přesile. Svoji hrdinskou sebezničující obranou dokázali nepříteli způsobit obrovské ztráty a podkopat morálku perského vojska. Bitva u Thermopyl se tak zapsala do dějin Západu jako jeden z rozhodujících okamžiků. Kdo byli tito vojáci, kteří byli ochotní bojovat předem prohranou bitvu jen proto, aby hájili svou čest a svou zem? Tento díl dokumentu odhaluje základní stavební kameny života a smrti ve starověké Spartě.

Na imdb.com 37 hlasů a 75 procent: Vcelku zábavné a poučné, nebažící po senzacechtivosti a historicky věrné.

Žánr: Dokument / Historický / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 2002

Původní název: The Rise and Fall of Spartans: Code of Honour

Délka: 91 minut

Režie: John Jopson, Patrick Taulere

Hudba: Andrew R. Powell

Střih: Steven Uhlenberg

Společnost: Triage Entertainment / History Channel

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5

Bonus: žádný