FilmX – Smoke

Posledním filmem ze čtveřice vybraných do edice FilmX na další měsíc je film Smoke. Vychází ve čtvrtek 29. května 2008. Cena 99,- Kč.

Skupina lidí, jejichž životy jsou propleteny díky jejich příteli, manažerovi newyorského obchodu s doutníky Auggiemu (Harvey Keitel). Patří sem: spisovatel, který neumí psát (Hurt), zdráhavý otec, který utíká před svou minulostí (Forest Whitaker), ulice znalý puberťák snažící se najít sám sebe, Auggieho bývalá přítelkyně, kterou velmi dlouho neviděl a jež se vrací s překvapivými zprávami! Kritici a diváci přivítali neobvyklý humor Smoke, důvtip a skvělé herecké výkony. 

 

Nárožní trafika Auggieho Wrena představuje ve změti brooklynských ulic ostrůvek lidského porozumění, oázu klidu a záchranný bod, k němuž se upínají protagonisté tohoto filmu. Chápavý trafikant jakoby mimochodem vstupuje do osudů lidí kolem sebe a zároveň prožívá i svůj vlastní. Po osmnácti letech se setkává se ženou, kterou miloval, a dozvídá se, že je patrně otcem dospělé dcery, ohrožené drogami. Mezi jeho stálé zákazníky patří spisovatel Paul Benjamin, trápící se po tragické smrti těhotné manželky. Sedmnáctiletý Rashid Cole, který Paula zachránil před koly náklaďáku, zase hledá svého otce Cyruse, který ho před dvanácti lety opustil. Mladík se navíc dostal náhodou k penězům z bankovní loupeže, jež se stanou příčinou četných nedorozumění. 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Ty nejvzácnější věci jsou lehčí než vzduch… Z majitele brooklynské trafiky Auggieho vyzařuje stoický klid. Jeho obchůdek představuje ve změti anonymních brooklynských ulic ostrůvek lidského porozumění, oázu klidu i záchytný bod, k němuž se upínají protagonisté filmu. Auggieho nárožní trafika je jedním z mála míst, které ještě dává možnost na chvíli se zastavit, vykouřit pár cigaret s přáteli, poklábosit o oblíbeném baseballovém hráči a zafilosofovat si nad životem, který mezitím dál proudí za jejími výlohami. Mezi stálé zákazníky patří i spisovatel, který kdysi napsal úspěšný román, ale od tragické smrti své ženy není schopen žádný ze svých textů dokončit. I pro něj představuje trafika nejen obchod, kde si kupuje své oblíbené doutníky, ale především místo setkávání a lidského porozumění. Jednoho večera seznámí Auggie Paula se svým životním "projektem". Po čtrnáct let každé ráno, přesně v osm hodin, vždy ze stejného úhlu fotografuje přes křižovatku nároží své trafiky, své malé místo uprostřed všech osudů ve velkém světě. Paul se probírá stohem alb se čtyřmi tisíci fotografiemi, rychle a nepozorně obrací jednu stranu za druhou a rozpačitě se usmívá nad záběry, jež se mu zdají být všechny stejné. Auggie mu doporučuje, aby zpomalil. Teprve při soustředěném a pomalém "čtení" začínají fotky vydávat svá tajemství… A pak se začnou dít věci, které obrátí životní osudy hlavním hrdinům naruby… a to doslova. 

Auggie, majitel obchůdku s tabákem na rohu jedné brooklynské ulice, každý den ve stejný čas fotí křižovatku před svým krámkem. Sousedé k němu chodí pro cigarety i jen tak "na kus řeči", vylít si stesk i afilozofovat si nad životem. Auggie se zaujetím pozoruje drobné detaily na fotografiích, rozmlouvá s příchozími a trpělivě jim naslouchá a z těchto střípků vytváří mozaiku neobyčejných lidských příběhů.  

Zadní strana 

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Německo / USA / Japonsko

Rok vzniku: 1995

Originální název: Smoke

Délka: 108 minut (1:47:36)

Světová premiéra: 10. února 1995 – Německo (Berlin International Film Festival)

Kinopremiéra v ČR: 30. ledna 1997

Režie: Wayne Wang, Paul Auster 

Námět: Paul Auster (povídka Auggie Wren’s Christmas Story)

Scénář: Paul Auster 

Produkce: Kenzô Horikoshi ,Satoru Iseki, Greg Johnson, Shoko Kimizuka, Hisami Kuroiwa, Peter Newman, Diana Phillips, Bob Weinstein, Harvey Weinstein

Hudba: Rachel Portman 

Kamera: Adam Holender

Střih: Maysie Hoy, Christopher Tellefsen 

Kostýmy: Claudia Brown, Chuck Keehne 

Společnost: Miramax Films / Neue Deutsche Filmgesellschaft / Euro Space / Internal / Smoke Productions

Natáčeno: Phillipstown, New York, USA / Garrison, New York, USA / Peekskill, New York, USA / Brooklyn Promenade, Brooklyn Bridge, New York City, New York, USA / Brooklyn, New York City, New York, USA / Park Slope, Brooklyn, New York City, New York, USA / The Brooklyn Inn – 138 Bergen Street, Brooklyn, New York City, New York, USA / Westchester County, New York, USA

Hrají: Harvey Keitel (Augustus "Auggie" Wren), Jared Harris (Jimmy Rose), William Hurt (Paul Benjamin), Daniel Auster (zloděj knih), Harold Perrineau (Thomas "Rashid" Cole), Deirdre O’Connell (servírka Sue), Victor Argo (Vinnie), Michelle Hurst (teta Em), Forest Whitaker (Cyrus Cole), Stockard Channing (Ruby McNuttová), Vincenzo Amelia (zákazník), Erica Gimpel (Doreen Coleová), Gilson Reglas (Cyrus Jr.), Howie Rose (baseballový rozhodčí), Ashley Judd (Felicity), Mary B. Ward (prodavačka knih April Leeová), Mel Gorham (Violet), Baxter Harris (právník), Paul Geier (právník), Malik Yoba (Hnusák), Walter T. Meade (Roger Goodwin), Murray Moston (číšník), Clarice Taylor (babička Ethel), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD: 

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky 

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný / černobílý PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný