PB Publishing – Stíny a mlha

Vydavatelství PB Publishing v pondělí 9. května 2011 pokračuje ve dvacetidílné kolekci a s podporou (nejen) Respektu za 149,- Kč nabídne film Stíny a mlha. Kafkovské události jedné noci v další komedii Woody Allena.

Z noční mlhy se vynořuje přízrak vraha, hledajícího další oběť. Úředníčka Kleinmana vzbudí několik mužů, kteří chtějí vraha chytit. Dají Kleinmanovi příkaz, aby se k nim připojil. Vyděšený muž zoufale bloudí mlhou, aniž ví, co se vlastně po něm chce. Má hrůzu z toho, že by mohl potkat svého šéfa, který má rozhodnout o jeho povýšení.

V kočovném cirkusu na předměstí se artistka Irma pohádá se svým partnerem klaunem a odejde do města. Najde útulek u holek v bordelu, kde podlehne naléhání jednoho studenta a za vysokou částku se s ním i ke svému překvapení vyspí.

 

Kleinman potká Irmu na ulici a v muži, za oknem šmírujícím jakousi svlékající se ženu, pozná svého šéfa. Irma se rozhodne věnovat nabyté peníze na dobročinné účely a požádá Kleinmana, aby je odevzdal v kostele. Část peněz dá osamělé ženě s kojencem v náručí.

 

Klaun se vydá do města za Irmou. Náhodou zjistí, kde a za co získala peníze. Podaří se mu dívku najít a další šok utrpí, když se dozví, že peníze dostali potřebnější. Jejich hádka je přerušena výkřikem z mlhy a zakrátko je nalezena oběť neznámého vraha – žena s malým dítětem od kostela.

Irma se dítěte ujme a klaun se smíří s myšlenkou na novou rodinu. Vrah hledá další oběť v cirkusu. Starý kouzelník se svým obdivovatelem Kleinmanem za pomoci triků vraha chytí. Lidé, kteří se přijdou na vraždícího maniaka podívat, zjistí, že v nestřežené chvíli zmizel…

 

Tentokrát pod 70 procent na imdb.com, na csfd.cz 77: Taková spousta hvězd a v té mlze nějak nevíte, co se vlastně děje…

Český přebal 

Žánr: Komedie / Drama / Mysteriozní

Země původu: USA

Rok vzniku: 1991

Délka: 85 minut

Původní název: Shadows and Fog

Světová premiéra: 5. prosince 1991 – USA, New York

Kinopremiéra v ČR: 11. září 1992

Režie: Woody Allen

Scénář: Woody Allen

Produkce: Robert Greenhut, Joseph Hartwick, Charles H. Joffe, Thomas A. Reilly, Helen Robin, Jack Rollins

Kamera: Carlo Di Palma

Střih: Susan E. Morse

Kostýmy: Jeffrey Kurland

Společnost: Orion Pictures Corporation

Natáčeno: Kaufman Astoria Studios – 3412 36th Street, Astoria, Queens, New York City, New York, USA / New York City, New York, USA

Hrají: Michael Kirby (zabiják), Woody Allen (Max Kleinman), David Ogden Stiers (podvodník), James Rebhorn (civilní stráž), Victor Argo (civilní stráž), Daniel von Bargen (civilní stráž), Camille Saviola (domácí), Tim Loomis (trpaslík), Katy Dierlam (tlustá žena), Mia Farrow (Irmy), John Malkovich (klaun), Madonna (Marie), Dennis Vestunis (silák), Donald Pleasence (doktor), Lily Tomlin (prostitutka), Jodie Foster (prostitutka), Kathy Bates (prostitutka), Anne Lange (prostitutka), Andy Berman (student), Paul Anthony Stewart (student), John Cusack (student Jack), Fred Melamed (nežádoucí čumil), Greg Stebner (policejní šéf), Peter Appel (policista na stanici), John C. Reilly (policista na stanici), Brian Smiar (policista na stanici), Michael P. Troy (policista na stanici), Remak Ramsay (policista na stanici), Ron Turek (policista na stanici), Philip Bosco (pan Paulsen), Peter McRobbie (barman), Josef Sommer (kněz), Ira Wheeler (policista s knězem), Eszter Balint (žena s miminem), Kate Nelligano (Eve), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky, maďarsky, rumunsky

Obraz: černobílý 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: