MF Dnes – Jak vytvořit lidskou bytost 3 – Tajemství rozmnožování

Na pulty v pátek 20. února 2009 přichází s logem MF Dnes další pokračování televizního dokumentu BBC, za 49,- Kč je ke koupi disk Jak vytvořit lidskou bytost 2 – Tajemství rozmnožování

Fascinující pohled do našeho vnitřního světa. Osmý den stvoření začal!

Genetici zkoumají záhady lidské reprodukce.  

Tajemství DNA, genetické informace života, je nyní odhaleno a možnosti genetického inženýrství mohou proměnit člověka a ovlivnit lidstvo navždy. Nový, fascinující seriál nabízí nahlédnutí do budoucnosti, kde bude možné setkat se na ulici s mladší variantou nás samých, vyměnit každý nemocný orgán za nový a vychovat naše potomky v umělých dělohách. V budoucnosti budeme schopni vytvořit lidskou bytost mimo tělo, udělat svou vlastní kopii, a dokonce pozměnit svůj osud přetvořením ženy v muže. Elemety, které z nás dělají individualitu, mohou být rozloženy až na kombinace genů, které jsme dostali v okamžiku početí. Ale jak moc určují náš život? Budeme schopni číst osud ještě před narozením, předpovědět svou smrt a opravit celý příběh, který je v genech zapsán? V průběhu padesáti let bude každý tělesný orgán kromě mozku nahraditelný. V budoucnu nepůjde pouze o život ve zdraví – hledání věčného života se opět bere vážně. Vědci věří, že budeme schopni prodloužit lidský život na 150 let. Jde o první krok k nesmrtelnosti? 

A ČT, která seriál vysílala, uvádí:

Je to ten nejdůležitější akt lidského života. Přestože jsme od dob prvních pralidí urazili velký kus cesty, jedno se téměř nezměnilo. I když se sexuální akt provádí odnepaměti, vždy byl zahalen rouškou tajemství. Věda dnes toto tajemství začíná odkrývat – proniká lidem doslova pod kůži a odhaluje nový, zvláštní svět. Svět, ve kterém se neuvěřitelné stává skutkem. Dnes budete mít poprvé možnost sledovat na televizní obrazovce ženu, která po hormonální kůře získává tělo, mysl a ochlupení muže. Pochopení podstaty pohlavního rozmnožování je klíčem k rozluštění tajemství, jak vytvořit člověka. Každý člověk je sestaven z obrovského množství malých stavebních jednotek. Tak malých, že je prostým okem nevidíme. Naše tělo je složeno z buněk. Uvnitř každé buňky je naprosto stejná sada genů – lidská DNA.

 

Naše reprodukce byla donedávna považována za cosi zcela jednoduchého. Ale abyste vytvořili nového člověka, nestačí vzít geny, které dělají ženu, k tomu přidat geny tvořící muže a smíchat je. Ukázalo se však, že to ani zdaleka není tak jednoduché. 

Cena DVD 49 Kč je platná jen po předložení slevového kuponu, který získáte zakoupením deníku MF Dnes. DVD je v prodeji jeden týden od jeho vydání. Zákazníci, kteří nemají zájem o noviny, si mohou DVD zakoupit samostatně za plnou cenu 149 Kč pouze na servisních centrech vydavatelství MAFRA, a. s. 

Žánr: Dokumentární

Země původu: Velká Británie 

Rok vzniku: 2001

Původní název: How To Build A Human –  The Secret of Sex

Světová premiéra: 27. ledna 2002 – Velká Británie

Režie: Andrew Cohen 

Produkce: Jill Fullerton-Smith, Mike Moseley 

Údaje o DVD:

Délka: 50 minut (48:59)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9  

Bonus: žádný