PB Publishing – Danny Rose z Broadwaye

Vydavatelství PB Publishing v pondělí 23. května 2011 pokračuje ve dvacetidílné kolekci a s podporou (nejen) Respektu za 149,- Kč nabídne další film Danny Rose z Broadwaye. On je umělecký agent a přišel si pro budoucí hvězdu. Ona je bordelmamá a nechce mu ji dát.

Danny Rose (v podání samotného Allena) je umělecký agent, o němž film vypráví zprostředkovaně.

 

V newyorské restauraci na večerní skleničce sedí klevetících šest komiků, kteří si vypráví zábavné historky ze svého profesionálního života a soustředí se na známou postavu agenta show businessu. Nikdo nemá těžší životní chleba než agent zastupující náladové a extravagantní umělecké hvězdy. A není nic horšího, než když je onen agent stejný jako jeho klienti. Danny Rosse je přesně takový případ. Jaksi v sobě ztělesňuje neúspěchy a prohry doby. Talentu má na rozdávání, ale neumí se pořádně prodat.

Dobrosrdečný, obětavý a ve své klienty neúnavně věřící manažer prožívá stále stejná zklamání. Pravidelně jej opouštějí všichni, kterým nějak napomohl k úspěchu a sebevědomí. Danny nakonec zastupuje jen beznadějná "čísla" varieté, jako je jednonohý stepař, slepý xylofonista, jednoruký žonglér, mizerný břichomluvec, tučňák na kolečkových bruslích a virtuoska ve hře na skleničky. Dannyho stížnosti na svět nemají konce. Pak ale přece jen svitne jiskřička naděje.

Centrem vzpomínek se stane rozsáhlá příhoda, ve které se snaží Rose zachránit představení neznámého nadějného italského zpěváka, urovnat jeho milostné avantýry a nečekaně i zabránit, aby mu mafiáni zpřelámali nohy. Hlas zpěvákovi sice zaručuje hvězdnou budoucnost, ale celá věc má malý háček – majitelku podniku, která se nechce svého zlatého skřivana vzdát…

 

Smutkem a nostalgií prodchnutou komedii podle vlastního scénáře natočil režisér Woody Allen.  Film jako obvykle elegantním způsobem spojuje komické s tragickým, veselé se smutným a to vše s obdivem k profesionálně bezvýznamnému jedinci, který ale své práci a lidem kolem ní obětuje vše.

Nelze si z Dannyho patologické neúspěšnosti neutahovat, ale při vší shovívavosti je neustále přítomen nefalšovaný respekt, který očividně proudí i z toho, že Allen vypráví o prostředí, které jako začínající komik velmi dobře znal. Ačkoli lze Dannyho Rose z Broadwaye považovat za malý film, rozhodně je důležitý a navíc s úžasnou Miou Farrowovou coby vulgární blondýnou Tinou Vitaleovou.

 

Přesvědčivosti příběhu napomáhá černobílý filmový materiál, na nějž byl nasnímán známým kameramanem Gordonem Willisem. 

 Český přebal

Hodnocení pod 80 procenty.

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: Francie  

Rok vzniku: 1984

Délka: 84 minut

Původní název: Broadway Danny Rose

Světová premiéra: 27. ledna 1984 – USA

Režie: Woody Allen

Scénář: Woody Allen

Produkce: Robert Greenhut, Charles H. Joffe, Michael Peyser, Jack Rollins

Kamera: Gordon Willis

Střih: Susan E. Morse

Kostýmy: Jeffrey Kurland

Společnost: Orion

Natáčeno: Brill Building – 1619 Broadway, Manhattan, New York City, New York, USA / Broadway, Manhattan, New York City, New York, USA / Carnegie Delicatessen Restaurant, 854 Seventh Ave at 55th Street, New York City, New York, USA / Edgewater, New Jersey, USA / Englewood, New Jersey, USA / Guttenberg, New Jersey, USA / Jersey City, New Jersey, USA / Liberty State Park – Morris Pesin Drive, Jersey City, New Jersey, USA / North Bergen, New Jersey, USA / Park Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA / Waldorf-Astoria Hotel – 301 Park Avenue, Manhattan, New York City, New York, USA / Weehawken, New Jersey, USA

Hrají: Woody Allen (Danny Rose), Mia Farrow (Tina Vitaleová), Nick Apollo Forte (Lou Canova), Sandy Baron (sám sebe), Corbett Monica (sám sebe), Jackie Gayle (sám sebe), Morty Gunty (sám sebe), Will Jordan (sám sebe), Howard Storm (sám sebe), Jack Rollins (sám sebe), Milton Berle (sám sebe), Craig Vandenburgh (Ray Webb), Herb Reynolds (Barney Dunn), Paul Greco (Vito Rispoli), Frank Renzulli (Joe Rispoli), Edwin Bordo (Johnny Rispoli), Gina DeAngeles (Johnnyho matka), Peter Castellotti, Sandy Richman (Teresa), Gerald Schoenfeld (Sid Bacharach), Olga Barbato (Angelina), David I. Kissel (Phil Chomsky), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky, maďarsky, rumunsky

Obraz: černobílý 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: