Filmexport Home Video – 105% alibi

Filmexport Home Video v pátek 27. května 2011 nabídne klasickou českou krimi 105 % alibi. Detektivní film o dvojnásobném vrahovi.

V nedělním podvečeru si obyvatelé malého města čtou výsledky slosovací soutěže, které visí na tabuli. Mladý muž Karel Antoš se zlobí, protože jeho los minul hlavní výhru, osobní automobil, jen o jedno číslo. Karel jde s kamarádem Jirkou Brožem zapít smůlu do hospody. Starému účetnímu revizorovi Zelinkovi vypadne náprsní taška. Karel ji zdvihne a před vrácením si všimne, že je v ní onen vyhrávající los. Oba mladíci doprovodí opilého starce domů, Karel mu ukradne los a později mu podstrčí svůj. Druhý den je Zelinka nalezen mrtev.

Vyšetřování vraždy se ujímá kapitán Tůma s nadporučíkem Líbalem. Brzy zjistí, že jde o vraždu maskovanou jako nešťastná náhoda. Kdo je vrahem? Vedoucí hotelu Černá růže Alfréd Batysta, který se snaží zakrýt manko v podniku a jehož účetní knihu s naivním pokusem o retuš manka našli kriminalisté v bytě zavražděného muže? Karel Antoš a jeho kamarád Jirka Brož, kteří ukradli vyhrávající los a vyzvedli si výhru? Vrahem však může být i dcera oběti, která svou pracovní nepřítomnost omlouvá otcovou nemocí, ale za otcem nepřijela.

Jak kriminalisté postupují a odhalují další detaily, dostávají se do okruhu jejich pozornosti také další lidé. Prodavačka z bufetu, svůdná paní Majka, Karlova vdaná milenka, ale zemře na otravu plynem. Její zdánlivá sebevražda je však další vraždou. Vrahem může být i syn paní Majky, který z vkladní knížky vybírá dvanáct tisíc. O komplikovanosti případu svědčí to, že vybraná částka se shoduje s mankem v hotelu, a že manko bylo vlastně číšníka Kiciho, který měl právě v té době celou částku vrátit. Odhalení pachatele se neodvratně blíží…

Hodnocení 67 procent: Milá detektivka s opravdovými (nepolitickými) zločinci a záporným Menšíkem, zahajující trojdílnou sérii.

Žánr: Krimi / Thriller

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1959

Délka: 89 minut

Premiéra v kinech: 20. listopadu 1959

Režie: Vladimír Čech

Pomocná režie: Georgis Skalenakis

Asistent režie: Irena Vachatová, Věra Ticháčková

Námět: Věroslav Trnka, Miloš Velínský

Scénář: Miloš Velínský, Karel Cop

Dramaturgie: Václav Nývlt

Produkce: Zdeněk Oves, Josef Císař

Hudba: Štěpán Lucký

Kamera: Josef Střecha

Asistent kamery: Bedřich Baťka, Petr Ulrych

Střih: Antonín Zelenka, Eliška Willigová

Zvuk: Emil Poledník, Jindřich Chytra

Kostýmy: Bohumil Sochor, Ida Šmídková

Masky: Rudolf Hammer, Marie Nývltová, Jiří Hurych

Architekt: Karel Škvor, Leoš Karen

Výtvarník: Ladislav Winkelhöfer, Jan Petrů

Odborný poradce: kapitán Miloš Vlasák

Spolupráce: Leoš Karen

Společnost: Filmové studio Barrandov, skupina Šmída – Kunc

Hrají: Karel Höger (kapitán VB Miloš Tůma), Josef Bek (nadporučík VB František Líbal), Otto Lackovič (technický úředník Karel Antoš), Josef Vinklář (Jirka Brož, Karlův kamarád), Vladimír Menšík (číšník Josef Neumann, zvaný Kici), František Vnouček (Alfréd Batysta, vedoucí hotelu Černá růže), Eva Kubešová (seržantka VB Jindřiška Hůrková), Miloš Vavruška (laborant VB poručík Kavenda), Dagmar Zikánová (prodavačka z bufetu Majka Válková), Eduard Kohout (účetní revizor RaJe Ferdinand Zelinka), Jana Štěpánková (Eva, Zelinkova dcera), Zuzana Fišárková (Jana, Karlova sestra, Jirkova dívka), Stanislav Neumann (starý pan Krejza), Josef Svátek (otec Antoš), Sylva Byšická (Batystova žena – dabing Ema Skálová), Eman Fiala (převozník Franta), Jiří Roll (policejní lékař), Jaroslav Synák (mladší seržant VB Dymák), Jan Maška (pokladní ve spořitelně Rektorys), Jiří Němeček (příslušník SNB v bytě Majky), Josef Hlinomaz (výčepní), Zdeněk Skalický (muž u vrátnice), Pavel Wuršer (řidič náklaďáku), Aleš Košnar (pikolík), Zdeněk Jelínek (muž ve spořitelně), Zdeněk Erben (muž ve spořitelně)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace, soudobá dokumentace na DVD-ROM, rozhovory