Lidové noviny – Michal Pavlíček – Beatová síň slávy

 

Prozatím posledním hudebním titulem, který Lidové noviny oznámily, je záznam koncertu kytaristy a skladatele Michala Pavlíčka z vystoupení v Sazka Aréně pod názvem Michal Pavlíček – Beatová síň slávy. Na pultech bude k dostání v úterý 22. dubna 2008 za 49,- Kč.  

 

Koncert se uskutečnil 8. června 2006. Michal Pavlíček, který si tuto „session“ nadělil k narozeninám, má na kontě mnohá ocenění, samozřejmě zaslouženě. K padesátinám dostal to zatím poslední – vstoupil do Beatové síně slávy Rádia Beat. Celá ta symbolická slavnost se patřičně nafoukla do velkých rozměrů. Pavlíček si tak mohl převzít cenu před sedmitisícovým publikem pražské Sazka Areny. A show to byla opravdu velkolepá. Pavlíček pojal večer jako retrospekci své dosavadní kariéry.

Do arény si tehdy pozval legendy české rockové scény. Vystoupila Hudba Praha, která v současnosti hraje pouze výjimečně. Zahráli Blues Session a Apple Juice.

Sám Pavlíček si pozval Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Vladimíra Válka, sbor Brécy a řadu sólistů. Na pódiu se postupně objevili např. Tomáš Hájíček z kapely Krucipüsk, Matěj Ruppert, Bára Basiková, Kamil Střihavka, Lenka Dusilová, Jana Koubková, Monika Načeva atd.. Kromě Michaela Kocába a Zuzany Michnové nechyběl žádný výrazný Pavlíčkův hudební spolupracovník.

Záznam atmosféry večera se spojením klasického orchestru s rockovou hudbou vyšel jak na CD, tak na DVD. Narozdíl od jiných vydavatelství a jiných interpretů dostaneme k dispozici DVD se skoro 2 hodinami videa v dlouhé řadě skladeb.

Když si vypůjčíme na webu zveřejněná hodnocení, dozvíme se zhruba toto : Michal Pavlíček se v poslední době věnuje i skládání symfonické hudby. Že se mu daří, dokazuje hned první skladba „Červený bedrník“, která byla použita ve stejnojmenném seriálu na BBC. Následuje pak spanilá jízda po celé kariéře tohoto kytarového mága. První zastávka je u písně „Stromboli“ v podání ďábla Tomáše Hájíčka. Ve skvělé formě se představuje i Matěj Ruppert ve výběrovské „Jó, já se mám, že je Olda přítel můj“. Nevýrazně působí „Sen o koních“ pěvecky podaný bratry Dykovými. Naopak senzační je Monika Načeva, jejíž interpretace něžné balady „Bílej sníh“ je opravdu tak čistá, jak jen sníh může být. Největší prostor u mikrofonu dostala logicky Bára Basiková, která s Pavlíčkem natočila bezpočet věcí. Nemá cenu psát, že jí to stále zpívá nezaměnitelně, uhrančivě a dokonale. Spojení Pavlíček-Basiková funguje a je vrcholem tohoto dílka. Ještě si dovolím upozornit na valivé „Ó hory, ó hory“, které mají díky pěveckému trojboji Hájíček-Čok-Noid tolik energie, že jsou schopny vám srovnat obývák se zemí.

Pavlíček ukázal svou tvorbu ve všech barvách, kterými kdy maloval. Nechybějí ryze rockové opusy jako „Holka čapni draka“, alternativně působící věci od Stromboli, svým způsobem šílené skladby Pražského výběru a v neposlední řadě i čistě instrumentální kousky – „Honička“ je opravdu hold elektrické kytaře. Michal Pavlíček se ukázal jako individualita, která si vždycky bude dělat, co bude chtít. Je to autor úsměvných kytarových hříček, stejně jako náročných skladeb, do kterých je třeba proniknout. Dokáže baladou rozdrásat srdce a na druhou stranu mohutnou kytarovou clonou shodit květináč vedle reprobedny. Má svůj čitelný styl a rukopis, díky kterému je jedinečný.

Obsah DVD:

01. Úvod
02. Červený bedrník
03. Stromboli
04. Jó, já se mám, že je Olda přítel můj
05. Člověk bez talentu
06. Rány
07. Sen o koních
08. Lucrezia Borgia
09. Honička
10. Jeden den v parku u Zlaté brány
11. Fankuj, fankuj, vykrůcaj
12. Bílej sníh
13. Beatová síň slávy – předání ceny
14. Holka čapni draka
15. Když se snáší déšť
16. Carmen
17. Villa Ada
18. Veliké lalulá
19. Košilela
20. Hory, ó hory
21. Zubatá
22. Země vzdálená
23. Čombio

Celková délka koncertu: 112 minut

Údaje o DVD: 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0
Bonus: žádný