Amercom – Kosmos 13

Tentokrát mám pocit, že těch 14 uběhlo jako voda… No, každopádně máme nádherné datum 6. 6. 2011 a na novinových stáncích je k dostání 13. číslo časopisu Kosmos s podtitulem Gravitace: Začalo to Newtonovým jablkem. Jako vždy vydavatelství Amercom přibalilo k časopisu i DVD.

Gravitace je nejvýznamnější silou v celém vesmíru. Je všemocná a všudypřítomná. Drží pohromadě naše těla i galaxie plné hvězd, jejichž světlo navíc dokáže zakřivit. Formuje planety a poutá je k jejich slunci. Bez ní by mlhoviny, hvězdy, komety, měsíce ani planety včetně naší Země vůbec nevznikly.

 

Obrazovka z DVD 

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Ukážeme si, jak lidstvo tuto sílu objevilo a jak se ji naučilo překonávat i využívat ve svůj prospěch. Dozvíme se, jak souvisí vysílání těles do vesmíru s lyžováním po sjezdovce či surfováním po vlnách, a staneme se svědky přípravy astronautů na nástrahy stavu beztíže ve speciálně upraveném letadle.

Obálka časopisu 

Časopis i DVD tematicky opět jedno jsou. Gravitace je velice zajímavá síla, ale přiznávám, že její demonstrace pomocí horské dráhy a některých jiných atrakcí (a to nejen pouťových) u mě nevyvolává příliš příjemné vzpomínky :-).

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Rok vzniku: 2008

Délka:  43 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků