Bontonfilm – Noční můra v Elm Street

No konečně, chce se mi říct. Tolik nejrůznějších kravin a béček se opakovaně válí na pultech a přitom na tolik filmů člověk stále jen čeká a čeká – a občas se nakonec dočká. Bontonfilm ve středu 15. června 2011 ve Hvězdné edice slibuje dílo mistra moderního hororu a zakladatele „nekonečné" série Noční můra v Elm Street za 99,- Kč. Jenom se bojím, aby zase nešlo o „chybu" a na pulty nedorazil nepovedený remake…

Pokud se Nancy neprobudí hrůzou, neprobudí se už nikdy…

Johnny Depp ve své první hvězdné roli a šokující zvláštní efekty jsou zárukou jedinečného zážitku z filmu, který stvořil jednoho z nejproslulejších záporných hrdinů filmové historie. Na scénu přichází muž bez kůže v obličeji – Freddy Krueger.

 

Vyděšená Tina se probouzí z hrůzného snu, ve kterém ji rozlehlou kotelnou pronásledoval děsivý muž s příšerně popálenou tváří a rukavicí opatřenou čtyřmi noži. Dívka vypráví sen svým spolužákům a přemluví je, aby u ní strávili noc, protože rodiče odjíždí a ona se sama bojí. V noci je však v přítomnosti svého chlapce Roda, brutálně zavražděna. Vyšetřování vede otec její spolužačky Nancy.

Mladičká Nancy Thompsonové, která žije se svými rodiči v poklidném kalifornském městečku, zažívá také děsivé noční můry.

Obrazovka z DVD 

Jako podezřelý je zatčen Rod. Když jej Nancy ve vězení navštíví, zjistí, že Rod má stejný sen jako zavražděná Tina a ona sama. V noci přízrak Roda zabije a na Nancy útočí kdykoliv usne. Matka ji vezme na vyšetření spánku. Když dívka usne, zjizvený přízrak ji opět napadne. Naštěstí ji lékaři okamžitě probudí.

Obrazovka z DVD 

Nancy jim ukáže starý klobouk, který strhla při obraně z hlavy útočníka. Patří Fredovi Kruegerovi. Matka nejprve celou věc zlehčuje, potom však přizná, že Fred Krueger byl vrah dětí, upálený zoufalými rodiči, když se u soudu nedočkali spravedlnosti. Nancy varuje Glena, že je na řadě. Mladík však usne a je Fredem zabit. Nancy se rozhodne s přízrakem bojovat…

Obrazovka z DVD 

Americký horror vznikl v roce 1984 a okamžitě po svém uvedení se stal hitem sezóny a jeho ohavný hrdina Fred Krueger miláčkem publika. Jeho popularita dosáhla takových rozměrů, že vstoupil do dějin kinematografie a zařadil se mezi legendární postavy horroru po bok Draculy, Frankensteina či vlkodlaka.

Obrazovka z DVD 

Naprosto originální film natočený s minimálním rozpočtem samozřejmě neunikl pozornosti producentů, a tak začaly vznikat další díly. Druhý už v roce 1985 s podtitulem Freddyho pomsta. Kromě sedmi filmových pokračování existuje také dvaadvacetidílný televizní seriál. Režisérem filmu a autorem námětu je Wes Craven, který se v dalších letech vrátil na výsluní slávy s trojicí vynikajících hororů Vřískot 1-3.

Hodnocení je na 75 procentech: Z dnešního pohledu už to taková bomba není, přesto dodnes výborná krvavá záležitost se „štěkem" Johnnyho Deppa.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Horor / Mysteriozní

Země původu: USA

Rok vzniku: 1984

Délka: 88 minut (1:27:29)

Původní název: A Nightmare On Elm Street

Světová premiéra: 9. listopadu 1984 – USA

Režie: Wes Craven

Scénář: Wes Craven

Produkce: John Burrows, Stanley Dudelson, Sara Risher, Robert Shaye, Joseph Wolf

Hudba: Charles Bernstein

Kamera: Jacques Haitkin

Střih: Patrick MvMahon, Rick Shaine

Kostýmy: Dana Lyman

Společnost: New Line Cinema / Media Home Entertainment / Smart Egg Pictures / The Elm Street Venture

Natáčeno: 1419 N. Genesee Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / 1428 N. Genesee Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / 620 Milwood Avenue, Venice, Los Angeles, Kalifornie, USA / Cahuenga Branch – Los Angeles Public Library, 4591 Santa Monica Boulevard, Los Angeles, Kalifornie, USA / Evergreen Cemetery – 204 North Evergreen Avenue, Los Angeles, Kalifornie, USA / John Burroughs Middle School – 600 S. McCaddon Place, Los Angeles, Kalifornie, USA / John Marshall High School – 3939 Tracy Street, Los Feliz, Los Angeles, Kalifornie, USA / Lincoln Heights Jail – 401 N. Avenue 19, Lincoln Heights, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / North Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Venice Beach, Venice, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: John Saxon (poručík Donald Thompson), Ronee Blakley (Marge Thompsonová), Heather Langenkamp (Nancy Thompsonová), Amanda Wyss (Christina ‚Tina‘ Grayová), Jsu Garcia aka Nick Corri (Rod Lane), Johnny Depp (Glen Lantz), Charles Fleischer (Dr. King), Joseph Whipp (seržant Parker), Robert Englund (Fred Krueger), Lin Shaye (učitelka), Joe Unger (seržant Garcia), Mimi Meyer-Craven (zdravotní sestra), Jack Shea (ministr), Ed Call (pan Lantz), Sandy Lipton (paní Lantzová), David Andrews (předák), Jeff Levine (koroner), Donna Woodrum (matka Tiny), Shashawnee Hall (policista), Carol Pritikin (policistka), Brian Reise (policista), Ash Adams (surfař), Don Hannah (surfař), a další

Lokalizace disku

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 maďarsky, 5.1 voice-over polsky

Titulky: česky, anglicky, bulharsky, chorvatsky, slovinsky, maďarsky, polsky, srbsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný