Magic Box – Jak vycvičit draka

Ránu dosavadním zvyklostem měla zasadit obálka Hit týdne vydavatelské společnosti Eusebius v sobotu 2. července 2011, kdy byl v původních plánech film z katalogu Magic Boxu Jak vycvičit draka za cenu 199,- Kč. Jenže po předchozím dokumentu NG je jasné, že zveřejněná reklama s náhledem obálky je výstřel mimo a disk dozajista vyjde v obvyklé krabičce samotného Magic Boxu.

Víte Jak vycvičit draka? Tohle podmanivé, originální dobrodružství plné žhavých akčních scén slaví úspěchy nejen u diváků, ale i u kritiky. Když se vikinský mladík Škyťák spřátelí se strašlivým drakem Bezzubkou – tedy s jedním z nejzavilejších nepřátel svého kmene – poruší tím vlastně dávnou rodovou tradici. Oba nevšední hrdinové se pak společně vrhají do boje za záchranu svých světů… a výsledkem je „úžasně zábavná podívaná“ (Today).

Viděli jste už trojrozměrného draka? A Vikinga? Pokud ne, máte příležitost v animované komedii Jak vycvičit draka od studia DreamWorks. Rodičové chlupaté Kung Fu Pandy a zeleného zlobráka Shreka se tentokrát rozhodli pro podívanou, která je ve všech ohledech poněkud drsnější.

Jejich nejnovější dobrodružství se odehrává na drsném Severu, který obývají ještě drsnější Vikingové a spolu s nimi i draci. Ti jsou jednoznačně nejdrsnější. Jediný, kdo není drsný ani trochu, je hlavní hrdina Škyťák. Vikinský teenager nějak nemůže zapadnout mezi ostatní obyvatele rodného ostrova Blpu, protože na rozdíl od nich spíš než svaly (kterých má pomálu), používá hlavu.

Asi by se to dalo přejít, kdyby Škyťák nebyl synem náčelníka vesnice, Kliďase Velikána. Taťka má syna rád, ale bohužel si uvědomuje jeho „nedostatečnost“. Zvlášť když se blíží Škyťákovo iniciační uvedení mezi dospělé Vikingy, které lze úspěšně absolvovat jediným způsobem – zabitím draka v souboji. Draci jsou totiž na Blpu jediným, zato permanentním problémem. Desítky druhů létajících ještěrů prakticky neustále útočí na vesnici, kradou domácí zvířata, spalují úrodu i hospodářská stavení, a tak je morální povinností každého Vikinga bojovat proti drakům, jak se dá. I Škyťák by samozřejmě rád nějakého toho Nodra smrťáka, Ohavného zipáka nebo Hrůzáka hrozivého skolil, jenže matička příroda ho na to opravdu vybavila nevalně. Nepomáhají ani užitečné lekce v Drakoškole místního samorosta, kováře Tlamouna.

Škyťák je naštěstí hlava otevřená a tam, kde schází hrubá síla, pomůže hlava, díky níž zkonstruuje samostříl, kterým zaútočí na nejobávanějšího z draků, prakticky nepolapitelnou Noční fúrii. Jediný výstřel (velmi úspěšný) změní budoucnost soužití lidského a dračího plemene na ostrově Blpu. Když se totiž Škyťák vydá zraněného draka dorazit a stát se tak definitivně mužem, cosi se v něm při pohledu do jasných dračích očí zlomí. A ten zlom bude začátkem jednoho krásného přátelství. Teď už jen zbývá přesvědčit ostatní Vikingy, že skutečný nepřítel číhá jinde…

Hodnocení od 80 k 90 procentům: Nečekané překvapení, přímočaré a podmanivé úžasné fantasy.

Zadní strana dosavadního vydání

Žánr: Animovaný / Rodinný / Dobrodružný / Komedie / Fantasy / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 2010

Délka: 94 minut

Původní název: How to Train Your Dragon

Světová premiéra: 18. března 2010 – Rusko, Kazachstán, Filipíny, Rumunsko

Kinopremiéra v ČR: 1. dubna 2010

Režie: Dean DeBlois, Chris Sanders

Námět: Cressida Cowell (román)

Scénář: William Davies, Dean DeBlois, Chris Sanders

Produkce: Bonnie Arnold, Kristine Belson, Michael A. Connolly, Doug Davison, Karen Foster, Tim Johnson, Roy Lee

Hudba: John Powell

Střih: Maryann Brandon, Darren T. Holmes

Společnost: DreamWorks Animation / Mad Hatter Entertainment / Mad Hatter Films / Vertigo Entertainment

Hlasy v původním znění: Jay Baruchel (Hiccup Horrendous Haddock III), Gerard Butler (Stoick the Vast), Craig Ferguson (Gobber the Belch), America Ferreraová (Astrid Hoffersonová), Jonah Hill (Snotlout), Christopher Mintz-Plasse (Fishlegs), T. J. Miller (Tuffnut), Kristen Wiig (Ruffnut), Robin Atkin Downes (Ack), Philip McGrade (Starkard), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, slovensky, polsky

Titulky: česky, česky ke komentáři, slovensky, anglicky, anglicky ke komentáři, polsky, polsky ke komentáři

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1, podle imdb.com 1,44:1)

Bonus: komentář tvůrců filmu, herecké obsazení, Draci: Co dokáže technika, upoutávky (Megamysl, Shrek III: Zvonec a konec, Poslední vládce větru), videohra Jak vycvičit draka