Hollywood Classic Entertainment – Moby Dick

Hollywood Classic Entertainment nabídne v úterý 12. července 2011 v digipackové krabičce s logem FilmParáda za 99,- Kč jednu z přemnoha verzí klasické předlohy Moby Dick, tentokrát v podobě televizní minisérie. Pomsta, která se stala posedlostí.

Francis Ford Coppola uvádí jeden z nejúžasnějších projektů podle klasického románu Hermana Melvilla o osudovém střetnutí pomstychtivého kapitána velrybářské lodi Ahaba a legendární bílé velryby.

Příběh o střetnutí s největším zvířetem, které kdy člověk spatřil, s legendární bílou velrybou, které námořníci říkají Moby Dick. Líčí dobrodružnou plavbu dvoustěžňové americké velrybářské lodi Pequod, patřící podivínskému kapitánovi Ahabovi, která se v 19. století vydala z přístavu New Bedford k Azorským ostrovům, a pak dále až k mysu Dobré naděje. Pronásledovala zvíře proslulé po všech oceánech ničivostí a dravostí s níž útočilo nejen na velrybářské čluny, ale také na velké koráby. Ahab, posedlý pomstou za porážku, při které jej Moby Dick připravil o nohu, získá pro svou pomstu celou posádku lodi, a ta se se stejnou zaslepeností jako on vydává do boje s téměř bájným netvorem.

Kapitán Ahab je ochotný obětovat své pomstě nejen svou loď, ale i posádku, a tak celou tragédii přežije pouze jediný člověk, mladý námořník Ismael. Nedbal varování přístavního proroka Elijaha a s pomocí svého přítele, polynéského harpunáře Queequeega, se vydal na svou první námořní plavbu právě s kapitánem Ahabem. Ten je také vypravěčem příběhu…

Speciální efekty, překrásné přírodní záběry a hvězdné obsazení zaujmou každého příznivce tohoto nesmrtelného filmového díla!

65 procent na imdb.com, 50 na csfd.cz: Velmi slabá adaptace. Proč se k něčemu takovému propůjčil Gregory Peck, vždyť zcela znehodnotil svůj bravurní výkon z roku 1956. I když je tu „Jean-Luc Picard“ zase za kapitána, nepomůže to. A nikde nejsou vidět ani Coppolovi peníze, výprava je chudičká a triky opravdu mizerné.

Zadní strana

Žánr: Dobrodružný / Drama / Thriller

Země původu: Velká Británie / Austrálie / USA

Rok vzniku: 1998

Délka: 173 minut (3 epizody)

Původní název: Moby Dick

Světová premiéra: 15. březen 1998 – USA

Režie: Franc Roddam

Námět: Herman Melville

Scénář: Anton Diether, Franc Roddam, Benedict Fitzgerald

Produkce: Francis Ford Coppola, Fred Fuchs, Robert Halmi Sr., Steven R. McGlothen, Kris Noble, Franc Roddam, Lulee Fisher

Hudba: Christopher Gordon

Kamera: David Connell

Střih: Sean Barton

Kostýmy: Marion Boyce

Společnost: American Zoetrope / Nine Network Australia / USA Pictures / Whale Productions Limited

Natáčeno: Point Cook, Victoria, Austrálie

Hrají: Henry Thomas (Ishmael), Bruce Spence (Elijah), Hugh Keays-Byrne (pan Stubb), Robin Cuming (Peter Coffin), Shane Feeney-Connor (pan Flask), Patrick Stewart (kapitán Ahab), Piripi Waretini (Queequeg), Vivianne Benton (Sal Coffin), Dominic Purcell (Bulkington), Norman Yemm (Carpenter), Michael Jackson (Shantyman), Warren Owens (Cook), Norman D. Golden II (Little Pip), Harold Hopkins (kapitán Peleg), John Lee (kapitán Bildad), Ted Levine (Starbuck), Gregory Peck (otec Mapple), Matthew E. Montoya (Tashtego), Michael Edward-Stevens (Dagoo), Gerald Chris A. Graham (Perth), Apirana Taylor (Dough Boy), Kee Chan (Fedallah), Bill Hunter (kapitán Boomer), Peter Sumner (kapitán Gardiner), Janet Andrewartha (Ahabova žena), Ferdinand Hoang (Sandy), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (podle imdb.com 1,33:1)

Bonus: žádný