Gipsy.cz s Goranem Bregovićem v Karlových Varech…

Na podporu Nadace Taťány Kuchařové „Krása pomoci“ vystoupil v neděli 3. července 2011 od 20.00 hodin v Letním kině v Karlových Varech GORAN BREGOVIĆ & SVATEBNÍ A POHŘEBNÍ ORCHESTR s předkapelou GIPSY. CZ. 

Speciální koncert Svatebního a pohřebního orchestr světově proslulého Gorana Bregoviće ozdobil doprovodný program 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary 2011. Výtěžek z koncertu půjde na projekty pro seniory. Skladatel, producent a sběratel nahrávek world music Goran Bregović, který se proslavil především svou hudbou pro filmy Emira Kusturici, zvolil jako předkapelu Gipsy.cz. „Jsme world music s prvky popu, rapu, breakbeatu a dalších stylů a to patrně vedlo i pořadatele koncertu orchestru Gorana Bregoviće k tomu, že nás oslovili. Považuji to za skvělou příležitost pro nevšední setkání s muzikantem, kterého si velmi vážím pro jeho talent a umění kombinovat různé hudební žánry s balkánským folklórem“…dodává frontman skupiny Gipsy.cz Radek Banga.

 

Gipsy.cz v posledních letech velice často vystupují v zahraničí. Kapela stála na prestižních festivalových pódiích i v klubech v 17 zemích celého světa, od Glastonbury po Ljubljanu, od Lisabonu přes Kyjev až po Soul. Letos Gipsy.cz uskutečnili turné po Austrálii, kde vystoupili v rámci Gypsy Music Festival – KARAVAN 2011. V květnu a červnu koncertovali také v Německu, Polsku a Maďarsku. V červenci a srpnu se chystají na festivaly České hrady, Moravské hrady, ale také do polských Sopot. Na konci dubna vydal Supraphon novinkové album Desperado. Režisér Milan Šteindler na titulní písničku natočil vtipný videoklip. Singl Desperado již druhý týden boduje na druhém místě v největší hitparádě v ČR T-Music Charts na rádiu Evropa 2.  

 

Aktuální přehled koncertů Gipsy.cz:

29. 06. Sopron (HU) – VOLT festival

02. 07. Slezskoostravský Hrad – Radegastův Rej

03. 07. Karlovy Vary, Letní kino – (s Goranem Bregovićem)

07. 07. Wroclaw (PL)

09. 07. Gdansk-Sopot (PL)

15. 07. Červený Kostelec, DOD (open air)

16. 07. Točník, České Hrady

17. 07. Trebišov (SK) – Gypsyfest

23. 07. Švihov, České Hrady

29. 07. Malá Skála, Benátská noc

30. 07. Kunětická Hora, České Hrady

06. 08. Štíty u Šumperka (open air)

13. 08. Hradec nad Moravicí, Moravské Hrady

20. 08. Okoř – Festival Okoř  

Goran Bregović – se narodil 22.3.1950 v Sarajevu. Profesionálně se začal živit hudbou v šestnácti letech. Na kytaru a basu hrál v několika punkových a rockových kapelách – Bestie, Kodex a v triu Mica, Goran & Zoran, ve formaci Jitro a v kapele Bjielo dugme, která byla v Jugoslávii velmi populární. Většího věhlasu se Bregović dočkal až poté, kdy začal psát hudbu k filmům slavného režiséra Emira Kusturici. Tím prvním, na kterém společně pracovali, byl snímek Dům k pověšení (Dom za vješanje/Time of gypsies/Les temps des gitanes), za jehož režii získal Kusturica cenu na MFF Cannes v roce 1989. Další společný film vznikl v USA, kde se oba tvůrci usadili poté, co v Jugoslávii vypukla občanská válka. Jednalo se o snímek Arizona Dream (1992), v němž hrál např. Johny Depp nebo Faye Dunawayová. Kusturica získal za Arizonský sen Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně roku 1993. Z USA se následně Bregović, Kusturica a řada dalších jugoslávských emigrantů přesunula do Paříže. Zde Bregović složil hudbu k více jak dvaceti filmům, z nichž za zmínku stojí především historický snímek Královna Margot (1994) režiséra Chéreaua. Ve francouzské koprodukci vznikl rovněž zatím poslední snímek Emira Kusturici, k němuž napsal Bregovič hudbu – Underground, který se natáčel v Praze, Budapešti a Bělehradě a jehož natáčení trvalo dva roky. Tento film získal v roce 1995 Zlatou palmu na MFF v Cannes. Poté se oba tvůrci vzhledem k dlouhodobým sporům rozešli. Bregović si založil vlastní kapelu Weddings and funeral band se kterou pořádá koncertní turné po celém světě. Goran Bregović Je producentem a uznávaným sběratelem nahrávek world music. V současné době žije ve Francii. 

 

Gipsy.cz – v čele kapely stojí romský rapper, hudebník a zpěvák Radoslav "Gipsy" Banga, který se na hudební scéně pohybuje od svých třinácti let, na housle hraje a zpívá spolutvůrce projektu Gipsy.cz Vojta Lavička. Nemalou měrou k nezaměnitelnému zvuku a image skupiny příspívají i tradičně vyškolení mladí romští hudebníci, bratři Petr (kytara, akordeon, zpěv) a Jan (basa, zpěv) Surmajové. Kapela vyniká svým energickým koncertním projevem, který koření notnou dávkou osobitého humoru a sebeironie.

Domácí uspěchy souboru můžeme zarámovat cenou Anděl za rok 2006 v kategorii objev roku a Skokanem roku v anketě Český slavík 2008 (z 89. pozice na 10.), mezi nimiž leží cena hudebního časopisu Filter pro nejlepší kapelu roku (2007) řada vystoupení na největších českých festivalech i mnoha koncertních a klubových pódií, zlatá deska za prodej prvního alba Romano Hip Hop a úspěšná cesta druhého alba Reprezent za fanoušky a posluchači doma i v zahraničí. Mezi řadou televizních vystoupení najdeme i dvě účasti v národních kolech Eurosongu v letech 2007 a 2008.

Gipsy.cz výrazně napomohli k vzajemnému pochopení a zlepšení komunikace mezi menšinami a většinovou společností, Radoslav Banga byl v roce 2007 národním velvyslancem Evropského roku rovných příležitostí pro všechny.

 

Skvělou pozici kapely na mezinárodní scéně dokazuje mimo jiné její účast na legendárním festivalu v britském Glastonbury, kde vystoupili jako vůbec první český interpret, Gipsy.cz viděli diváci na holandských festivalech Dunya v Rotterdamu, Mundial v Tillburgu, i v legendárním amsterdamském sále Paradiso. Skupina hrála na festivalu Couleur Café v Bruselu a Sfinks Festivalu v Belgii, Bestivalu na britském Isle Of Wight, Pulse Festivalu v Londýně, na Szigetu v Budapešti, nečekaně nadšené přijetí dvakrát hudebníky dovedlo na World Music Festival v jihokorejském Ulsanu.

Na obě alba domácí ani zahraniční kritika nešetřila chválou. Evropská cesta alba aktuálního alba Reprezent (vydaného u labelu Indies Scope Records v koprodukci s Mars Pormotion a Colours Promotion) začala největším českým úspěchem – 3. pozicí v žebříčku World Music Charts Europe (WMCE) v říjnu 2008 V celoročním souhrnu WMCE patří Reprezentu celkové 21. místo z 916 nominovaných alb v roce 2008. Distribuce alb se úspěšně rozběhla také v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Holandsku, Belgii, Velké Británii, Japonsku, Itálii, Španělsku, Portugalsku, Jižní Koreji atd. Písně z obou alb figurují na mnoha kompilacích věnovaných nejen world music a fúzím romské a moderní hudby. Prestižní britský časopis Songlines dal Reprezentu plný počet pěti hvězdiček, označil ho termínem Top Of The World a píseň Benga Beating zařadilo na svůj stejnojmenný sampler.

 

Klipy kapely viděli diváci na MTV, Nat geo Music Fox Channel v Itálii či LinkTV v USA. Písně Gipsy.cz již hrálo na 200 rozhlasových stanic po celém světě a jejich videa na YouTube se celkovým počtem shlédnutí kolem dvou milionů řadí k nejúspěšnějším českým akvizicím v tomto novodobém médiu.

Gipsy.cz několik měsíců experimentovali s novými hudebníky a vystoupili v pozměněné sestavě na Eurosongu 2009 v Moskvě, od července 2009 se opět v osvědčeném složení s bratry Surmajovými s novou energií zapojují do hudebního dění v Evropě.

V současné době Gipsy.cz pro Českou republiku exkluzivně zastupuje agentura Live Production. Třetí album vyšlo pod názvem Desperado na konci dubna 2011 u vydavatelství Supraphon.