Bontonfilm – MASH

Další titul Bontonfilmu s datem vydání v neděli 17. července 2011 by měl být MASH za 99,- Kč, filmový předobraz veleúspěšného televizního seriálu.

Film M*A*S*H, označený za jednu z nejlepších komedií, jaké kdy byly natočeny, přibližuje osudy vojenských chirurgů polní nemocnice, kteří se díky bláznivému životnímu stylu mohou postavit hrůzám korejské války. Ačkoliv je neuctivá parta potřeštěnců velmi zručná a hluboce obětavá, každý z nich je schopen udělat pěkný zmatek a chaos v armádní byrokracii. Práce chirurga přímo na válečném poli rozhodně nepatří k jednoduchým zaměstnáním. A tak si lékaři ulehčují těžký úděl sarkasmem, alkoholem, sexem i sportem.

Protiválečná komedie se odehrává během korejské války a sleduje osudy jednotky Mobilní chirurgické polní nemocnice (Mobile Army Surgical Hospital). Hlavními postavami je trojice lékařů Hawkeye Pierce, Trapper John a Duke Forrest, kteří sice popíjejí Martini a vymýšlejí jeden žertík za druhým, ale jinak jsou to velmi schopní a soucitní váleční chirurgové. Jejich vtípky znepříjemňují život zejména vrchní sestře, majorce O´Hulihanové a kolegovi chirurgovi majoru Franku Burnsovi, pedantovi, který lpí na dodržování všech předpisů. Mezi jejich nejúspěšnější legrácky patřilo vysílaní milostné schůzky těch dvou přes táborový rozhlas a stržení stěny ženské sprchy, kde se právě vrchní sestra sprchovala. V jádru všech těchto hloupostí a legrácek je ovšem pokus zmírnit jinak drtivou bezútěšnost války a rozptýlit doktory a ošetřovatelky, které se den co den stávají svědky děsivých důsledků válečného šílenství.

 

Kapitán MUDr. Benjamin Franklin Pierce, zvaný Hawkeye, je s kapitánem MUDr. Augustusem Bedfordem Forrestem, přezdívaný Duke, převelen do mobilní armádní chirurgické nemocnice M*A*S*H 4077 v Koreji. Nemají žádnou vojenskou morálku, neuznávají armádu a rádi si dělají legraci, ožralství není u nich nic neznámého a sestry si u nich nemohou být ničím jisté.

Ani jejich velící plukovník MUDr. Henry Braymore Blake a ani úředník jednotky desátník Walter Evžen O´Reilly Radar si s nimi nevědí rady. Dalším podobným výtečníkem je Piercův kamarád kapitán MUDr. John Francis Xavier McIntyre, zvaný Trapper. Všem třem se podaří dostat do blázince jejich úhlavního nepřítele majora MUDr. Franka D. Mariona Burnse "Kunní ksicht". Dříve než Hawkeye a Duke odjedou domů, stihnou spolu s Trapperem fingovat sebevraždu táborového zubaře, pokusí se dostat korejského chlapce Ho Johna z armády, odoperovat kongresmanova syna a přitom myslet na golf, zahrát si americký fotbal s 325. evakuační nemocnicí, ale také zažít těžké směny na operačním sále při dělostřelecké palbě.

 

Předlohu k filmu napsal americký lékař Dr. Richard Hornberger pod pseudonymem Richard Hooker a v knize popisoval své zkušenosti z války v Koreji. Práva na zfilmování příběhu stály společnost Twentieth Century Fox zhruba 100 tisíc dolarů a zásluhu na jejich nákupu měl bratr tehdejšího ředitele Otty Premingera, Ingo Preminger. Scénáře se ujal Ring Lardner jr., který se v minulosti dokonce objevil na černé listině a měl všechny důvody být proti vládě a zřízení. Tím trampoty neskončily, scénář odmítlo patnáct režisérů (přestože film byl oceněn Oscarem právě za nejlepší scénář!), než ho přijal Robert Altman a natočil film za skutečně nízký rozpočet 25 tisíc dolarů. Jako korejské pahorky posloužily kopečky jižní Kalifornie. Film byl uveden do kin v rekordním čase do dvou let od vydání knihy (byla to navíc doba zanícené protivietnamské nálady) a diváci jeho kvalitu ocenili. Film vidělo zhruba čtrnáct milionů lidí a vydělal mateřské společnosti 36 milionů dolarů.

Film byl ve své době označen za nejlepší komedii všech dob i na celém světě. Na svém kontě má několik ocenění: Oscara za nejlepší scénář (5krát byl na Oscara nominován), Cenu Britské akademie, Zlatý glóbus za nejlepší film/muzikál/komedii, Zlatou palmu na mezinárodním festivalu v Cannes a Národní sdružení filmových kritiků, jako nejlepší film.

I přes fakt, že hodnocení je nad 70 procenty, pro většinu domácích diváků zklamání, ovlivněné faktem, že jsme se nejprve seznámili se seriálem a až poté s jeho daleko vážnějším filmovým předobrazem.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Komedie / Válečný / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1970

Délka: 111 minut

Původní název: M*A*S*H

Světová premiéra: 25. ledna 1970 – USA, New York

Režie: Robert Altman

Námět: Richard Hooker (román)

Scénář: Ring Lardner Jr.

Produkce: Leon Ericksen, Ingo Preminger

Hudba: Johnny Mandel

Kamera: Harold E. Stine

Střih: Danford B. Greene

Společnost: Aspen Productions / Ingo Preminger Productions / Twentieth Century Fox Film Corporation

Natáčeno: Griffith Park – 4730 Crystal Springs Drive, Los Angeles, Kalifornie, USA / Malibu Country Club – 901 Encinal Canyon Road, Malibu, Kalifornie, USA / Malibu Creek State Park – 1925 Las Virgenes Road, Calabasas, Kalifornie, USA / Stage 18, 20th Century Fox Studios – 10201 Pico Blvd., Century City, Los Angeles, Kalifornie, USA / Stage 8, 20th Century Fox Studios – 10201 Pico Blvd., Century City, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Donald Sutherland (Benjamin Franklin ‚Hawkeye‘ Pierce), Elliott Gould (John Francis Xavier ‚Trapper‘ McIntyre), Tom Skerritt (Bedford ‚Duke‘ Forrest), Sally Kellerman (Margaret ‚Hot Lips‘ O’Houlihanová), Robert Duvall (major Frank Burns), Roger Bowen (plukovník Henry Braymore Blake), Rene Auberjonois (otec John Patrick Mulcahy), David Arkin (seržant Major Vollmer), Jo Ann Pflug (poručík ‚Dish‘), Gary Burghoff (desátník Walter ‚Radar‘ O’Reilly), Fred Williamson (Dr. Oliver Harmon ‚Spearchucker‘ Jones), Michael Murphy (Ezekiel Bradbury ‚Me Lai‘ Marston), Indus Arthur (poručík Leslie), Ken Prymus (Seidman), Bobby Troup (seržant Gorman), Kim Atwood (Ho-Jon), Timothy Brown (Judson), John Schuck (kapitán Walter Kosciusko ‚Painless‘ Waldowski), Dawne Damon (kapitán Storch), Carl Gottlieb (‚Ugly John‘), Tamara Wilcox-Smith (kapitán Bridget ‚Knocko‘ McCarthyová), G. Wood (brigádní generál Charlie Hammond), Bud Cort (vojín Lorenzo Boone), Danny Goldman (kapitán Murrhardt), Corey Fischer (kapitán Dennis Patrick Bandini), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky, maďarsky

Titulky: česky, anglicky, estonsky, litevsky, lotyšsky, maďarsky, polsky, rumunsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný