FilmX – 8 ½

Mrtvý web edice FilmX, víc netřeba říkat. Přesto k dobrým filmům týdeníku Reflex ve sběratelské edici číslo IV přibude díky Hollywood Classic Entertainment ve čtvrtek 21. července 2011 za 99,- Kč další klasika od Felliniho 8 1/2. Stejně jako předchozí titul, i tento film byl ke koupi v roce 2006 v Levných knihách.

V tomto významném díle F. Felliniho, které je považováno za jedno z nejradikálnějších, je hrdinou slavný filmový režisér Guido Anselmi, který odjíždí do lázní, aby unikl před profesionální a osobní krizi. Všichni netrpělivě čekají na jeho nový, významný film. On však neví jak dál.

 

 

Z této situace jej však, jak se zdá, nemohou dostat ani nové filmové projekty, ani ženy. Pod tlakem svého producenta připravuje film, zatímco je přitahován zároveň ke své inteligentní a roztrpčené manželce Luise, rozmarné smyslné milence Carle a krásné mladé herečce Claudii, avšak ani ony mu nepomohou najít smysl života.

Potisk DVD 

Guido je čtyřicátník, je stejně starý jako v té době sám Fellini, má slávu, kterou si chce uchovat, má výkonný, úslužný štáb, velkorysého producenta, trpělivou manželku a poněkud tělnatou milenku. Je obklopen ochotnými vykonavateli, honěn prosebníky, zbožňován herečkami a přáteli. Má natočit film, pro který již bylo vydáno sto milionů, byla postavena odpalovací rampa, zajištěna mezinárodní zvučná jména i statisté. Guido však prochází těžkou myšlenkovou krizí a ztrácí sebedůvěru. Stává se vězněm rozběhnutého stroje. Spásu a odpočinek odjíždí hledat do lázní. Lázeňská krajina se však pro introvertního, egocentrického umělce mění v bílý, průsvitný kraj, zalidněný přeludy lidí, snů a vzpomínek, popelavý kraj, z něhož vystupuje minulost, zatímco skutečnost nabývá fantasmagorických, groteskních forem.

Vnitřní strana obalu 

Ve svém vrcholném díle promluvil Fellini v ryze osobním tónu o stavu režiséra, který prožíval ve chvílích bolestné tvůrčí krize. Ve „filmu o filmu", který nebyl schopen natočit, tematizoval své vnitřní i filmařské problémy s nebývalou autorskou otevřeností a sebekritikou. S odvahou až sebezáhubnou, formou téměř deníkovou, dokonce do té míry, že do hlavního hrdiny, režiséra Guida (Marcello Mastroianni jako jeho alter ego) očividně vtělil své civilní znaky, se vyrovnával s nelichotivým privátním autoportrétem. A přesto či snad právě proto podal existenciální výpověď, jež přesáhla úzce subjektivní rozměr a oslovila svým obecně platným významem.

Vnitřní strana obalu 

Ve složitém vrstveném ději rozevírá své nitro v průhledech do dětských vzpomínek, fantaskních výjevů, znovu se vrací do obtížné přítomnosti, z níž se opět dočasně osvobozuje únikem do útěšných snů. Když nakonec Guido dospěje k usmíření sama se sebou, ve velkolepé scéně v manéži, na níž režíruje v magickém kruhu všechny osoby, s nimiž se v životě setkal, je tato jedinečná katarze výsostným gestem filmaře, který se překonal a našel se jako člověk.

Přes 80 procent: Typický Felliniho film. Surrealistická bomba.

Zadní strana 

Žánr: Drama / Fantasy

Země původu: Itálie / Francie

Rok vzniku: 1963

Délka: 103 minut (podle imdb.com 138 minut)

Původní název:

Světová premiéra: 14. února 1963 – Itálie

Režie: Federico Fellini

Scénář: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, Brunello Rondi

Produkce: Angelo Rizzoli

Hudba: Nino Rota

Kamera: Gianni Di Venanzo

Střih: Leo Cattozzo

Kostýmy: Piero Gherardi, Leonor Fini

Společnost: Cineriz / Francinex

Natáčeno: Cinecittà Studios, Cinecittà, Řím, Lazio, Itálie / E.U.R., Řím, Lazio, Itálie / Filacciano, Řím, Lazio, Itálie / Fiumicino, Řím, Lazio, Itálie / Ostia, Řím, Lazio, Itálie / Tivoli, Řím, Lazio, Itálie / Viterbo, Lazio, Itálie

Hrají: Marcello Mastroianni (Guido Anselmi), Claudia Cardinale (Claudia), Anouk Aiméeová (Luisa Anselmiová), Sandra Milo (Carla), Rossella Falk (Rossella), Barbara Steele (Gloria Morinová), Madeleine LeBeau (Madeleine, francouzská herečka), Caterina Boratto (tajemná dáma), Eddra Gale (Saraghina), Guido Alberti (Pace, producent), Mario Conocchia (Conocchia, režisér), Bruno Agostini (Bruno, asistent producenta), Cesarino Miceli Picardi (Cesarino), Jean Rougeul (Carini, filmový kritik), Mario Pisu (Mario Mezzabotta), Yvonne Casadei (Jacqueline Bonbonová), Ian Dallas (partner telepata), Mino Doro (agent Claudie), Nadine Sanders (Nadine, hosteska), Georgia Simmons (Guidova babička), Edy Vessel (model), Tito Masini (kardinál), Annie Gorassini (přítelkyně producenta), Rossella Como (přítelkyně Luisy), a další

Údaje o DVD: (odlišně od původního náhledu obalu)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 italsky, 5.1 česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný