Aha! – Air America

Páteční Aha přichystalo na 18. dubna 2008 film Air America za 41,- Kč. Americký, akčně pojatý dobrodužný příběh, odehrávající se v Laosu v době vietnamské války, vypráví o pilotech, pracujících pro civilní leteckou linku, která je ve skutečnosti řízena CIA a pašuje cokoliv od vojáků přes zbraně až po jídlo pro místní obyvatele.

Billy Covington kvůli své pracovní nekázni přišel o letecký průkaz a dostal výpověd z místa reportéra dopravního rozhlasového zpravodajství. Tak mu nezbývá nic jiného než přijmout práci pro leteckou linku Air America. To ještě netuší, že se ocitne uprostřed skupiny šílených pilotů v čele s Genem Ryackem, vzbouřených povstalců a zkorumpovaných vládních vojáků pašujících drogy.

Piloti pracují v Laosu ve velmi tvrdých podmínkách a navíc v ohrožení života, neustále ostřelováni partyzány ukrytými v džungli. Vedle oficiálních úkolů (mezi nimiž velkou část tvoří přeprava heroinu z laboratoří generála Sunga), z jejichž zisku se financuje americká pomoc, si letci přivydělávají obchodováním se zbraněmi a drogami.

Na kontrolu přijíždí senátor, který potřebuje obětního beránka, kterého by mohl za obchod s drogami odsoudit. Generál a američtí kápové se to snaží hodit na Billyho, ten to ale prokoukne a i s nákladem se schová. Gene má kupce na zbraně, které celou dobu shromažďoval, ale nakonec je obětuje za záchranu lidí z místního tábora, který leží na makovém poli, které právě obsazuje generál.

A koho že vám připomíná představitel generála Li Soonga?

Žánr: Komedie / Akční

Země původu: USA

Rok vzniku: 1990

Délka: 107 minut

Původní název: Air America

Světová premiéra: 10. srpna 1990 – USA

Premiéra v kinech ČR: 2. dubna 1992

Režie: Roger Spottiswoode

Scénář: podle knihy Christophera Robbinse – John Eskow, Richard Rush

Produkce: John Eskow, Michael J. Kagan, Mario Kassar, Daniel Melnick, Allen Shapiro, Andrew G. Vajna, Jon Jashni

Hudba: Charles Gross, Tom Hamilton, Joey Kramer, Joe Perry, Steven Tyler, Brad Whitford

Kamera: Roger Deakins

Společnost: Carolco Pictures, IndieProd Company Productions

Natáčeno: letiště Chaing Mai, Thajsko / Hae Hong, Thajsko / Londýn, Anglie / Los Angeles, Kalifornie, USA / Terminal Island Freeway, Wilmington, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Mel Gibson (Gene Ryack), Robert Downey Jr. (Billy Covington), Nancy Travis (Corinne Landreauxová), Ken Jenkins (major Donald Lemond), David Marshall Grant (Rob Diehl), Lane Smith (senátor Davenport), Art LaFleur (Jack Neely), Ned Eisenberg (Nick Pirelli), Marshall Bell (Q.V.), David Bowe (Saunders), Burt Kwouk (generál Li Soong), Tim Thomerson (Babo), Harvey Jason (Nino), Sinjai Hongthai (May Ling, Geneho žena), Natta Nantatanti (Geneho dcera), Purin Panichpan (Geneho syn), Yani Tramod (Geneho švagr), Chanarona Suwanpa (Kwaka), Chet Vimol (bojovník), Wasan Uttamayodhin (zpěvák v nočním klubu), Meeson Macakharat (zpěvák v nočním klubu), Ernie Lively (řidič kamiónu), Burke Byrnes (rekrut), Greg Kean (Steve, DJ KLCA 1080 AM), Roger Welty (velvyslanec Barlow), Graham Osborn (vedoucí tábora), Michael Dudikoff (generál Lee), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky (Robert Bartoš)

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: ? žádný