Urania – Gooby, můj medvědí kamarád

Abych v popisu titulů, které se zatím na pulty trafik ještě nedostaly, nebyl jednostranný, podívejme se do katalogu společnosti, která se řadí k těm, jež přes prázdniny odpočívají. Urania se (s občasnými výjimkami) zaměřuje na repertoár pro děti. A k takovým filmům patří i Gooby – můj medvědí kamarád. Každý potřebuje přítele.

Pomůže z nesnází a je to ten nejlepší kamarád když máš pocit, že jsi sám.

 

Willyho rodina se stěhuje do nového domu. A tenhle 11letý kluk je přesvědčený, že dům je plný zlých mimozemšťanů, co ho chtějí dostat. I proto si přeje, aby ho někdo zachránil. A odpověď se dostaví v podobě Goobyho – roztomilého, obrovského, oranžového a neupraveného chlupatého stvoření, které je ze světa vyplašené ještě víc než Willy. A tak tahle podivná dvojka zažívá neuvěřitelná dobrodružství, z nichž vstávají vlasy na hlavě hrůzou, a naučí se cenit si síly přátelství.

 

Ani tady není výjimkou fakt, že obal se „mírně odchyluje" od toho, co je ve filmu. Ono totiž nejde o mimozemšťany, ale draky, nestačí jen otrocky přeložit originál upoutávku. Oranžová příšera Gooby je oživlý medvídek, kterého Willy zahodil ve svém předchozím domově (nejsem malý kluk, abych si hrál s plyšákem). A z neuvěřitelných dobrodružství mě tedy vlasy na hlavě hrůzou určitě nevstávaly. A co hůř, u komických scének jsem se ani jednou nezasmál. Zrovna moc vtipné mi nepřišlo ani rozsypávání párků na hlavu, ani schovávání Goobyho v supermarketu, ba ani to, že se hlavní školní zloun strachy z Goobyho počůral. A jak komentovat to, že se potrhlý učitel jmenuje v češtině pan Bláznivý?

Inu, nevím, co na film říkají děti, natož kanadské děti. Ale hodnocení je na imdb.com 33 procent, a na csfd.cz bez jakékoli zmínky dokonce jen 28. Filmů o tom, že přepracovaní rodiče nevědí, co jejich dítě vlastně celý den dělá, že dospěláci rychle zapomínají na své dětské sny a že existuje spousta věcí, které nás nakonec opouštějí, existuje spousta, a bohužel tedy lepších.

 

A pár zahraničních komentářů: Proboha, který rodič by koupil dítěti něco tak strašného, jako je tenhle medvídek? Tenhle obleček pro 6 stop vysokého chlápka by se hodil do nějakého béčkového hororu. A proč má Eugene Levy sestřih, který ze všeho nejvíc připomíná Wolverina? Jeho knihy o rybičce jsou asi stejně špatné, jako tenhle film.

Žánr: Fantasy / Rodinný

Země původu: Kanada

Rok vzniku: 2009

Délka: 94 minut (1:34:54)

Původní název: Gooby

Režie: Wilson Coneybeare

Scénář: Wilson Coneybeare

Produkce: John Calvert, Wilson Coneybeare, Nicholas J. Gray, Sab Ravalli

Hudba: Kevin Lau, Ronald Royer

Kamera: Michael Storey

Střih: Ellen Fine

Kostýmy: Natalie Bronfman

Společnost: Coneybeare Stories / Gooby Entertainment

Natáčeno: Barrie, Ontario, Kanada

Hrají: Robbie Coltrane (hlas Goobyho), David James Elliott (Jack Dandridge), Ingrid Kavelaars (Elize), Eugene Levy (pan Nerdlinger/pan Bláznivý), Matthew Knight (Willy Dandridge), Derek Scott (Gooby), Mary Haney (paní Williamsová), Len Doncheff (pan Ogilvey), Paula Boudreau (paní Deaconová), Elle Downs (paní Donnellyová), Ricky Hegarty (Colin), Luke Bilyk (hezký chlapec), Alexander Conti (Eric), Christina Bilyk (Rona Cashierová), Tyler Khan (kluk v lavici), Matthew Peart (velký Bruce), Jack Duffy (vedoucí v potravinách), Judy Sinclair (dáma v potravinách), Scott Montgomery (prodavač vstupenek), Daniel DeSanto (jeřábník), Martin Roach (mladší policista), Tom Farr (řidič vysokozdvižného vozíku), Brad Borbridge (mladý otec), Avery Bisbee (holčička), a další

České znění (2010): Zbyšek Pantůček, Martin Müller, Miloš Hlavica, Petra Hanžlíková, Bohdan Tůma, Petr Šole, Petr Nezkusil, Adrian Alijaj, Veronika Blažková, Miroslav Sajc, Otmar Brancuzský, Ivan Jiřík, Ivana Korolová, Růžena Merunková, Radek Hoppe

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Natsavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9

Bonus: další DVD

Další DVD z katalogu