Blesk – Lakomec

 

Blesk dle zveřejněného plánu vydávaných DVD ve středu 16. dubna 2008 nabídne jeden z méně známějších titulů Louise de Funèse. Bude to Lakomec za 44,- Kč, který již vyšel jako příloha TV Duelu v roce 2006. 

 

Slavný příběh o chorobné závislosti na penězích natočený podle Moliérovy divadelní hry s nejoblíbenějším francouzským komikem v hlavní roli.

Reakce na tento film se víceméně shodují – pozor, není to typický Louis de Funès, i když byl tento námět jeho dlouhodobým snem. Je to Molièr. A navíc jeden z posledních filmů slavného komika, kdy už na něm byl věk a zdravotní stav znatelný. Navíc tento film nedaboval František Filipovský. 

 
Starý skrblík Harpagon žije velmi střídmým životem, přestože se mu podařilo nahromadit značné bohatství. Je chamtivý, lakomý a bezcitný. Okrádá služebnictvo a omezuje své děti. Aby nikdo neokradl jeho, většinu svých zlatých mincí uschová do pevné truhly, kterou v noci zakope na zahradě. Jenže po čase začne mít Harpagon pocit, že by mohl být ještě bohatší. Rozhodne se proto, že svou dceru provdá za starého, ale majetného nápadníka, který navíc nevyžaduje od nevěsty žádné věno. Sám se chce ve stejný den, aby co nejvíce ušetřil, oženit s bohatou dědičkou. Avšak jeho dokonalý plán má několik háčků. Dcera je až po uši zamilovaná do úplně jiného mladíka, dědička, kterou si chce vzít, se zamiluje do jeho vlastního syna a z pokladnice ztratí 30 tisíc dukátů…

Žánr: Komedie
Země původu: Francie
Rok vzniku: 1979
Délka: 117 min.
Původní název: L‘ Avare / The Miser
Světová premiéra: 5. března 1980
Režie: Louis De Funès, Jean Girault
Scénář: na námět divadelní hry Molièra Louis De Funès, Jean Girault
Produkce: Christian Fechner, Bernard Artigues
Hudba: Jean Bizet
Kamera: Edmond Richard
Společnost: Les Films Christian Fechner
Natáčeno: Senlis, Oise, Francie
Hrají: Louis De Funès (Harpagon), Frank David (Cléante), Hervé Bellon (Valére), Georges Audoubert (Anselme), Guy Grosso (Brindavoine), Michel Modo, Henri Génès (komisař), Max Montavon (magistr Simon), Micheline Bourday (paní Claudeová), Madeleine Barbulée (matka Marianny) Anne Caudry (Marianne), Claire Dupray (Elise), Claude Gensaco (Frosine), Bernard Menez, Michel Galabru (Jacques), Pierre Aussedat (vzdělanec), Claire Favretto (služka), Gaëlle Legrand (služka) 

 
Údaje o DVD:
 
 
Zvuk: Dolby Digital 2.0 fracouzsky, česky
Titulky: česky
Obraz: barevný 16:9
Bonus: Film o filmu, Upoutávka, Fotogalerie, Filmografie, Z naší nabídky