MF Dnes – Kráska v nesnázích

MF Dnes se v Kolekci 26 Českých lvů, která mapuje úspěšné domácí filmy, propracovala k závěru a ve středu 16. dubna 2008 nabídne poslední z titulů, Kráska v nesnázích. Bude opět za 49,- Kč. Příběh o sexu, penězích a dobrém člověku, který nasbíral ocenění i mimo naše hranice.

Stejnojmenná báseň Roberta Gravese inspirovala Jana Hřebejka a Petra Jarchovského k vytvoření milostného příběhu mladé ženy, řešící dilema lásky ke dvěma mužům, dilema mezi sexuální závislostí a zajištěnou budoucností pro sebe a své děti, dilema vztahů ke své matce a otčímovi a ke své tchýni. Film je plný vypjatých zvratů i komických a paradoxních rozuzlení se strhujícími hereckými výkony a vynikající hudbou.

 

Marcela je atraktivní třicátnice, manželka a matka dvou dětí. Manžel Jarda má autodílnu, kde předělává kradená auta. Rodina je po povodních v roce 2002 ve finanční i osobní krizi.

 

 

Pohromadě ji drží už jen sexuální závislost manželů a zarputilá snaha poněkud vyšinuté Marceliny snachy. Jednoho dne Marcele dojde trpělivost a i s dětmi odejde k matce. Staré konflikty mezi Marcelou a otčímem Richardem přerostou v psychický teror, jehož cílem jsou stále častěji děti. Jardu mezitím zatkne policie za podíl na krádeži auta.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Když je Marcela úplně na dně, seznámí se s mnohem starším mužem, majitelem ukradeného auta. Evžen je bohatý a navíc noblesní a kultivovaný. Žije v Toskánsku a v Čechách mu patří zrestituovaná vila. Osudem zkoušené krásce se tak otevírá vidina lepšího života po jeho boku. Odolá Marcela rodinným závislostem a sexuální touze poutající ji ke svému „napravenému“ manželovi?

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Ve filmu zazní několik nových skladeb od Glena Hansarda, vůdčí osobnosti irských Frames, který se nejvíce proslavil až v současnosti. Dále ve filmu vystupuje se dvěma skladbami fenomenální písničkářka Radůza, která pro film zhudebnila i stejnojmennou báseň Roberta Gravese.

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2006

Délka: 110 minut (1:49:58)

Premiéra v kinech ČR: 7. září 2006

Režie: Jan Hřebejk

Pomocná režie: Marek Juráček

Námět: Petr Jarchovský, Jan Hřebejk

Scénář: Petr Jarchovský

Dramaturg: Kristián Suda

Produkce: Ondřej Trojan, Jaroslav Kučera (Česká televize), Daria Špačková, Michaela Kuchynková, Marcela Dvořáková-Vránová, Luděk Valchář 

Hudba: Aleš Březina, písně – Radůza, Glen Hansard

Kamera: Jan Malíř

Střih: Vladimír Barák

Zvuk: Michal Holubec

Kostýmy: Katarina Bieliková

Architekt: Milan Býček

Společnost: Total HelpArt T.H.A. / Česká televize / HBO ČR

Natáčeno: studio Barrandov, Praha, Česká republika / Tuscany, Itálie

Hrají: Anna Geislerová (Marcela Čmolíková), Roman Luknár (Jarda Čmolík), Jana Brejchová (Zdena Hrstková, matka Marcely), Jiří Schmitzer (Marcelin otčím Richard Hrstka), Emília Vášáryová (Jardova matka Líba Čmolíková), Josef Abrhám (Evžen Beneš), Adam Mišík (Kuba Čmolík), Michaela Mrvíková (Lucina Čmolíková), Jiří Macháček (Patočka), Jan Hrušínský (pan Havlík), Jaromíra Mílová (paní Havlíková), Andrei Toader (Mirek), Nikolay Penev (Pičus), Radůza (zpěvačka – šansoniérka), Ondřej Novák (policista), Barbora Poláková (policistka), Aleš Březina  

Lokalizace disku 

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky  

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,78:1)

Bonus: Film o filmu (14:01), Co se do filmu nevešlo (22:28), Videoklip (3:05), Upoutávky (Upoutávka 1 – 0:31, Upoutávka 2 – 0:21), Ukázky ze soundtracku, Fotogalerie, Nenechte si ujít (trailery: Pelíšky, Musíme si pomáhat, Cesta z města, Pupendo, Želary, Horem pádem)

Bonusy

Film o filmu

Vynechané scény

Upoutávka