Aha! – Za trnkovým keřem

V středečním Aha! dne 16. dubna 2008 vychází poslední díl z „lesní“ trilogie s dětskou filmovou hvězdou konce sedmdesátých let minulého století Tomášem Holým z prostředí luzných kopců a šumných hvozdů. Film se jmenuje Za trnkovým keřem a jeho cena je 41,- Kč. Již dříve vyšlo jako příloha časopisu Květy dne 18.10.2007 za cenu (i s časopisem) 119,– Kč.

Poslední část volné trilogie ze šumavských lesů, uzavírající příhody hajného Straky a jeho vnuka Vény, hrdinů předchozích dvou dílů nazvaných Pod Jezevčí skálou a Na pytlácké stezce. I tentokrát přijíždí Véna k dědovi do krásných šumavských vrchů, aby tu prožil další nezapomenutelné prázdniny. Jeho naivně okouzlený pohled na přírodu už díky věku a dědovi, který jej učí porozumět životu a zákonům přírody, vystřídal chápavější pohled, kdy chlapec pochopil, že přírodu je třeba chránit a taky se o to svým dětským způsobem pokouší, což je příčinou řady komických situací, které však hajnému Strakovi na starostech spíš přidají, než naopak.

V trilogii režiséra Václava Gajera Pod Jezevčí skálou (1978); Na pytlácké stezce (1978) a Za trnkovým keřem (1980) zobrazil postavu dědy a hajného Straky slovenský herec Gustáv VALACH. Absolvent herectví na Státní konzervatoři začínal jako rozhlasový hlasatel, v roce 1946 sa stal členem činohry SND v Bratislavě, kde působil do roku 1992, kdy odešel do důchodu. V letech 1959 – 1962 ale musel také divadlo opustit pro svoje náboženské přesvědčení. A nepomohlo mu ani to že se jmenoval Gustáv stejně jako tehdejší generální tajemník ÚV KSČ Husák. Taková to byla doba. Zemřel 26. 4. 2002 ve věku 81 let.

Země původu: Československo
Rok vzniku: 1980
Délka: 75 minut
Režie: Václav Gajer
Hrají: Gustáv Valach, František Hanus, Eva Jiroušková, Jana Brejchová, Václav Sloup, Jiří Pleskot, Josef Kemr, Tomáš Holý, Ladislav Frej