FilmX – Muž, který věděl příliš mnoho

Dobré filmy týdeníku Reflex ve sběratelské edice číslo IV se střídají režiséry, po asijských vizuálních orgiích je tu opět mistr napětí. Hollywood Classic Entertainment nabídne v edici FilmX další z filmů Alfréda Hitchocka a z katalogu společnosti Universal má být ve čtvrtek 25. srpna 2011 ke koupi za 99,- Kč DVD Muž, který věděl příliš mnoho. Americký turista je svědkem vraždy muže, který věděl o naplánovaném atentátu během koncertu v londýnské Albert Hall. Nedostatek vědomostí může být smrtící.

Nedobrovolnými hrdiny filmu se stává manželská dvojice amerických turistů, která cestuje s malým synkem a v Marrakéši je přímo před jejich očima zavražděn Francouz převlečený za Araba. Ten jim těsně před smrtí prozradí, že se v Americe chystá atentát na zahraničního velvyslance. K atentátu má dojít během koncertu v Royal Albert Hall a vrah má vystřelit přesně v okamžiku, kdy má v kantátě zaznít jediný úder na činely.

Vnitřní strana

Aby si atentátníci zajistili mlčení manželů, unesou jim syna. Manželé jdou po stopách únosců, podaří se jim proniknout na koncert v Royal Albert Hall, kde má k vraždě dojít a zatímco manžel se pokouší proniknout strážemi, aby mohl velvyslance varovat, zachrání mu život nakonec žena, která vykřikne právě v okamžiku, kdy má muže zasáhnout výstřel z revolveru, plánovaný na okamžik, kdy zazní jediný úder na činely v celé skladbě.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

A ještě jiná verze obsahu:

Vynikající thriller od nepřekonatelného mistra napětí, Alfreda Hitchcocka. Američané Ben a Jo MacKennovi se synem Hankem si užívají prázdnin v Maroku. Poté, co v jednom marakéšském obchodě zemře v Benově náruči francouzský špión, dozvídají se, že jejich syn byl unesen do Anglie. Než se oba manželé nadějí, jsou až po uši zamotaní do mezinárodní špiónáže, vražd a teroru. Jak se postupně snaží zjistit pravdu, jejich životy visí na vlásku, zatímco se blíží vyvrcholení v dnes již slavné mrazivé scéně v londýnském Royal Albert Hall.

O režisérovi

Tímto remakem vlastního filmu se stejným názvem z roku 1934 chtěl Hitchcock původní verzi překonat. Dnes již světoznámá píseň „Qué Sera Sera“, použita v jedné vypjaté scéně, byla v roce 1956 oceněna OSCAREM za Nejlepší skladbu.

Hodnocení kolem 80 procent: Precizní atmosféra, napětí a výborné herecké výkony.

Zadní strana vydání Universal

Zadní strana

Žánr: Dobrodružný / Drama / Krimi / Mysteriozní / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1956

Délka: 115 minut (1:54:54)

Původní název: The Man Who Knew Too Much

Světová premiéra: 30. dubna 1956 – Francie

Režie: Alfred Hitchcock

Scénář: John Michael Hayes, Charles Bennett, D. B. Wyndham-Lewis

Produkce: Herbert Coleman, Alfred Hitchcock

Hudba: Arthur Benjamin, Bernard Herrmann

Kamera: Robert Burks

Střih: George Tomasini

Kostýmy: Edith Head

Společnost: Skirball Productions / Universal Pictures

Natáčeno: Marrakech, Maroko / Londýn, Velká Británie / Ouarzazate, Maroko / Paramount Studios – 5555 Melrose Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: James Stewart (Dr. Benjamin ‚Ben‘ McKenna), Doris Day (Josephine Conway ‚Jo‘ McKennaová), Brenda De Banzie (Lucy Draytonová), Bernard Miles (Edward Drayton), Ralph Truman (inspektor Buchanan), Daniel Gélin (Louis Bernard), Mogens Wieth (velvyslanec), Alan Mowbray (Val Parnell), Hillary Brooke (Jan Peterson), Christopher Olsen (Henry ‚Hank‘ McKenna), Reggie Nalder (Rien), Richard Wattis (asistent), Noel Willman (Woburn), Alix Talton (Helen Parnellová), Yves Brainville (policejní inspektor), Carolyn Jones (Cindy Fontaineová), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

Výběr kapitol

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,50:1)

Bonus: žádný, původní vydání Universalu mělo údajně film o filmu, fotogalerii a trailery