Země pohádek 2007/08 – Ferda a jeho příběhy

Nedávno vyšlo DVD o včelce Máje, a už je tu další bonusové DVD tématicky čerpající ze života hmyzu. Jde o bonus srpnového čísla časopisu Země pohádek. Ostatně v tomto časopisu si s hmyzem rozumí – vždyť v něm již onehdá vyšli Broučci. Nyní je to Ferda a jeho příběhy, cena jako vždy 199,- Kč.

Kdo by neznal dětské knihy Ondřeje Sekory. Ty byly v minulosti oblíbené nejen u dětí. Vždyť Ferda byl jakýmsi vzorem. Nebál se žádné práce, a se vším si poradil. Na rozdíl od svého kolegy brouka Pytlíka byl ovšem praktik. Pytlík sice všude byl a všechno zná, převážně však v teoretické rovině. Ostatně, tak to funguje i dnes. Jedni pracují a druzí jen kecají. Četbou těchto pohádek jsou tudíž děti velice dobře připravovány na další život.

Ondřej Sekora (25. září 1899 Královo Pole u Brna – 4. července 1967 Praha) byl výrazný český spisovatel, žurnalista, kreslíř, grafik, ilustrátor, karikaturista, od roku 1964 zasloužilý umělec. Spolupracoval s rozhlasem, televizí, filmem i divadlem. Psal a ilustroval hlavně knihy pro děti. Vytvořil do značné míry autobiografickou figurku Ferdy Mravence (poprvé se objevila v Lidových novinách 1932 jako postavička v kreslených seriálech pro dospělé), stejně známý je i Brouk Pytlík (1939). Sekorovy příběhy spojují zábavnost s poučností a mravním ponaučením. Jeho ilustrace byly blízké stylu animovaného filmu.

Jeho hlavní hrdina, ztělesnění činorodosti a smyslu pro fair play se zrodil na stránkách Lidových novin v roce 1932. Po úspěšném startu v novinových seriálech vstoupil spolu s dalšími hrdiny z říše hmyzu do barevného světa dětských knih, jejichž vydávání se ujal v roce 1935 pražský nakladatel Josef Hokr. Sekorův osobní styl s dynamickým dějem a výpravnou scénou s množstvím detailů v suverénním kreslířském podání charakterových typů, v němž se slučují obě důležité složky Sekorova nadání – schopnost ilustrovat skutečnost a schopnost karikaturního vidění – vrcholí ve čtyřicátých letech v ilustracích slavné Kroniky města Kocourkova.

Na DVD naleznete celkem šest příběhů:

01. Jak se Beruška topila a jak přijela televize

Chcete vědět, jak se z jednoho mravence stane neohrožený, silný a všemi milovaný Ferda Mravenec? A víte proč Ferda Mravenec nosí červený šátek s puntíky?

02. Jak Ferda neměl deštník a jak…

Dokáže Ferda udělat z líného a protivného šneka závodní vůz? Jasně! Ale jak tahle divoká jízda dopadne!

03. O tom, jak cvrčkovi nehrála televize

Ferda Mravenec Vám ukáže, jak spravit televizi a zkrotit divokého koně. Poradíte mu, jak má napravit umíněnou, ale moc krásnou Berušku?

04. O dobrodružné cestě do Itálie

Beruška pozve všechny své přátele na výlet do Itálie. Je to téměř dovolená snů, jen kdyby Pytlík nepřitahoval pořád samé katastrofy.

05. Ferda v mraveništi

Ferda Mravenec se vrací do svého rodného mraveniště. Avšak čeká zde na něj spousta úkolů. Myslíte, že si se vším poradí a nakonec zachrání i mravenčí miminka?

06. O zemětřesení a podivném zvířeti

Malé holčičce se v lese ztratí želva. Ferda a jeho kamarádi želvu zachrání a s pomocí důmyslných nápadů se snaží ji dostat k holčičce zpět.

Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Rodinný

Země původu: Spolková republika Německo / Lichtenštejnsko

Rok vzniku: 1984

Původní název: Ferdy

Režie: Jerry Hampeys

Scénář: Iva Hercíková (1,2,3), Liane Novotný (1,2,3,1,5,6)

Hudba: Eugen Illin (1,2,3), John Groves (4), Jiří Strohner (5,6)

© ECP-München, 1996

Licence: Merchandising Prague

Distribuce: Země pohádek, a. s.

Údaje o DVD:

Délka: 180 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: ?

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný