Připravované novinky vydavatelství Supraphon pro letošní podzim

Supraphon do Vánoc vydá tři desítky titulů populární hudby, mluveného slova a klasiky. Distribučně nabídne novinky Warner Music Group a poprvé i produkci českého jazzového labelu Animal Music. Nová alba i kompilace na CD a DVD potěší především příznivce Karla Gotta, Hany Zagorové, Marie Rottrové, Karla Kryla, Hany Hegerové, ale i Tonyi Graves, Davida Deyla nebo Evy Urbanové a také divadel Semafor a Spejbla a Hurvínka. 

 

Supraphon slaví jubilea 

V podzimní části edičního plánu Supraphonu je pamatováno hned na pět výrazných hudebních osobností, které oslaví svá životní jubilea.

 

 

Zpěvačce Haně Zagorové právě v těchto dnech vychází bilanční 3CD-box Zítra se zvedne vítr. Ten nahlíží na její úspěšnou dráhu trochu jinak, než předchozí kompilace: na prvním CD jsou balady; druhý disk obsahuje hity a třetí CD pod názvem Rarity naplňují archivní nahrávky, které jsou vydávány na CD poprvé. 

 

 

V polovině září se objeví unikátní 11CD-box s kolekcí alb (10 původních LP doplněných o spoustu bonusů a o jedno album rarit – některé nahrávky se objeví dokonce na CD poprvé) divadla Semafor z let 1964 – 1971 pod příhodným názvem Léta šedesátá. Připomene tak jedinečné umění Jiřího Suchého, který 1. října oslaví v plné činorodosti osmdesátku. 

 

 

Hana Hegerová před nedávnem oznámila konec své hudební kariéry. Supraphon pro její příznivce a k jejímu kulatému životnímu jubileu přichystá opravdovou lahůdku. Výběrově DVD, které pod názvem Pasiáns bude obsahovat písně a dokumenty z let 1962 až 1994 vyjde k jejímu významnému životnímu jubileu. 

Marie Rottrová, která oslaví v listopadu sedmdesát let, se rozhodla ukončit svoji koncertní činnost velkým turné po sportovních halách. Supraphon k této události ještě přidá ucelený komplet všech řadových alb v luxusním 17CD-boxu doplněný o DVD s výběrem hitů. 

V listopadu se můžou těšit příznivci skvělého hlasu Věry Špinarové na výběrové 3CD, jenž vyjde v rámci oblíbené profilové edice Zlatá kolekce a předznamená tak její prosincové kulaté životní jubileum. 

 

 

 

Novinkové album Karla Gotta

Album, které vznikalo tři roky a je věnované nejkrásnějším evergreenům a swingovým standardům vyjde v polovině září pod názvem Sentiment. Karla Gotta doprovází Big Band Českého rozhlasu pod vedením Václava Kozla. Mezi sedmnácti novými nahrávkami jsou například Svět je báječný kout (What A Wonderful World), Miss Jones (Have You Met Miss Jones?), ale i semaforská klasika Blues pro tebe. Jde o významnou spolupráci Supraphonu s Českým rozhlasem.

 

 

 

DVD Karla Kryla

 

Výběrem toho nejlepšího z video záznamů z koncertních vystoupení Karla Kryla v letech 1989/ 1990 se Supraphon dostává na pomyslný vrchol v mapování nahrávek tohoto legendárního písničkáře. Doposud Supraphon vydal celkem jedenáct CD Karla Kryla. Nové DVD je speciálním tipem z edičního plánu Supraphonu měsíce září. Vedle písniček tu jako bonus bude poprvé na DVD i hodinový dokument režiséra Františka Speváka Filmový portrét.

 

Nová jména značky Supraphon 

V první půlce roku Supraphon vydal například alba skupin Škwor a Tata Bojs. Podzim bude patřit sólovému albu zpěvačky Monkey Business Tonyi Graves, které vyjde poslední den v měsíci září. V říjnu se objeví druhé album talentovaného skladatele a zpěváka Davida Deyla.

 

 

 

Supraphon partnerem významných počinů letošního podzimu

Soundtrack z očekávaného filmu Alois Nebel obsahující mimo jiné i dvě nové nahrávky s Marií Rottrovou a Václavem Neckářem bude vydaný u Supraphonu stejně jako písničky s hudbou Petra Maláska ke kouzelnému muzikálu na ledě Popelka, kde titulní part nazpívala Lucie Bílá.

 

 

 

 

Klasika 

Na podzim se objeví album Dvě tváře Evy Urbanové, jenž potěší své příznivce speciálním 2CD na kterém představí své oblíbené operní i muzikálové hity. Supraphon ve spolupráci se sólistou Národního divadla Ivanem Kusnjerem připravuje na říjen pozoruhodný titul Rarity české opery. Z nových nahrávek lze upozornit například na album skvělé klarinetistky Ludmily Peterkové, které nahrála s Bennewitzovým kvartetem a vyjde už na konci září. Katalog klasické hudby Supraphonu v říjnu obohatí novodobá premiéra nahrávky tří sepolker (kantát provozovaných na Velký pátek u svatého hrobu) českého skladatele, jednoho z nejvýznamnějších komponistů období pozdního baroka, Jana Dismase Zelenky. Renomovaný soubor Collegium Marianum realizoval nahrávku se sólisty Hanou Blažíkovou, Davidem Erlerem, Tobiasem Hungerem a Tomášem Králem. Před Vánoci se objeví nová nahrávka „Adventus Domini" – adventní mše Rorate v českých kancionálech 15.- 16. století v podání souboru Schola Gregoriana Pragensis, který s tímto repertoárem vyjíždí na adventní koncertní turné. 

 

Mluvené slovo

I v oblasti mluveného slova Supraphon střídá vydávání nových nahrávek s archivními. Pamětníky může potěšit CD Literární a jiné poklesky Miloše Kopeckého, anebo vůbec poprvé v celku na čtyřech CD vydaná slavná nahrávka Poláčkovy knihy Bylo nás pět v nenapodobitelném podání Františka Filipovského. Nejen jako přátelská pomoc školákům může fungovat nová nahrávka Řecké mytologie, která se objeví v kompletu pěti CD. Na vánoční trh přijde i CD Hurvínkův Hajaja. Půjde o výběr krátkých vtipných příběhů Spejbla a Hurvínka z oblíbeného rozhlasového pořadu, který letos na podzim slaví padesát let od svého prvního vysílání. 

 

Supraphon distributorem nahrávek Warner Music Group v České republice

Již přes rok Supraphon v ČR úspěšně distribuuje produkci společnosti Warner Music Group. K nejvýznamnějším novinkám letošního podzimu můžeme přiřadit i na konci srpna vydaná alba skupiny Red Hot Chili Peppers a Lennyho Kravitze, který v listopadu bude koncertovat v Praze. Na září je ohlášeno live album Erika Claptona s Wyntonem Marsalisem, po dlouhých letech nové studiové album Chrise Rei a s novým albem se vrátí i progresivní rockeři  Dream Theater. Advent bude následně patřit vánočnímu albu Michaela Bublého

 

 

 

 

Tituly jazzového Animal Music jdou do světa prostřednictvím Supraphonu

Mladé osobnosti české jazzové scény, které postupně získávají skvělé renomé doma i v zahraničí jsou například David Růžička, Ondřej Pivec nebo Libor Šmoldas Trio. Právě jejich nahrávky vznikají u vydavatelství Animal Music, jenž od července nabízí celosvětově své tituly prostřednictvím Supraphonu.