Armin

  V zahajovací den tj. 17.4.2008 bude uveden na 15. Dnech evropského filmu (15.ročníku přehlídky filmů ze současných a budoucích členských zemí Evropské unie) chorvatský film Armin. K vidění bude v tento den v pražském kině Aero, 24.4. v pražském kině Světozor, 25.4. v brněnském kinosále B.Bakaly a 28.4.v olomouckém kině Metropol.

Autorský, komorně laděný příběh má téměř dokumentární styl a pojednává o otci a jeho synovi. Čtrnáctiletý Armin a jeho otec Ibro putují z bosenského městečka do hlavního města Chorvatska na konkurz do filmu o nedávné válce, který v Zábřehu natáčí německý štáb. Chlapec je relativně klidný, zato jeho táta cestu chápe jako jedinečnou šanci, jak naplnit pohřbený sen o šťastném a finančně zajištěném životě. Zdá se, že pro úspěch svého syna je ochoten se dokonce i ponížit, což ovšem Armin nese velice těžce. Má pocit, že ho zrazuje nejbližší člověk. Když padne zcela nečekaná nabídka, nečekaná je i otcova reakce na ni. Pro Armina je však důkazem lásky, o kterou se začal bát.
Armin
Originální název: Armin
Žánr: drama
Země původu: Chorvatsko, Německo, Bosna a Hercegovina
Rok vzniku: 2007
Délka: 82 min.
Scénář: Ognjen Sviličič
Hudba: Michael Bauer
Kamera: Stanko Herceg, Vedran Samanovič
Režie: Ognjen Sviličič
Hrají: Emir Hadzihafizbegovic, Armin Omerovič, Maria Bäumer, Tvrtko Jurič, Saša Anočič, Barbara Prpič, Jens Münchow, Orhan Güner, Borko Perič, Boris Svrtan, Daria Lorenci, Ivana Bolanca
Film byl velice úspěšný na mnoha festivalech, např. MFF Palm Springs 2008 – Cena FIPRESCI; MFF „Herceg Novi“ – Grand Prix, Nejlepší režie, Cena mezinárodní poroty kritiků, Nejlepší produkce; MFF Pula 2007 – Nejlepší herec (Emir Hadzihafizbegovic), Nejlepší scénář, Cena kritiků; MFF Karlovy Vary 2007 – Cena „Na východ od západu“; MFF Festroia 2007 – Stříbrný delfín za scénář; MFF Sofia 2007 – Nejlepší film aj.