Bontonfilm – Normal

Bontonfilm v neděli 25. září 2011 plánuje další český zánovní film, na pulty by měl dorazit příběh legendárního sériového vraha Normal za 99,- Kč. Tři dramatické osudy ve složité pavučině konce jednoho věku.

Thriller Normal je natočený podle skutečného případu sériových vražd, které ve 30. letech minulého století otřásly celou Evropou. Výpravný dobový film zachycuje vražedné řádění i dramatický střet uvězněného vraha a jeho obhájce. Šílený a geniální vrah totiž i po uvěznění rozehrává svůj další smrtící scénář a příběh spěje ke strhujícímu finále.

 

V roli "českého Hannibala" se na plátna kin vrací Milan Kňažko, protivníkem mu je mladý talent českého herectví Pavel Gajdoš v roli ambiciózního obhájce. Hlavní trojici postav doplňuje svým návratem na stříbrné plátno Dagmar Havlová jako tajemná vrahova manželka.

Sériový vrah Petr Kurten, přezdívaný düsseldorfský netvor nebo satanův sluha, se narodil 26. května 1883 do rodiny se třinácti dětmi, žijící v krušných podmínkách. Jak se později ukázalo, vraždil Kurten už v chlapeckém věku jako devítiletý na třídním výletě. Byl několikrát zatčen za loupeže a žhářství, poprvé seděl ve svých patnácti. Později se přestěhoval do Düsseldorfu, kde po nějaký čas sekal latinu a oženil se, ale v únoru r. 1929 tu propuklo jeho vražedné běsnění.

 

Od února 1929 do října 1931 připravil Petr Kurten o život 8 lidí a bezpočet dalších napadl. Zabíjel ženy, muže, zvířata. Vše, co mu přišlo do cesty. Způsobil stejnou paniku jako kdysi v Londýně Jack Rozparovač.

Nyní se tento legendární vrah vzdal policii. Obhajoby se ujímá ambiciózní mladý právník Justus Wehner, který je přesvědčen, že Kurten je psychicky vyšinutý. Aby to dokázal, ponoří se do vrahovy šokující minulosti, motivací a psychiky, a poznává pozadí nelítostných činů.

 

V průběhu pátrání potkává další velmi tajemnou postavu, atraktivní Kurtenovu ženu Marii, která vypadá, že stále nevěří, že by její manžel mohl být nenáviděným brutálním vrahem. S přibývajícími důkazy je stále jasnější, že šílený vrah ještě neřekl své poslední slovo. Proč se nepolapitelný a výjimečně inteligentní zločinec odmítá nechat prohlásit za choromyslného? Je to opravdu on, kdo vraždil? Jakou roli v případu hraje jeho žena a jaká je skutečná role mladého obhájce? Petr a Marie společně začínají Wehnera manipulovat k spoluúčasti na posledním zločinu. Obhájce zjišťuje, že bude muset bojovat za vítězství ve složitém případu, ale také o to, aby vyvázl živý.

 

Scénář filmu vznikl na základě soudního případu a poznámek Kurtenova osobního psychiatra. Normal je dobový film, který v sobě spojuje šokující a napínavý příběh s elegancí 30. let minulého století.

Někde mezi 60 až 70 procenty: Působivé fragmenty, celek podivný. Vysoká stylizace, vytříbený vizuál, nástupce německého expresionismu, jen chybí slušnější dějové jádro. Divadelní předloha se nezapře.

Zadní strana dosavadního vydání 

Žánr: Drama / Thriller

Země původu: Česká republika / Makedonie

Rok vzniku: 2009

Délka: 85 minut

Kinopremiéra v ČR: 26. března 2009

Režie: Julius Ševčík

Pomocná režie: Shakir Hafoudh

Námět: Anthony Neilson (divadelní hra Normal – The Düsseldorf Ripper, 1991)

Scénář: Julius Ševčík

Dramaturgie: Daniel Přibyl

Produkce: Karla Stojáková, Roman Kašparovský, Vladimir Krstevski, Maja Mučeva

Hudba: Jan P. Muchow

Kamera: Antonio Riestra

Střih: Marek Opatrný

Zvuk: Pavel Rejholec, Marek Hart

Kostýmy: Ivana Axmanová

Masky: Jiřina Pahlerová, Lukáš Král

Architekt: Antonín M. S.

Společnost: Axman Production / Black Lantern Films / La Plage / Svet Filma / Bontonfilm

Natáčeno: Bitola, Makedonie / Londýn, Velká Británie

Hrají: Milan Kňažko (Peter Kurten, sériový vrah), Dagmar Veškrnová-Havlová (Marie Kurten, manželka), Pavel Gajdoš (Justus Wehner, obhájce), Zuzana Kajnarová (recepční), Miroslav Táborský (Klein), Jan Vlasák (Wenge), Meto Jovanovski (soudce), Elena Staniševa (Eva), Zora Valchařová-Poulová (Kleinová), Pavel Kikinčuk (návladní), Antonín Švejda (mladý Peter Kurten), Norbert Lichý (ras), Blanka Jarošová (Josephine Budlick), Michael Hofbauer (bachař), Teodora Bognárová (Kristýnka Kleinová), Vendula Štíchová (Doris Hahn), Magdalena Sidonová (Dorriere), Nikol Kouklová (Ida Reuther), Anna Schmidtmajerová (dvojník Idy Reuther), Kateřina Hajduková (Goldman), Jan Kehár (Gustav Kornblum), Eva Salzmannová (bordelmamá), Jiří Opršal (holič), Karel Müller (trenér), Pavel Dvorščik (muž v autě), Marie Gruberová (sousedka), Eva Kordošová (Kurtenova matka), Ivana Axmanová (soudní zapisovatelka), Gemma Grey (Spencer), Lucy Holt (Angela), Rosie Hudson-Edmunds (Jane), Petra Letang (zdravotní sestra Ann), Claire Perkins (zdravotní sestra Susan), a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk: Dolby Digital česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: barevný 16:9 (1,85:1)

Bonus: Film o filmu: Jak se točil Normal, Kinotrailer, Kinoteaser, Audiokomentář režiséra