Import Export

  Kontroverzemi se již po uvedení na karlovarském festivalu (ale hlavně v Cannes) stihla opříst novinka rakouského režiséra Ulricha Seidla Import Export, spojující dva příběhy – první začíná na Ukrajině a vede do Rakouska, druhý v Rakousku a končí na Ukrajině. Film je uváděn na letošním druhém ročníku festivalu Der Film.

Žánr: drama
Země původu: Rakousko
Rok vzniku: 2007
Délka: 135 min.
Režie: Ulrich Seidl
Hrají: Ekateryna Rak, Paul Hofmann, Michael Thomas, Natalija Baranova, Georg Friedrich, Herbert Fritsch, Suzanne Lothar
Tento snímek vypráví o sexu a smrti, životě a umírání, o vítězích a poražených, o moci a bezmocnosti i o tom, jak vycpané lišce odborně vyčistit zuby.
Je chladno a šero. Zima. Lidé mrznou. Tak je to v Rakousku. Tak je to na Ukrajině. Dva rozdílné světy, které se začínají víc a víc podobat. Východ vypadá jako Západ, Západ jako Východ. V takové atmosféře se odehrávají dva příběhy, které na první pohled nemají nic společného. Jeden je příběh importu, začíná na Ukrajině a vede do Rakouska. Ten druhý je příběh exportu, začíná v Rakousku a končí na Ukrajině. Jeden vypráví o Olze, mladé zdravotní sestře a matce, druhý o mladém Rakušanovi Paulim. Olga a Pauli. Oba hledají práci, nový začátek, novou existenci, nový život. Olga, která pochází z východní Evropy, kde existenciální nouze je na denním pořádku. Pauli, ze západní Evropy, kde nezaměstnanost sice neznamená hlad, ale duševní krizi a pocit neužitečnosti. Oba bojují o víru v sebe sama, o smysl života. Na Západě jako na Východě. Oba cestují do cizí země, a tím také do jejích propastí.
Festivaly: IFF Cannes, MFF Karlovy Vary