Magic Box – Pekelní andělé

Po trojici dvojitých Pozvánek do filmového světa přichází MagicBox s novou ediční řadou Největších filmových klenotů, jako první bude v sobotu 8. října 2011 za 199,- Kč film Howarda Hughese Pekelní andělé.

Pekelní andělé jsou snímek, který produkoval a režíroval miliardář Howard Hughes. Ve své době byl nejdražším filmem historie. Hughes chtěl bez ohledu na výši nákladů zachytit vzrušující souboje britských a německých bojových letadel a angažoval proto celkem 137 pilotů. Ve filmu také zazářila ve své první hlavní roli Jean Harlow.

Snímek se odehrává za 1. světové války a soustředí se na přátelství tří kamarádů z Oxfordu: dvou bratrů, playboye a kašpara Monteho a charakterního a zodpovědného Roye Rutledgeových a Němce Karla Armstedta. Ti tři jsou nuceni bojovat na opačných stranách a pere se v nich loajalita k rodné zemi s věrností vůči vlastnímu svědomí.

Jean Harlow ztělesňuje ženu, která v tomto dobovém dobrodružství zasáhne do životů všech tří hlavních hrdinů. S oběma bratry si pohrává, popichuje je proti sobě a stále hledá vzrušení a někoho dalšího.

To hlavní ve filmu jsou ale letecké souboje, které z filmu činí trvalý a nezapomenutelný zážitek i přes diskutabilní herecké výkony či podivný vizuální dojem z užití kolorovaných scén či pokusu natočit alespoň část filmu barevně. Jeden dobový kritik napsal: „Když odcházíte z kina, víte, že jste viděli film a ne lacinou reprodukci divadelní hry.“ Na filmu se podílelo 70 pilotů, z nichž 3 během natáčení zahynuli.

Ano, je to přesně ten film, o kterém se hodně mluví v životopisném snímku Letec, jehož natáčení začalo ještě za éry němého filmu a který byl následně celý přetočen do zvukové podoby. Natáčení stálo na tehdejší dobu neuvěřitelné peníze, ale film ohromil diváky bojovými scénami a pokročilými filmovými triky. A uvádí se, že Hughes po jeho natočení nechal použitá letadla zničit, aby nikdo jiný nemohl takový film natočit.

Na imdb.com 78 procent, na csfd.cz totéž: Dodnes výjimečný snímek, splněný sen excentrika.

Žánr: Drama / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1930

Délka: 122 minut (2:03:16)

Původní název: Hell’s Angels

Světová premiéra: 27. května 1930 – USA, Los Angeles

Režie: Howard Hughes, Edmund Goulding, James Whale

Scénář: Harry Behn, Howard Estabrook, Joseph Moncure March, Marshall Neilan

Produkce: Howard Hughes

Hudba: Hugo Riesenfeld

Kamera: Tony Gaudio, Harry Perry

Střih: Douglass Biggs, Frank Lawrence, Perry Hollingsworth

Společnost: The Caddo Company

Natáčeno: Hollywood Center Studios – 1040 N. Las Palmas Avenue, Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Iverson Ranch – 1 Iverson Lane, Chatsworth, Los Angeles, Kalifornie, USA / Oakland, Kalifornie, USA / Santa Paula Canyon, Santa Paula, Kalifornie, USA

Hrají: Ben Lyon (Monte Rutledge), James Hall (Roy Rutledge), Jean Harlow (Helen), John Darrow (Karl Armstedt), Lucien Prival (baron Von Kranz), Frank Clarke (poručík von Bruen), Roy Wilson (Baldy Maloney), Douglas Gilmore (kapitán Redfield), Jane Winton (baronka Von Kranzová), Evelyn Hall (Lady Randolphová), William B. Davidson (major), Wyndham Standing (velitel letky), Lena Malena (servírka Gretchen), Marian Marsh aka Marilyn Morgan (dívka posílající polibky), Carl von Haartman (velitel Zeppelinu), Ferdinand Schumann-Heink (první důstojník Zeppelinu), Stephen Carr (Elliott), Thomas Carr (pilot), J. Granville-Davis (pilot), Hans Joby (Von Schlieben), Pat Somerset (Marryat), Wilhelm von Brincken (Von Richter), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky

Obraz: černobílý / barevný 4:3 (podle imdb.com 1,20:1)

Bonus: vychází na DVD, Biscop uvádí v kinech